Αθλητισμος

Matchdays: Οι Pub Tales ταξιδεύουν τον Έλληνα φίλαθλο στα αγγλικά γήπεδα

Η πρώτη ποδοσφαιρική ταξιδιωτική εκπομπή με θέμα το βρετανικό ποδόσφαιρο

Γιάννης Μπελεσιώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

The Pub Tales: Η σελίδα για το αγγλικό ποδόσφαιρο μέσα από 13 επεισόδια Matchdays, φέρνει την ατμόσφαιρα από τα γήπεδα της Αγγλίας στο σαλόνι του Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου. 

Για έναν τυπικό κάτοικο της Αγγλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου, μία ποδοσφαιρική ημέρα δεν αρχίζει και τελειώνει αποκλειστικά με το 90λεπτο ενός αγώνα. Το ποδόσφαιρο στο νησί είναι μία ιεροτελεστία για τον μέσο φίλαθλο, η οποία ξεκινάει από το πρωί και ολοκληρώνεται το βράδυ. Η σελίδα αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας και των γύρω χωρών, The Pub Tales, από τον Θοδωρή Παπαδάκη και Παναγιώτη Χαρτοκόλλη, εκτός από ιστορίες από τον κόσμο του βρετανικού ποδοσφαίρου, μας μεταφέρει μέσω YouTube και στις Matchdays. Πρόκειται μία σειρά από επεισόδια μέσα από γνωστά και μη στάδια της Αγγλίας, η οποία φέρνει στον Έλληνα φίλαθλο μία ολοκληρωμένη εμπειρία από ένα γεμάτο αγγλικό γήπεδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε με τους συντελεστές του Pub Tales. Ο Παναγιώτης και ο Θοδωρής είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους στην Athens Voice και πριν μερικά χρόνια, αναφέροντας τις λεπτομέρειες για το πώς ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η σελίδα που δημιούργησαν το 2018 ξεκίνησε δειλά, όμως πλέον καταφέρνει να μαζεύει σε κάθε δημοσίευμα και άρθρο της όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μικρών ομάδων της Αγγλίας. Στην πορεία ανακάλυψαν πως το να γράφουν δεν ήταν το μοναδικό πράγμα, που τους γέμιζε. Έβγαλαν τα δικά τους podcast, που καταπιάνονται με την πραγματικότητα της Πρέμιερ Λιγκ και των πιο μικρών κατηγοριών, ενώ η τελευταία τους προσθήκη αποτελούν οι Matchdays.

Η γέννηση της ιδέας των Matchdays

Η πρώτη σκέψη έγινε από τους δυο τους εν μέσω σκληρού lockdown. Ήταν η περίοδος που όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξάγονταν σε άδεια καθίσματα και σε άχαρα στάδια χωρίς οπαδούς και τις ιαχές τους. Εκεί ανακάλυψαν πόσο τους λείπει η παρουσία τους στο γήπεδο. «Σε κάθε γωνία της Ελλάδας από την πρωτεύουσα μέχρι και το τελευταίο χωριό λίγο πριν τα σύνορα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ίσως να μην μπορέσει ποτέ να δει ένα ματς στην Αγγλία από κοντά. Με τα βίντεο μας θέλουμε να φέρουμε την εμπειρία ενός αγγλικού γηπέδου στο σαλόνι του θεατή» μου ανέφερε ο Θοδωρής Παπαδάκης σε ερώτηση σχετικά το κίνητρό τους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο εγχείρημα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι που να μοιάζει με μία σύντομη ταξιδιωτική εκπομπή αλλά με θέμα το ποδόσφαιρο. Σε ένα επεισόδιο μπορείς να βρεις πληροφορίες από την καλύτερη μπύρα, που μπορείς να παραγγείλεις μέχρι και τις must προσφορές στη μπουτίκ κάθε ομάδας. Αποτελεί με λίγα λόγια ένας τρόπος να βρεθείς στις κερκίδες από το σπίτι σου και αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις, μέσα στα επεισόδια υπάρχουν χρήσιμα tips και πληροφορίες για ό,τι χρειαστείς».

Η αλήθεια είναι πως οι Matchdays είναι μία ιδιότυπη ταξιδιωτική εκπομπή για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου και πιο συγκεκριμένα της μπάλας που παίζεται στο νησί, όμως δεν θέλει να δώσει τουριστικές συμβουλές. Σημασία έχει να νιώσεις ένα με τους φιλάθλους του εκάστοτε γηπέδου, σαν να ταξίδεψες ο ίδιος για να υποστηρίξεις την αγαπημένη σου ομάδα.

Οι δυσκολίες στη διαδρομή 

Είναι φυσικό στην πορεία να υπάρχουν δυσκολίες σε μία τέτοια προσπάθεια. Ο πρώτος λόγος και ο πιο σημαντικός είναι ότι τον Θοδωρή και τον Παναγιώτη χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, καθώς ο πρώτος βρίσκεται στο Λονδίνο για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία 4 χρόνια και ο δεύτερος μένει μόνιμα στη Νίκαια. Τα πλάνα για κάθε βίντεο τα τραβάει ο Θοδωρής Παπαδάκης, όμως επειδή η Αγγλία και οι ομάδες της έχουν στις πλάτες τους ιστορία πολλών χρόνων, ο Παναγιώτης ενημερώνει τους θεατές για την ιστορία κάθε ομάδας. Δύσκολα μπορείς να βρεις έναν σύλλογο της Αγγλίας, που να μη διαθέτει πίσω της μία μεγάλη ιστορία με διάρκεια πάνω από έναν αιώνα. Μαζί συνεργάζονται για το editing του κάθε βίντεο και του τελικού αποτελέσματος, που θα βγει στην οθόνη. Ο Παναγιώτης Χαρτοκόλλης είναι και αυτός προσθέτει αγγλικούς υπότιτλους για τους θεατές, που δεν είναι από την Ελλάδα.

