Αθλητισμος

Ρότζερ Φέντερερ: Ένας χορευτής που κρατούσε ρακέτα

Μια τεράστια καριέρα με πολλούς τίτλους και μοναδικές στιγμές φτάνει στο τέλος της. Τελευταία του εμφάνιση στο Laver Cup στις 23 Σεπτεμβρίου

Roger Federer
© Adam Davy - PA Images / Getty Images

Ρότζερ Φέντερερ: Ο Ελβετός θρύλος του τένις βάζει τέλος σε μία τεράστια καριέρα 24 ετών. Οι πιο σημαντικοί σταθμοί στη διαδρομή του. 

Έχουν υπάρξει στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού άνθρωποι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το σπορ στο οποίο αγωνίστηκαν και υπηρέτησαν. Ο Μαραντόνα με τη στρογγυλή θεά, ο Μοχάμεντ Άλι με το μποξ και ο Μάικλ Τζόρνταν με το μπάσκετ. Σε ό,τι αφορά το τένις δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ρότζερ Φέντερερ έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στο άθλημα την τελευταία εικοσαετία με τις εμφανίσεις και την προσωπικότητά του. Ο Ελβετός ανακοίινωσε χθες πως βάζει τέλος σε μια τεράστια καριέρα με πολλούς τίτλους, μοναδικές στιγμές, αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία και ένα τένις που έμοιαζε με χορογραφία του υψηλότερου επιπέδου.

«Χωρίς καμία αμφιβολία το μεγαλύτερο δώρο που μου έδωσε το τένις όλα αυτά τα χρόνια είναι τα άτομα που γνώρισα στη διαδρομή: Οι φίλοι, οι ανταγωνιστές και οι φανς του αθλήματος. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μερικά νέα με όλους εσάς. Όπως όλοι γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια έχω αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τραυματισμού. Προσπάθησα πολύ να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο αλλά ξέρω πως αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα μου πλέον είναι συγκεκριμένα. Έχω παίξει περισσότερα από 1.500 παιχνίδια σε 24 χρόνια καριέρας. Το τένις μού φέρθηκε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα και ήρθε η ώρα να ακούσω το σώμα μου και να σταματήσω» ήταν το μήνυμα του Φέντερερ μέσω των social media. Από εκείνη την ώρα οι φίλοι του, οι συναθλητές του και όλος ο τύπος υποκλίνεται στο μεγαλείο του, στο ταλέντο του και στο winning mentality που διέθετε, ενθυμούμενοι μια τεράστια καριέρα στα courts.

«Μπορεί να μην είναι και τόσο καλός τελικά»
Η παραπάνω ατάκα έχει ακουστεί για το παιχνίδι του Ρότζερ Φέντερερ. Ίσως αυτό φαίνεται απίστευτο για έναν θρύλο του τένις αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι συναντούν δυσκολίες στην πορεία. Όλοι από κάπου ξεκινάνε και ο Φέντερερ έκανε την αρχή του στα σύνορα της Ελβετίας με την Αυστρία. Γεννήθηκε στη Βασιλεία στις 8 Αυγούστου 1981 και μεγάλωσε σε ένα από τα καντόνια της χώρας του στη μικρή πόλη Μπέρνερκ της περιοχής Σεντ Γκάλεν. Εκτός από την ελβετική έχει και την νοτιοαφρικανική καταγωγή, διότι η μητέρα του κατάγεται από εκεί. Μεγάλωσε σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, ήταν και είναι φανατικός υποστηρικτής της FC Basel, της οποίας έχει διατελέσει και ball boy. Από μικρός λάτρευε τα σπορ και είχε δοκιμάσει πάρα πολλά, όπως μπάντμπιντον και μπάσκετ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι διαφορετικές οπτικές από τα διάφορα αθλήματα που είχε επιχειρήσει στο παρελθόν ήταν και λόγος που τον έκανε να βρίσκεται σε απόλυτο συγχρονισμό με τη ρακέτα και το μπαλάκι.

Το τένις μπήκε στη ζωή του σε ηλικία μόλις 8 χρονών. Το ταλέντο του φάνηκε από την αρχή και θεωρούταν το μέλλον του τένις στη χώρα του ήδη από τις μικρές ηλικίες. Ο ίδιος έχει εκφραστεί στο παρελθόν για τις δυσκολίες που συνάντησε σαν μικρό παιδί. «Στο πρώτο μου επίσημο παιχνίδι έχασα 2-0 σετ και μάλιστα χωρίς να πάρω ούτε ένα game. Τότε άκουσα μερικές φήμες πως μερικά μέλη της ομοσπονδίας ανέφεραν πως ίσως να μην είμαι τόσο καλός τελικά» έχει εκφράσει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Ο νεαρός τότε Φέντερερ δεν πτοήθηκε και άρχισε να δείχνει ήδη από τότε μερικά κομμάτια από τον αγωνιστικό χαρακτήρα που τον έκαναν ξεχωριστό. Συνέχισε να δουλεύει πολύ σκληρά και στα 14 κέρδισε τον πρώτο τίτλο στις τζούνιορ κατηγορίες και μετακόμισε στην Εθνική Ακαδημία τένις του Μπίελ. «Εκείνη η εποχή, από την ηλικία των 14 μέχρι τα 16, ήταν σίγουρα η πιο σημαντική για τη ζωή και την καριέρα μου. Τότε ήταν που έμεινα μόνος και λίγο μακριά από την οικογένειά μου και ξεκαθάρισα το τι θέλω να κάνω σε σχέση με το παιχνίδι. Τότε άρχισα να σοβαρεύω σχετικά με το τι θέλω να πετύχω στο τένις» έχει δηλώσει συνοψίζοντας πάνω κάτω τα παιδικά του χρόνια.

