Αθλητισμος

Australian Open: Οι αντιεμβολιαστικές ανοησίες επιτέλους σε κρίση

Η απόφαση του Αυστραλιανού Όπεν οδηγεί σε ρήξη τους αθλητές με τους Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ και Τσιτσιπά να καλούνται να δώσουν ξεκάθαρες πια απαντήσεις

Νίκος Παπαηλιού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Αυστραλιανό Όπεν θα διεξαχθεί αποκλειστικά με εμβολιασμένους αθλητές και τενίστες όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Νταντίλ Μεντβέντεφ θα σταματήσουν το κρυφτό.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μέρες από όταν o CEO της Tennis Australia, Κρεγκ Τάιλι επισήμως ανέφερε αυτό που σιγοψιθυριζόταν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη συμμετοχή ή μη των ανεμβολίαστων αθλητών στο Australian Open. Ο 59χρονος πρώην προπονητής έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, σχολιάζοντας επίσημα ότι αν ο Νόβακ Τζόκοβιτς θέλει να παίξει στην Αυστραλία θα πρέπει να εμβολιαστεί. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ούτε για τους διοργανωτές, ούτε για τους αθλητές και αυτή τη στιγμή η κατάσταση μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή, λίγο πριν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα.

Η συζήτηση για τον εμβολιασμό των αθλητών που θα βρεθούν στην Αυστραλία για το πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς είχε ανοίξει από τα μέσα Οκτωβρίου όταν ο Πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους είχε δηλώσει ότι «ο ιός δεν ενδιαφέρεται για την κατάταξή σας στο τένις, ούτε για το πόσα Γκραν Σλαμ έχετε κερδίσει. Πρέπει να εμβολιαστείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς».

Μπορεί η κοινότητα του τένις να έχει απορροφηθεί από το θέμα του Νόβακ Τζόκοβιτς, όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο μόλις 65% των ανδρών αθλητών είχε ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες έφτανε στο 70%.

Ο συνδικαλιστής Τζόκοβιτς που ζητούσε συγγνώμες, ξανά στο «μέτωπο»
Ο Τζόκοβιτς, Νο 1 στην Παγκόσμια Κατάταξη, έχει από την αρχή της πανδημίας εκφράσει θέσεις τουλάχιστον προβληματικές για τον κορωνοϊό και φυσιολογικά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης ειδησεογραφίας. Τον Απρίλιο του 2020, πολύ πριν την έκδοση των πρώτων εμβολίων, ο σέρβος τενίστας δήλωνε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, επομένως δικαίως μπορεί να αισθάνεται ότι ξεκίνησε εκείνος τη συζήτηση γύρω από το θέμα, όμως δεν έμεινε εκεί.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, όσο τα πρώτα μέτρα μικρής χαλάρωσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε όλον τον κόσμο, εκείνος διοργάνωνε τουρνουά χωρίς μέτρα προστασίας και πάρτι με τη συμμετοχή τενιστών από όλον τον κόσμο. Πώς είχε λήξει τότε όλο αυτό; «Πιστεύαμε ότι το τουρνουά τηρούσε όλα τα πρωτόκολλα υγείας και ότι η υγεία στην περιοχή μας φαινόταν σε καλή κατάσταση για να ενωθούν επιτέλους οι άνθρωποι για έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Κάναμε λάθος, ήταν υπερβολικά νωρίς. Λυπάμαι για κάθε κρούσμα. Αν πήγατε στο τουρνουά, ή ήσασταν κοντά σε ανθρώπους που πήγαν παρακαλώ κάντε το τεστ και τηρήστε τις κοινωνικές αποστάσεις». Τάδε έφη Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο καλύτερος τενίστας του κόσμου ήταν και ο ίδιος με τη σύζυγό του ένα από τα κρούσματα. Η κατακραυγή ήρθε από παντού, όμως ο άνθρωπος που –δικαίως- είναι ο απόλυτος εθνικός ήρωας δεν έβαλε μυαλό.

Ο Νικ Κύργιος γνωστός για τις on court αντιαθλητικές αντιδράσεις του τα είπε τότε όπως ακριβώς ήταν: «Προσεύχομαι για όλους τους παίκτες που μολύνθηκαν από κορωνοϊό. Μη με κάνετε mention για οτιδήποτε έχω κάνει που ήταν ανεύθυνο ή ηλιθιότητα. Αυτό ξεπερνά τα όρια». Φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Όπως μόνος δεν είναι και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον αντιεμβολιαστικό αγώνα που συνέχισε να κάνει ακόμα και μετά τη νόσησή του και τις συγγνώμες.