Ο Θεοδωρής Παπαδάκης (αριστερά) και ο Παναγιώτης Χαρτοκόλλης (δεξιά) βρίσκονται πίσω από τη σελίδα The Pub Tales και τις Matchdays.

Οι δυσκολίες δεν τελειώνουν όμως στην απόσταση. «Οι Άγγλοι φίλαθλοι πραγματικά είναι πάντα δίπλα στις ομάδες τους, ανεξαρτήτως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Μάλιστα στις δύσκολες στιγμές βάζουν πλάτη στους συλλόγους μη διστάζοντας να συνεισφέρουν χρήματα και από τις τσέπες τους. Αυτό όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς κάνει την εύρεση εισιτηρίου δύσκολη, καθώς εξαφανίζονται μέσα σε μερικά λεπτά» ανέφερε ο Θοδωρής.

Η διαφορετική κουλτούρα των Άγγλων γύρω από το ποδόσφαιρο

Στις 13 Matchdays με αρχή από το Μπρέντφορντ και κλείσιμο στο Μπράιτον, υπήρξαν περιστατικά, που έκαναν εντύπωση στους δύο φίλους. «Τα πιο περίεργα συμβαίνουν στις μικρότερες κατηγορίες. Εκεί το ποδόσφαιρο είναι λίγο πιο ρομαντικό και οι οπαδοί βρίσκονται δίπλα στην ομάδα ανεξαρτήτως συνθηκών. Στο επεισόδιο με την Ντέρμπι Κάουντι φτάσαμε κοντά στο γήπεδο με το μετρό. Βγαίνοντας ανακαλύψαμε μία μεγάλη πορεία από τους φίλους της. Η ομάδα είχε φάει μεγάλη βαθμολογική ποινή στην αρχή της σεζόν και προσπαθούσε να σώσει την κατηγορία σε ένα ιστορικό comeback. Οι φίλαθλοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κατά της διοίκησης αλλά παράλληλα έστειλαν το μήνυμα στήριξης στους παίκτες και το staff. Αυτό σίγουρα ήταν μία από τις πιο έντονες στιγμές, μιας και έρχεσαι σε επαφή με το συναισθηματικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Μπορεί το 2022 αυτό να μην είναι τόσο έντονο στον χορό εκατομμυρίων, που συμβαίνει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όμως ακόμα υπάρχει» ανέφερε ο Θοδωρής και συμπλήρωσε «Αυτή είναι και η διαφορά του Άγγλου οπαδού από των άλλων χωρών. Η ομάδα είναι προέκταση της κοινότητας και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Υποστηρίζουν την ομάδα της περιοχής στην οποία γεννιούνται ανεξάρτητα της δυναμικής της. Επίσης χαίρονται το παιχνίδι και αντιμετωπίζουν την ήττα σαν ένα απλό αποτέλεσμα. Είναι και αυτή μέρος του παιχνιδιού σε μία άλλη κουλτούρα μακρινή από εμάς».

Η συνάντηση με τον θρύλο των μικρών κατηγοριών Αντεμπάγιο Ακινφέουα

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή θα ήταν αδύνατον να μην έχουν συναντηθεί με κάποια μεγάλη η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα από το ποδόσφαιρο του νησιού. Αυτό έγινε στο τελευταίο επεισόδιο και στο Last Dance του Αντεμπάγιο Ακινφέουα, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο αγαπητές και αναγνωρίσιμες φιγούρες στη χώρα. Ο σέντερ φορ θρύλος για τις μικρότερες κατηγορίες μίλησε για λίγο με τον Θοδωρή Παπαδάκη μετά το τελευταίο του παιχνίδι στην ενεργό δράση. «Τον περίμεναν πολλοί απ’ έξω με αγωνία. Έκανε μπάνιο, ντύθηκε και έπειτα βγήκε να χαιρετήσει τον κόσμο. Μίλησε με όλους, υπέγραψε αυτόγραφο σε όλους όσους ζήτησαν από ένα και μάλιστα συμφώνησε επιτόπου να μιλήσει σε διάφορα podcast. Παρά τη φήμη του παραμένει φιλικός, προσγειωμένος και ταπεινός. Δεν κάνει καμία εντύπωση, που λατρεύεται στη χώρα του» πρόσθεσε ο Θοδωρής.

Όσο για το μέλλον τόσο ο Παναγιώτης όσο και ο Θοδωρής συμφώνησαν πως η επόμενη χρονιά θα είναι κάπως περίεργη λόγω και του Μουντιάλ στο Κατάρ, το οποίο θα λάβει χώρα τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα επηρεάσει και τις Matchdays, γι’ αυτό είναι πιθανό του χρόνου να έχουμε περισσότερες ομάδες από μικρότερες κατηγορίες αλλά με πολύ πλούσια ιστορία» μου ανέφεραν και οι δύο τους σε ό, τι έχει να κάνει με τους επόμενους τους στόχους.

Ο Θοδωρής Παπαδάκης μαζί με τον θρύλο των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας, Αντεμπάγιο Ακινφέουα.

Οι Pub Tales μετά τα κείμενα έφτιαξαν τις Matchdays για να συλλέξουν εμπειρίες  από τα αγγλικά γήπεδα και να τις δώσουν απλόχερα στο ελληνικό κοινό. Μέσα από τα 13 βίντεο τους στο YouTube θα μάθετε περισσότερα για την κουλτούρα και τις συνήθειες του Βρετανού οπαδού, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αγαπήσετε λιγάκι παραπάνω το ποδόσφαιρο.