Αθλητισμος

«Χρυσός» στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου με 8,52 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου

Απίθανα πράγματα στον τελικό από τον Έλληνα πρωταθλητή

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,52 μέτρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έχει αντίπαλο στις μεγάλες διοργανώσεις και κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο. Ο Έλληνας αθλητής ήταν καταπληκτικός στον τελικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόχανο και με άλμα στα 8,52 μέτρα ήρθε πρώτος.

Ο Μίλτος Τεντόγλου «πέταξε» στο τέταρτο άλμα του, σημειώνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στο μήκος, η οποία είναι και ρεκόρ αγώνων.

Επικός Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου - Τα άλματα που έκανε

Είχαν προηγηθεί τα άλματα στα 8,35 μέτρα και 8,23 μέτρα από τον Έλληνα πρωταθλητή που ήταν ανίκητος σήμερα Τρίτη (16/8). Σημειώνεται ότι η πρώτη του προσπάθεια ήταν άκυρη. Ο Μίλτος Τεντόγλου, όταν ήρθε η στιγμή για την 5η του προσπάθεια, γνωστοποίησε ότι δεν θα κάνει άλμα. Το ίδιο έγινε και με την 6η του προσπάθεια.

Πρόκειται για back to back χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου για τον 24χρονο Μίλτο Τεντόγλου από τα Γρεβενά, ο οποίος είχε έρθει πρώτος στο Βερολίνο το 2018 και είχε στεφθεί Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τόκιο το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, χάνοντας μόνο από τον Κινέζο Γουάνγκ στο τελευταίο άλμα. Αυτό είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα. Το πρωί της Τρίτης (16/8) η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35 χλμ. βάδην.

Η τελική κατάταξη στον τελικό του μήκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Τζέικομπ Φίντσαμ Ντιουκς με 8.06, ενώ με την ίδια επίδοση 8.06 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο ο Σουηδός Τομπίας Μόντλερ, αφού ο Βρετανός είχε καλύτερη δεύτερη επίδοση. Αναλυτικά:

  1. Μίλτος Τεντόγλου 8.52
  2. Τζέικομπ Φίντσαμ-Ντιουκς (Μ. Βρετανία) 8.06μ.
  3. Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8,06
  4. Ζουλς Πομερί (Γαλλία) 8,06
  5. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 7.98
  6. Χένρικ Φλάτνες (Νορβηγία) 7,83
  7. Χέκτορ Σάντος (Ισπανία) 7,82
  8. Μάρκο Τσέκο (Κροατία) 7,77
  9. Ρέινολτν Μπανίγκο (Μ. Βρετανία) 7,66
  10. Λαζάρ Άνιτς (Σερβία) 7.37
  11. Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7,36μ.
  12. Ίνγκα Κίπλεσουντ (Νορβηγία) –.

Μίλτος Τεντόγλου μετά το χρυσό μετάλλιο: «Έχω στο μυαλό μου τα 9 μέτρα»

«Ήταν πάρα πολύ καλός ο αγώνας για εμένα. Έκανα αυτό που ονειρευόμουν, αυτό που πίστευα ότι μπορώ. Μεγάλο άλμα, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Μπορεί ο αθλητής το ρεκόρ του οποίου κατέρριψα να ήταν εδώ, λέτε να ήταν εδώ; Ήταν απίστευτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, πραγματικά δεν υπάρχει κενή θέση» ανέφερε αρχικά ο Μίλτος Τεντόγλου μετά τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου στο Μόναχο.

Και πρόσθεσε: «Η κερκίδα στο μήκος ήταν γεμάτη από την οικογένειά μου, φίλους μου, από την εθνική ομάδα, τους ευχαριστώ πολύ, έκαναν φοβερή κερκίδα. Είπα πριν από τον αγώνα στα παιδιά της ομάδας ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μπορείς να ρυθμίσεις το άκυρο, παρά να πατήσεις πίσω. Από εκεί και πέρα έκανα ένα safe άλμα, στο 8μ.52 είχα άπνοια και λέω “εδώ είμαστε”. Έπρεπε να το εξασφαλίσω, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να βγει κόντρα αέρας, να βγει κρύο, έπρεπε να είμαι safe».

Ο Μίλτος Τεντόγλου «πετά» στα 8,52 μέτρα και «τσεκάρει» το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου © ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ακόμη κι αν χάνω μερικούς αγώνες δεν έχει σημασία, γιατί είμαι σταθερά στο βάθρο, ακόμη και στα Diamond League, όλοι χάνουμε. Υπάρχει πολλή πίεση, είναι αρκετά δύσκολο αλλά το παλεύω και στους αγώνες μεταλλίου το γουστάρω πολύ. Σκεφτείτε ότι το πρώτο μου άλμα στον προκριματικό ήταν ένα μέτρο κάτω. Τώρα είχα σιγουριά με την φόρα μου, την έχω δουλέψει τόσο πολύ στο μυαλό μου που δεν μπορούσε να πάει κάτι λάθος. Έλεγα ok, αν έχει καλές συνθήκες, θα είμαι ok» τόνισε ακόμη ο Μίλτος Τεντόγλου.

«Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, ό,τι καλύτερο μπορώ. Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει. Είμαι πολύ χαρούμενος, χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ αγώνα, μεγάλη επίδοση. Αυτό ψάχνω σε κάθε διοργάνωση. Μπορούσα και στο Παγκόσμιο, αλλά είναι δύσκολο, εντάξει. Ήμουν δεύτερος, ok.

» Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω» κατέληξε ο επικός Μίλτος Τεντόγλου που «πέταξε» στα 8,52 μέτρα και κατέκτησε πανάξια το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στο Μόναχο.