Ενάμισι χρόνο αργότερα, με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεπεράσει πια τα 7 δισεκατομμύρια, ο Τζόκοβιτς δεν άλλαξε μυαλά και φαίνεται να θέλει να κρύψει από τον κόσμο τον (μη) εμβολιασμό του: «Δεν έχει σημασία αν είναι εμβολιασμός ή οτιδήποτε άλλο στη ζωή. Θα πρέπει να έχεις την ελευθερία να επιλέξεις, να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τι θέλεις να βάλεις στο σώμα σου.Ήμουν πάντα υπέρμαχος αυτού και πάντα υποστηρικτής της ελευθερίας της επιλογής, και πάντα θα το υποστηρίζω γιατί η ελευθερία είναι απαραίτητη για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα ζωή»

Ο Τζόκοβιτς δεν είναι όμως μόνος του στον αγώνα ενάντια στη λογική. Το Νο2 της Παγκόσμιας Κατάταξης Ντανιίλ Μεντβέντεφ πρόσφατα στάθηκε στο πλευρό του. «Μου άρεσε αυτό που είπε ο Νόβακ. Δήλωσε ότι ο εμβολιασμός είναι προσωπική του υπόθεση και δεν θα το δημοσιοποιήσει. Κι εγώ από την πλευρά μου αποφάσισα να μην αποκαλύψω ιατρικά προσωπικά θέματα».

Ο Αντρέι Ρούμπλεφ, σημερινό Νο3 στον κόσμο, μέχρι και τον τελευταίο μήνα δεν είχε ούτε εκείνος εμβολιαστεί όμως φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο από τον συμπατριώτη του, αφού τόνισε ότι θα ακολουθήσει όλες τις οδηγίες των διοργανωτών, έτσι ώστε να βρεθεί στο Αυστραλιανό Όπεν.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, 4ος στην Παγκόσμια Κατάταξη, που επίσης έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για τις θέσεις του σχετικά με το εμβόλιο, ανήκει ουσιαστικά και εκείνος στην ίδια κατηγορία με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ωστόσο είχε πρόσφατα αναφέρει ότι θα έκανε το εμβόλιο εάν γινόταν υποχρεωτικό, για να έχει μια κανονική ζωή. Ο έλληνας πρωταθλητής μπορεί να μην χρειαστεί να μπει σε αυτό το δίλημμα, εάν το χειρουργείο που φημολογείται ότι θα κάνει στο αγκώνα του, του στερήσει τη συμμετοχή από το Γκραν Σλαμ του Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα για την ATP δεν είναι καθόλου απλό. Ο Τζόκοβιτς πέρα από Νο1 τενίστας στον κόσμο αυτήν την στιγμή είναι και πρόεδρος της Ένωσης Παικτών που εκείνος ίδρυσε και οι συνδικαλιστικές του δράσεις είναι ικανές να φέρουν τριγμούς άμεσα ή μη στην ομοσπονδία και στο άθλημα. Επίσημα η ATP δεν μπορεί να αλλάξει κάτι όσον αφορά το Αυστραλιανό Όπεν, όμως φαίνεται ότι η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να σκληραίνει και στα υπόλοιπα τουρνουά. Η διοργάνωση της Μελβούρνης διοικείται από την ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Τένις) και όχι από την ATP Tour (Ένωση των Επαγγελματιών).

Η απέναντι πλευρά
Φυσικά η πλειοψηφία των αθλητών δεν συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι ενάντιοι στην λογική, την επιστήμη και εντέλει στην ίδια τη ζωή «ακούγονται» πολύ περισσότερο από εκείνους. Ο Ράφα Ναδάλ έχει από νωρίς πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού «Ο μόνος τρόπος για να βγούμε έξω από αυτόν τον εφιάλτη είναι ο εμβολιασμός. Η ευθύνη μας ως άνθρωποι είναι να το δεχτούμε. Ξέρω ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που θα υποφέρουν από παρενέργειες, αλλά τα συμπτώματα του ιού είναι χειρότερα.», ενώ πρόσφατα τα έβαλε και με τους αντιεμβολιαστές: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά μου φαίνεται λίγο εγωιστικό. Έχουμε υποφέρει πολύ. Δεν γνωρίζουμε εκατό τοις εκατό τις επιπτώσεις των εμβολίων, αλλά πρέπει να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς. [...] Φαίνεται ότι σήμερα η Ισπανία είναι η χώρα που επηρεάζεται λιγότερο από τον ιό και νομίζω ότι είναι επειδή έχουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο».