Το wake up call

Για να μπορέσει να πετύχει όσα κατάφερε στην καριέρα του ο Φέντερερ και να γίνει ίσως ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, χρειαζόταν και τα κατάλληλα άτομα να τον καθοδηγήσουν ώστε να μην χάσει τον δρόμο του. Αυτό το βρήκε στο πρόσωπο του προπονητή του, Πίτερ Κάρτερ. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν στο προπονητικό κέντρο, όταν ο Φέντερερ ήταν ακόμα πολύ μικρός. Τα βράδια μετά τις προπονήσεις ο Αυστραλός προποντητής δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τον παίκτη του και καλούσε στο τηλέφωνο τον έτερο προπονητή τένις, Ντάρεν Κέιχιλ, με τον οποίο μιλούσε με τις ώρες.

«Αν πρέπει να ευχαριστήσω κάποιον για την τεχνική μου και τον τρόπο που παίζω τένις, τότε αυτός είναι σίγουρα ο Πίτερ» έχει αναφέρει ο Φέντερερ στο παρελθόν. Σύμφωνα με πολλούς ο μέντορας του τον βοήθησε και σε κομμάτια του χαρακτήρα του ή διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Στην αρχή της καριέρας του δυσκολευόταν ψυχολογικά πολύ με τα συνεχόμενα ταξίδια και τις υποχρεώσεις των tour και ο Κάρτερ ήταν πάντα στο πλάι του. Επίσης είναι ο ίδιος, που τον δίδαξε τα μυστικά για να φτιάξει αυτό το θρυλικό και αναγνωρίσιμο παντού backhand χτύπημα.

Όλα φαίνονταν να κυλούν ιδανικά, όμως το 2002 ο Κάρτερ έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Η τραγική ειρωνία είναι πως αυτό έγινε στον μήνα του μέλιτος με την τότε σύζυγό του. «Στην κηδεία του Πίτερ μπροούσες να δεις πόσο συντετριμμένος ήταν ο Ρότζερ» έχει αποκαλύψει ένας άλλος Ελβετός τενίστας, ο Μαρκ Ροσέτ.

«Η απώλεια του Πίτερ με σόκαρε και άλλαξε πολύ το πώς σκέφτομαι. Ήταν ένα wake up call για μένα. Ελπίζω να τον έκανα υπερήφανο με την πορεία μου στο τένις» έχει πει ο Φέντερερ στο παρελθόν.

Ρότζερ Φέντερερ: 24 χρόνια δόξας και ρεκόρ

Το 1998 ο Φέντερερ κατέκτησε το Γουίμπλεντον στην κατηγορία τζούνιορ και έδειχνε να είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Θα ντεμπουτάρει στο Davis Cup με τα χρώματα της χώρας του σε ηλικία 18 ετών. Το τέλος της σεζόν τον βρίσκει Νο 64 στον κόσμο. Όλοι κατάλαβαν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Έφτασε με εξαιρετικό τένις ως τον ημιτελικό, όπου ηττήθηκε από τον Ντι Πασκάλ. Το τρένο όμως ήδη είχε μπει στις ράγες.

Είναι ο πρώτος τενίστας που έφτασε τις 20 κατακτήσεις Grand Slam. Παράλληλα έχει τις περισσότερες νίκες σε αυτά με πρώτη το 2000 στο Αυστραλιανό Όπεν και τελευταία στο Γουίμπλεντον το 2021. Έχει κατακτήσει 8 φορές το Γουίμπλεντον, που αποτελεί ρεκόρ, και έχει κερδίσει το US Open 5 συνεχόμενες χρονιές. Παράλληλα έχει υπάρξει ο μεγαλύτερος ηλικιακά τενίστας στην πρώτη θέση της κατάταξης (2018) και έχει υπάρξει Νο 1 για 237 σερί εβδομάδες, ένα ρεκόρ που κατέρριψε πριν λίγο καιρό ο Νόβακ Τζόκοβιτς. 

Ο Ελβετός άγγιξε την τελειότητα και ένα στοιχείο που σίγουρα μαρτυρά αυτόν τον ισχυρισμό είναι οι 23 συνεχόμενοι Grand Slam ημιτελικοί.

Ένας χορευτής στο court

Οι φίλοι του τένις αυτής της εποχής είναι τυχεροί καθώς μπορέσαν να δουν τους τρεις κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών να παίζουν όλοι μαζί την ίδια περίοδο. Ρότζερ Φέντερερ, Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς έχουν γεμίσει με μοναδικές αναμνήσεις το κοινό του αθλήματος τα τελευταία 15 χρόνια σε μία χρυσή περίοδο για το σπορ.

