Αθλητισμος

Γιάννης Κορακίδης: Ποιος είναι ο 19χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής στη σφυροβολία Κ20

Το χρυσό μετάλλιο στο Κάλι, τα δάκρυα χαράς και στο βάθος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιάννης Κορακίδης.
Ο Γιάννης Κορακίδης.

Γιάννης Κορακίδης: Ο 19χρονος αθλητής από το Κιλκίς που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία Κ20 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κάλι της Κολομβίας μιλάει στην ATHENS VOICE 

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 στο Κάλι της Κολομβίας εξελίχθηκε ένας συνταρακτικός τελικός στη σφυροβολία με πολλές ανατροπές. Ο Γιάννης Κορακίδης, με επίδοση 79,11μ., σημειώνει ατομικό ρεκόρ, την καλύτερη βολή φέτος στον κόσμο από αθλητή της κατηγορίας του, και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετά από μια θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι φίλοι και η οικογένειά του στο αεροδρόμιο Μακεδονία και ένα γλέντι στο χωριό του, στο Πεδινό Κιλκίς, ο 19χρονος αθλητής της σφυροβολίας μου περιγράφει με συγκίνηση όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες και ακόμα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει. 

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή διοργάνωση στην οποία συμμετείχε οπότε, όπως εξηγεί, πρωταρχικός του στόχος ήταν να περάσει στον τελικό και στη συνέχεια να διεκδικήσει κάποιο από τα μετάλλια.  Άλλωστε, ο νεαρός σφυροβόλος είχε δείξει πως ήταν έτοιμος για μια μεγάλη διάκριση από τον προκριματικό, όπου σημείωσε μια βολή στα 75,07 μ. και προκρίθηκε απευθείας για τον μεγάλο τελικό.

Ο Γιάννης Κορακίδης.

Σε έναν τελικό που ο Γιάννης Κορακίδης «έσπασε» το προηγούμενο ατομικό του ρεκόρ (77,12 μ.). Σε έναν τελικό που ήταν επεισοδιακός και το μετάλλιο κρίθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή. «Μέχρι την τρίτη προσπάθεια δεν είχα μπει τόσο καλά. Ήξερα ότι έπρεπε να “ξυπνήσω” . Οπότε στην πέμπτη μου προσπάθεια μπήκα αποφασισμένος και είπα μέσα μου “αν δεν μπεις τώρα μέσα να ρίξεις την βολή, δεν θα το κάνεις ποτέ σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και θα τα καταφέρεις”. Ρίχνω τη βολή, ήξερα μέσα μου ότι ήταν καλή και έγκυρη, και σκαρφαλώνω στην πρώτη θέση» περιγράφει ο 19χρονος σφυροβόλος.

Γιάννης Κορακίδης 79,11 μ. (Χρυσό μετάλλιο - Σφυροβολία) - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου Κ20 (Κάλι)

Αρχικά η βολή του Γιάννη Κορακίδη εμφανίστηκε έγκυρη, στο επίσημο σύστημα και σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια όμως ο υπεύθυνος ελέγχου εγκυρότητας των βολών μέσω του var έκρινε άκυρη την πέμπτη προσπάθεια του αθλητή. «Απευθύνθηκα αμέσως στην ελληνική ομοσπονδία, όπου έκανε ένσταση. Ύστερα από μισή ώρα, η ένσταση βγήκε θετική, η προσπάθειά μου έγκυρη και βρέθηκα ξανά στην πρώτη θέση. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, πέρασα από σαράντα κύματα και βιώσα χιλιάδες έντονα συναισθήματα. Χαρά, απογοήτευση, θυμό, κλάμα και μετά πάλι ευτυχία. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο.

Ο Γιάννης Κορακίδης.

Όταν βγήκε θετική η ένσταση και συνειδητοποίησα ότι κέρδισα το χρυσό μετάλλιο, έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου. Ήρθαν όλα τα παιδιά από την ομοσπονδία κατά πάνω μου, μου έλεγαν “το πήραμε, το πήραμε”, με αγκάλιασαν, έπεσα κάτω και έκανα τον σταυρό μου. Ήμουν φανερά συγκινημένος κατά τη διάρκεια της απονομής. Δάκρυα χαράς. Ήταν κάτι το ασύλληπτο».

 Το μετάλλιο το αφιερώνω στον προπονητή μου, Γιάννη Χρίστογλου, και την οικογένειά μου. 

«Τώρα που επέστρεψα στην Ελλάδα έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ τι έχει συμβεί και τι έχω καταφέρει. Τώρα που είμαι με τους δικούς ανθρώπους. Δεν περίμενα τόσο μεγάλη υποδοχή. Ήταν κάτι το απίθανο. Μπορεί να είχαν μαζευτεί πάνω από 300 άτομα, ήταν όλοι εκεί για μένα και με αυτό με συγκίνησε πολύ».

giannis-korakidis8

Ο 19χρονος αθλητής ξεκίνησε να ασχολείται με τη σφυροβολία όταν πήγαινε στην έκτη δημοτικού. Τον παρακίνησε ο μεγαλύτερος αδελφός του, που ασχολούταν ήδη με το άθλημα και ήταν ένα από τα πρότυπά του.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν στην επαρχία και ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, τις ανεπαρκείς υποδομές και την ελλιπή μέριμνα της πολιτείας, ο Γιάννης Κορακίδης με εντατική δουλειά κατόρθωσε να υλοποιήσει τον στόχο του και ένα από τα μεγάλα όνειρά του.

«Τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Χρειάζεται υπομονή, πείσμα και πάρα πολλή δουλειά. Σκληρή δουλειά. Πάρα πολλές θυσίες. Λόγω του πρωταθλητισμού, βγαίνω λιγότερο από τους συνομηλίκους μου, δεν βλέπω τόσο συχνά τους φίλους μου, αλλά έφτασα εκεί που ήθελα».

Ο Γιάννης Κορακίδης.

Επόμενος στόχος του οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Και, γιατί όχι, άλλη μια μεγάλη διάκριση. «Σου το εύχομαι» του λέω από την άλλη άκρη του τηλεφώνου λίγο πριν κλείσουμε και με ευχαριστεί με την ευγένεια που τον διακρίνει. 

* Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο Γιάννης Κορακίδης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