Ο θρυλικός Ρότζερ Φέντερερ εμβολιάστηκε αρκετά νωρίς και φυσικά δεν κρύφτηκε ποτέ: «Ναι είμαι εμβολιασμένος. Έκανα το Pfizer. Είμαι χαρούμενος που το έκανα γιατί ταξιδεύω πάρα πολύ. Ακόμη κι αν μένω στην Ελβετία όμως, θεωρώ ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα. Πάνω από όλα, το έκανα για τους άλλους, γιατί δεν θέλω να το μεταδώσω σε κανέναν. Κι ας είμαι πολύ προσεκτικός. Είμαστε όλοι προσεκτικοί με τους φίλους μας και τις οικογένειές μας».

Ακόμη, ο πρόσφατος νικητής των ATP Finals Αλεξάντερ Ζβέρεφ μιλώντας σε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τον εαυτό του. Το μόνο που ξέρω για την Αυστραλία είναι πως πιθανότατα οι ανεμβολίαστοι παίκτες δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν, για μένα αυτό δεν θα είναι πρόβλημα».

H ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Σάκκαρη έχει και εκείνη εμβολιαστεί ενώ έχει ενημερώσει πως θα έχει προχωρήσει και στην τρίτη δόση μέχρι το Αυστραλιανό Όπεν. «Είμαι υπέρ του εμβολιασμού. Εγώ έχω εμβολιαστεί, η οικογένειά μου, η ομάδα μου, όλοι οι φίλοι μου. Δεν έχω κάποιον γύρω μου που να μην είναι εμβολιασμένος. Και μένα μου φαίνεται περίεργο που ένα μεγάλο ποσοστό των παικτών δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να καθίσω να ασχοληθώ με τον καθένα και το τι έχει στο μυαλό του. Θα έχουν τους λόγους τους φαντάζομαι».

Ο κίνδυνος είναι εδώ - Δημοφιλείς μόνο οι αναζητήσεις των αντιεμβολιαστών
Το θέμα σχετικά με τις απόψεις των αθλητών και αν αυτές πρέπει ή όχι να προβάλλονται, έχει απασχολήσει τον κόσμο πολύ πιο πριν τον κορωνοϊό. Παγκοσμίως, οι αναζητήσεις στο Google σχετικά με τις απόψεις Τζόκοβιτς (κάτοχο 20 Γκραν Σλαμ) για τον εμβολιασμό ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τους Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ (επίσης κατόχους 20 Γκραν Σλαμ) δεν φτάνει ούτε τις 10 εκατομμύρια αναζητήσεις. Στην Ελλάδα οι αναζητήσεις για τις απόψεις Τσιτσιπά είναι διπλάσιες από εκείνες που αφορούν αντίστοιχες της Μαρίας Σάκκαρη. Αμέσως καταλαβαίνεις την επίδραση που έχουν στους αντιεμβολιαστικούς κύκλους οι μη τεκμηριωμένες απόψεις των σταρ.

Θέλουμε αθλητές που να μιλάνε ή όχι;
Στις ΗΠΑ η υπόθεση Καπέρνικ και η εναντίωση του στον Ντόναλντ Τραμπ το 2018 είχε γίνει εθνικό ζήτημα, ενώ όλοι θυμούνται την άμεση αντίδραση του ΝΒΑ τόσο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, όσο και μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν είναι δυνατό όμως, να ζητάμε τις απόψεις τους για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να είναι όλες να είναι πολιτικά ορθές και να αρέσουν σε όλους.

Στα ζητήματα δημόσιας υγείας, τα πράγματα δεν είναι ίδια όμως.  Δύο χρόνια μετά την εκκίνηση της πανδημίας περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλον τον πλανήτη οφείλονται σε αυτήν. Ο θάνατος πια έχει πλησιάσει, αν δεν έχει αγγίξει, κάθε οικογένεια και κανείς από αυτούς δεν γίνεται να ακούει τα αντιεμβολιαστικά παραληρήματα των αθλητών. Το Αυστραλιανό Όπεν δεν έκανε πίσω για χάρη του αθλήματος και έτσι οι κορυφαίοι του τένις θα πρέπει είτε να ακούσουν έστω και τώρα την επιστήμη, είτε να δουν την πόρτα της εξόδου από τουρνουά, διακρίσεις και διαφημίσεις. Αυτό δεν υπακούει στους κανόνες της Cancel Culture, αλλά στους κανόνες της δημοσίας υγείας και εντέλει σε εκείνους της ίδιας της κοινωνίας και της ζωής. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του αθλητή Νόβακ  Τζόκοβιτς άλλωστε. Δύο χρόνια, πέντε εκατομμύρια νεκροί και επτά δισεκατομμύρια εμβολιασμοί αργότερα είναι όλα πάρα πολλά για να αντέξει η κοινωνία τις αντιεμβολιαστικές ανοησίες του όμως.