Αθλητισμος

Ελίνα Τζένγκο: «Τα κατάφερα, συνεχίζω την παράδοση» - Οι πρώτες δηλώσεις της χρυσής ακοντίστριας

Πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών Ελληνίδας αθλήτριας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελίνα Τζένγκο κρατά ψηλά την ελληνική σημαία
δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών Ελληνίδας αθλήτριας © EUROKINISSI / ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ελίνα Τζένγκο: Οι δηλώσεις μετά το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου. 

Η Ελίνα Τζένγκο μετά από την εκπληκτική βολή των 65,81 μ. που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου στον ακοντισμό,   δήλωσε «τρελαμένη» με την επιτυχία της. 

«Βαριά η κληρονομιά και τα κατάφερα. Χαίρομαι που συνεχίζεται η παράδοση. Πίστεψα πολύ σε εμένα. Το περίμενα», είπε η Ελίνα Τζένγκο μετά την κατάκτηση του μεταλλίου. Η 19χρονη πρωταθλήτρια, όχι μόνο κατέρριψε το ατομικό της ρεκόρ, αλλά πλέον η «χρυσή» της επίδοση αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών Ελληνίδας αθλήτριας. Την πρωτιά κρατάει ακόμα η Μιρέλα Μανιάνη με το ιστορικό ρεκόρ που είχε πετύχει στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, καρφώνοντας το ακόντιο στα 67, 51 μέτρα.

Κατά τις πρώτες της δηλώσεις στην ΕΡΤ, η Ελίνα Τζένγκο ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε που συμμετείχε σε τελικό δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος, την Μπάρμπαρα Σποτάκοβα. «Ανατριχιάζω και μόνο που τη βλέπω. Την έβλεπα στην τηλεόραση και έλεγα μία ημέρα θα ήθελα να της μοιάσω. Είμαι στους Ελίτ και είμαι πολύ ευτυχισμένη. Ευχαριστήθηκα πολύ την πρώτη βολή. Ήταν το 60αρι και πλέον μου είχε φύγει το άγχος. Τρελάθηκε ο προπονητής μου όπως και εγώ. Την περίμενα την 65αρα. Ήθελα να τη ρίξω σήμερα»

Η Ελίνα Τζένγκο είπε ότι επικρατεί ομαδικό πνεύμα στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής. «Όλα τα παιδιά μου έδωσαν θετική ενέργεια. Μου έλεγαν στο ξενοδοχείο σε περιμένουμε με κρασιά και σαμπάνιες να το γιορτάσουμε».

Ε. Τζένγκο: Χαίρομαι που η παράδοση συνεχίζεται με εμένα! | 20/08/2022 | ΕΡΤ

Ελίνα Τζένγκο: Η βολή που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο 

Η Ελίνα Τζένγκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου, με επίδοση 65,81 μ.

Η Ελίνα Τζένγκο έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στον τελικό του ακοντισμού. Η πρώτη της βολή έστειλε το ακόντιο στα 60,82 μ.. ενώ στη δεύτερη της προσπάθεια είχε 65.81μ. Στον αποψινό τελικό του ακοντισμού, η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ εκτόξευσε το ακόντιο στα 65,81μ. στη δεύτερη της προσπάθεια, βελτιώνοντας το ατομικό της ρεκόρ και «σφραγίζοντας» το χρυσό μετάλλιο στην παρθενική παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου.

Η αποφασιστικότητα της Ελίνας Τζένγκο φάνηκε από την πρώτη βολή της, που ήταν στα 60,82μ., για να «καρφώσει» στη δεύτερη το ακόντιο στα 65,81μ. Η αθλήτρια δεν εκτέλεσε την τρίτη βολή της, όπως και την πέμπτη, ενώ η τέταρτη ήταν στα 59,40μ. και η έκτη στα 64,57μ.

Η Ελίνα Τζένγκο έγινε η τρίτη Ελληνίδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, μετά τις Άννα Βερούλη (1989, Αθήνα) και Μιρέλα Μανιάνη (2002, Μόναχο).

Ακοντισμός (Γ) | ΑΠΙΘΑΝΗ Τζένγκο, βάζει πλώρη για χρυσό! | 20/08/2022 | ΕΡΤ

Αυτό είναι το τέταρτο της χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου, μετά τα δύο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στο βάδην και το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος.


Ποια είναι η Ελίνα Τζένγκο

Η Ελίνα Τζένγκο γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 και μεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Οι γονείς της είναι Αλβανοί μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια ήδη στην Ελλάδα. Ούσα ακόμη μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο, εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο, Α.Σ. Κένταυρος Χαλκιδικής. Αρχικά ξεκίνησε να προπονείται στα αγωνίσματα του στίβου, και είχε ως καθοδηγητή - προπονητή τον Γιώργο Μποτσκαρίωβ που την κατεύθυνε στο αγώνισμα του ακοντισμού.

Το ταλέντο της Τζένγκο στον ακοντισμό άρχισε να διαφαίνεται το 2016. Τότε ήταν που επέτυχε τη 1η πανελλήνια επίδοση, στην κατηγορία της (54,04 μ.).

Το 2018, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Μαρόκο. Τον ίδιο χρόνο αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών (Κ18) στην Ουγγαρία, και εκεί κατέλαβε την 7η θέση. Εξασφάλισε έτσι μελλοντική συμμετοχή στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες των Νέων. Στη διοργάνωση των Ολυμπιακών, στην Αργεντινή (Μπουένος Άιρες), έλαβε την υψηλότερη διάκριση λαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο (63.34 μ., 61.74 μ.). Έτσι, για τον μήνα Οκτώβριο 2018, επελέγη ως η κορυφαία νέα αθλήτρια της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο του 2020, σημείωσε βολή στα 63,96 μ., στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20. Τον Αύγουστο 2021 η Ελίνα Τζένγκο, με βολή στα 59,60 μ., κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Ναϊρόμπι. Πλέον είναι χρυσή πρωταθλήτρια στον ακοντισμό μετά την επίδοση των 65,81 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