Μπορεί οι Τζόκοβιτς και Ναδάλ να έχουν περισσότερα Grand Slams αλλά ο Ρότζερ Φέντερερ με το στιλ παιχνιδιού του σφράγισε για τα καλά μία ολόκληρη εποχή. Ήταν ένας χορευτής του court και το σώμα του πλήρως εναρμονισμένο με κάθε του χτύπημα. Ένας πραγματικός ελίτ αθλητής με καμία σχεδόν αδυναμία στο court. Μπορούσε να απειλήσει από όλο το γήπεδο και είχε πάντα εξαιρετική αίσθηση του χώρου. Για πολλούς είναι ο κορυφαίος από άποψη τεχνικής με τον θρύλο του αθλήματος, Τζον ΜακΕνρό, να παραδέχεται πως το forehand του «είναι το κορυφαίο χτύπημα στο σπορ μας».

The Elegance of Roger Federer (HD)

Aυτό που τον ξεχώριζε από τους υπόλοιπους ήταν η προσαρμοστικότητα στην κάθε πρόκληση και η ποικιλία που προσέθετε στο παιχνίδι με το πέρασμα των χρόνων. Σε όλα αυτά τον βοήθησε η ψυχραιμία και η συγκέντρωση σε κάθε αναμέτρηση, κάτι που τον καθιστούσε δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο.

Ο πρώην Νο 1 τενίστας Τζίμι Κόνορς έχει καταφέρει να περιγράψει το μεγαλείο του σε μία φράση, καλύτερα ίσως από όλους, λέγοντας: «Την εποχή που όλοι είναι καλύτεροι σε κάτι, είτε είσαι ο καλύτερος στο χώμα, είτε ο καλύτερος στο χόρτο, είτε στην σκληρή επιφάνεια, είτε είσαι ο Ρότζερ Φέντερερ».

Μεγάλος και εκτός τένις

Ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν ένα ξεχωριστός άνθρωπος εκτός γηπέδων, κάτι που τον κάνει να λατρεύεται από μεγάλο μέρους του πλανήτη. Το 2003 ίδρυσε το ίδρυμα Roger Federer Foundation, ώστε να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό και την εκπαίδευση παιδιά με οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, σε συεργασία με τη μητέρα του έχουν τρέξει πλήθος από φιλανθρωπίες στη Νότια Αφρική.

Το 2005 διοργάνωσε ένα τουρνουά με μεγάλους αστέρες του τένις και διέθεσε τα έσοδα στους πληγέντες από το Τσουνάμι του 2004, ενώ την ίδια εποχή έβγαλε σε πλειστηριασμό τη ρακέτα του από το US Open για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Παράλληλα έχει διοργανώσει ματς με τον Ράφα Ναδάλ και τον Σταν Βαβρίνκα μαζεύοντας εκατομμύρια για την Αφρική.

Ο κόσμος τον έχει αγαπήσει γιατί σε όλη την καριέρα του δεν ξέχασε πώς είναι να είσαι παιδί και έχει μοιράσει απλόχερα πολλά χαμόγελα για τους μικρούς αυτού του κόσμου. Σε μία συνέντευξη Τύπου πριν μερικά χρόνια ένας νεαρός θαυμαστής του, ο Ζιζού, του ζήτησε να συνεχίσει για λίγο ακόμα το τένις ώστε να προλάβει να παίξει μαζί του αντίπαλος στο μέλλον. Ο Φέντερερ του το υποσχέθηκε και έκανε το όνειρο του μικρού πραγματικότητα με τη βοήθεια της Barilla.

Barilla | The Promise with Roger Federer and Zizou

Κατά την περίοδο του lockdown το 2020 δύο μικρές τενίστριες στην Ιταλία έγιναν viral παίζοντας τένις από τα μπαλκόνια τους. Ο Φέντερερ τους έκανε έκπληξη και έκανε ένα ταξίδι μέχρι την περιοχή Λιγκούρια της Ιταλίας για να παίξει μαζί τους.

Barilla | The Rooftop Match with Roger Federer

Αντίο όπως του αξίζει

Ο Φέντερερ θα έχει την ευκαρία να πει αντίο στο κοινό του και όσοι τον αγαπούν να πουν το δικό τους ευχαριστώ. Μαζί με τους Ραφαέλ Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς, Κάσπερ Ρουντ, Άντι Μάρεϊ και Στέφανο Τσιτσιπά θα αγωνιστεί με τις μπλε εμφανίσεις της Team Europe στο Laver Cup στο Λονδίνο σε ένα έντονο και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

Ο Ρότζερ Φέντερερ λέει αντίο στο τένις και βάζει τέλος σε μία χρυσή εποχή για το άθλημα. Μπορεί να μην έχει στην κατοχή του τους περισσότερους τίτλους αλλά έβαλε το σπορ σε περισσότερα σπίτια και το έκανε γνωστό σε κάθε γωνιά της γης. Άλλες φορές παίζοντας και άλλες χορεύοντας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY