Αθλητισμος

Τα 8 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ντέρμπι του κόσμου

Πολύχρονες κόντρες και στιγμές που το ποδόσφαιρο δεν ενώνει!

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε μία Κυριακή με πολλά ντέρμπι σε όλη την Ευρώπη, ανατρέχουμε στα πιο μισητά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο.
© Raul Martinez/ EPA

Τα 8 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ντέρμπι του κόσμου και ανατρέχουμε στις πιο ιστορικές και κλασικές ποδοσφαιρικές κόντρες όλου του κόσμου.

Η 24η μέρα του Οκτώβρη αναμένεται να είναι συναρπαστική για όσους αγαπούν το άθλημα της στρογγυλής θεάς. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται ήδη στα μισά και αυτή την εβδομάδα οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στους δέκτες τους μία σειρά από πολλά ντέρμπι. Ίντερ - Γιουβέντους στην Ιταλία, Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία, Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΛίβερπουλ στην Αγγλία, Μαρσέιγ - Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στη χώρα μας. Με αφορμή αυτές τις αναμετρήσεις, κάνουμε μια βόλτα στον κόσμο και καταγράφουμε τις πιο παραδοσιακές και με την περισσότερη ένταση κόντρες στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Σέλτικ - Ρέιντζερς

The Οld Firm

Αν αναφέρει κάποιος σε μία συζήτηση τις λέξεις ποδόσφαιρο και Ευρώπη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει στο τραπέζι μία αναφορά στη μάχη της Γλασκώβης. Η λέξη ντέρμπι είναι συνυφασμένη με τις Σέλτικ και Ρέιντζερς, των οποίων οι οπαδοί κρατάνε ζωντανή μια αντιπαλότητα για πάνω από έναν αιώνα. Φόντο η πόλη της Γλασκώβης που δεν έχει καμία σχέση με το κοσμοπολίτικο Εδιμβγούργο. Είναι μια περιοχή αρκετά βιομηχανοποιημένη και με αγριότητα η οποία καθρεφτίζεται και στα παιχνίδια των δύο ομάδων.

Οι μονομαχίες τους κρύβουν πίσω τους πληγές και ιστορία πολλών ετών. Τα κίνητρα της αντιπαλότητας φυσικά δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικά. Αν ψάξει κανείς την παράδοση του σκωτσέζικου αθλητισμού θα βρει θρησκευτικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους πίσω από την έχθρα. Οι οπαδοί της Σέλτικ είναι κατά βάση καθολικοί, στήριζαν την ένωση της Ιρλανδίας με το βόρειο κομμάτι της και στρέφονται πολιτικά προς τα αριστερά. Από την άλλη οι οπαδοί της ομάδας των μπλε ήταν προτεστάντες σε αυστηρό πλαίσιο, θέλανε την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τείνουν προς τη δεξιά.  Το χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι πως στο γήπεδο δεν σηκώνονται ποτέ σημαίες της Σκωτίας αλλά αντιθέτως της Ιρλανδίας και της Βρετανίας.

Οι λάτρεις του αθλήματος, οφείλουν να επισκεφτούν έστω και μία φορά στη ζωή τους τα Celtic Arena ή Ibrox για μία αναμέτρηση ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις της Σκωτίας.

Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ

Superclásico

Η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, είναι σύμφωνα με πολλούς μία από τις μεγαλύτερες του πλανήτη. Είναι από τις λίγες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις που οι ρίζες της βρίσκονται αρκετά πίσω στο παρελθόν και με ένα κοινωνικό υπόβαθρο. Οι δύο σύλλογοι ξεκίνησαν από την περιοχή Μπόκα της πρωτεύουσας της Αργεντινής, όμως σύντομα η Ρίβερ μετακόμισε στη συνοικοία Νούνιες.

Στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες και τις φτωχογειτονίες, ήταν σίγουρο πως ένα ποδοσφαιρικό ματς θα χώριζε μία ολόκληρη πόλη στα δύο. Τα παιχνίδια ανάμεσα στη Μπόκα Τζούνιορς και τη Ρίβερ Πλέιτ ήταν η κόντρα ανάμεσα στην εργατική τάξη και την αριστοκρατία. Οι «κιτρινομπλε» πρεσβεύουν τους εργάτες, μιας και εδρεύουν στη περιοχή του λιμανιού, ενώ οι «Millionarios» της Ρίβερ την ανώτερη κοινωνικά τάξη. Πλέον αυτά έχουν κάπως ξεθυμάνει και το μόνο που παραμένει, κρατώντας το ντέρμπι στα καλύτερα του κόσμου, είναι το μίσος. 

Οι δύο ομάδες πριν τρία χρόνια βρέθηκαν στο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες με φόντο την κατάκτηση του πιο βαρύτιμου τροπαίου στη Λατινική Αμερική. Στη δεύτερη αναμέτρηση που θα έκρινε τον τίτλο, οπαδοί της Ρίβερ επιτέθηκαν στο πούλμαν της Μπόκα, τρομακρατώντας τους παίκτες της. Ο επαναληπτικός αναβλήθηκε και διοργανώθηκε ένα μήνα μετά στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, με τη Ρίβερ να θριαμβεύει στην παράταση.

Η παρακολούθηση ενός Μπόκα – Ρίβερ στο Λα Μπομπονερά των «Γενοβέζων», είναι μία εμπειρία που κάθε ποδοσφαιρόφιλος αξίζει να ζήσει.

River Plate vs Boca Juniors (3-1) Copa Libertadores 2018 - FINAL VUELTA - Resumen FULL HD

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης

El Clásico

Τα λόγια περιττεύουν στη σύγκρουση δύο κόσμων ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια το ισπανικό πρωτάθλημα να έχει πέσει πάρα πολύ σε ποιότητα, όμως το ενδιαφέρον παραμένει για το ποιος θα επικρατήσει, συγκεντρώνοντας ακόμα και σήμερα αμέτρητα βλέμματα.

Το ντέρμπι της Ιβηρικής Χερσονήσου ξεπερνάει τα αθλητικά όρια και  έχει πολιτικές διαστάσεις. Ξεκινάει από τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία, ο οποίος ήθελε μία ενιαία Ισπανία. Επιχειρούσε να βάλει στο περιθώριο τη καταλανική κουλτούρα, τη καταλανική γλώσσα και οποιαδήποτε σκέψη έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής για αυτονομία. Πολλές φορές ο Ισπανός δικτάτορας κυνήγησε τους υπεύθυνους της Μπαρτσελόνα, η οποία μέχρι και σήμερα είναι σημαντικός χώρος έκφρασης και φορεάς των καταναλικών ιδεών. 

Το πολιτικό πλαίσιο δίνει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο παιχνίδι και τεντώνει τα νεύρα ανάμεσα σε αυτούς που θα βρεθούν στις κερκίδες. Κάτι που κατάλαβε για τα καλά ο Λουίς Φίγκο, ο οποίος μετακόμισε από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη. Θεωρήθηκε προδότης και στην προσπάθειά του να εκτελέσει ένα κόρνερ είδε να προσγειώνεται μια γουρουνοκεφαλή δίπλά στα πόδια του.

Γουέστ Χαμ - Μίλγουολ

The Firm

Ακόμα ένα δυνατό ντέρμπι από το νησί, το οποίο χαρακτηρίζεται από κόντρες μεταξύ ομάδων που δεν έχουν τα φώτα και τη λάμψη των μεγάλων δυνάμεων της χώρας. Γεννημένες στα ανατολικά προάστια του Λονδίνου, με τη Μίλγουολ όμως να μετακομίζει νότια του Τάμεση το 1910.

Η ρίζες του ντέρμπι βρίσκονται κάπου στο διάστημα ανάμεσα στο 1899 και 1915, τότε που οι βάση των οπαδών των δύο ομάδων απαρτιζόταν από λιμενεργάτες διαφορετικών εταιρειών. Η προσπάθεια για επιβίωση και εύρεση εργασίας έφερε τις πρώτες κόντρες ανάμεσα στους φιλάθλους, όμως η εκτόξευση γεγονότων βίας συμβαίνει τις δεκαετίες 70 – 80. Οι δύο σύλλογοι έχουν στις τάξεις σκληροπυρηνικούς οπαδούς, που δεν έχαναν ευκαιρία να προκαλούν φασαρίες είτε μεταξύ τους είτε με την αστυνομία. Το 1976 ένας οπαδός της Μίλγουολ πέφτει νεκρός σε μία συμπλοκή μεταξύ χούλιγκαν των δύο ομάδων σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό. Το κλίμα σε κάθε συνάντησή τους μετά από αυτό το περιστατικό είναι εκρηκτικό.

Μιας και η Γουέστ Χαμ είναι μία παραδοσιακή ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ και η Μίλγουολ αγωνίζεται συνήθως στις χαμηλότερες κατηγορίες, οι συναντήσεις τους τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί. Το 2009 οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες πρώτη φορά για το Λιγκ Καπ και σημειώνονται μεγάλης έκτασης επεισόδια με 20 τραυματίες.

Ας μην ξεχνάμε πως αυτό το ντέρμπι έχει γεννήσει τις δύο πασίγνωστες ταινίες για το ποδόσφαιρο «The Firm» και «Green Street Hooligans».

West Ham vs Millwall: Hooligan Riots outside Upton Park

Ρόμα - Λάτσιο 

Derby Della Capitale

Το ντέρμπι της Ρώμης τα τελευταία χρόνια δεν κρίνει κάποιο τίτλο αλλά παραμένει στα πιο ενδιαφέροντα της λίστας. Ο Πάολο Ντι Κάνιο ως παλαιότερος παίκτης των «Λατσιάλι», είχε πει πως μετά το Old Firm, το Ρόμα – Λάτσιο ακολουθεί σίγουρα σε ένταση.

Οι δύο ομάδες διαφέρουν σε όλα τους. Από τα χρώματα, την οπαδική βάση και τις πολιτικές απόψεις. Οι τελευταίες εκφράζονται από τους οργανωμένους οπαδούς των συλλόγων, με εκείνους της Λάτσιο να είναι συνδεδεμένοι με την ακραία Δεξία και το φασισμό, ενώ της Ρόμα με την Αριστερά. Ακόμα και στη σύγχρονη ιστορία του ντέρμπι, οι οπαδοί της Ρόμα γίνονται στόχος ρατσιστικών πανό, καθώς υπάρχει μία μεγάλη βασή της εβραϊκής κοινότητας στους φιλάθλους της. Από τα περιστατικά διακρίσεων δεν ξεφεύγουν ούτε οι παίκτες, με τους οπαδούς των «γαλάζιων» να βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και παίκτες της ομάδας τους.

Σίγουρα η επίσκεψη του Ολίμπικο σε ένα τέτοιο παιχνίδι είναι must για κάθε ποδοσφαιρόφιλο, όμως την ημέρα του αγώνα κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της πόλης της Ρώμης πρέπει να αποφεύγονται.

Νασιονάλ - Πενιαρόλ

Uruguayan Clásico

Μπορεί να μην είναι απο τα πιο γνωστά αλλά τα έχει όλα. Πάθος, ένταση και φιλάθλους που ζούνε γι΄ αυτό το παιχνίδι. Κατα πολλούς είναι το πιο παλιό ντέρμπι στον κόσμο, ακόμα και από το Σέλτικ - Ρέιντζερς.

Η αιτία της διαμάχης είναι κατά βάση γεωγραφική. Είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ουρουγουάης, με έδρα το Μοντεβιδέο. Η Πενιαρόλ ιδρύθηκε από ευρωπαίους μετανάστες και ισχυρίζεται πως είναι ο πιο ιστορικός σύλλογος στη πόλη, μιας και ιδρύθηκε το 1891. Από την άλλη η Νασιονάλ ιδρύθηκε το 1899, είναι η ομάδα των «ντόπιων» οι οποίοι δεν δέχονται την ημερομήνια γέννησης της Πενιαρόλ, καθώς έγινε με άλλη ονομασία από την σημερινή.

Το περίεργο σύστημα της Ουρουγούαης, που είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις, φέρνει τις δύο ομάδες πολλές φορές αντιμέτωπες. Τα επεισόδια είναι συχνό φαινόμενο για μία χώρα που ζει για το ποδόσφαιρο.

CC Clásico Final uruguayo - Peñarol 2 Nacional 1 - Bloque 3

Γαλατάσαραι - Φενέρμπαχτσε

The Intercontinental Derby

Έχουμε συναντήσει αντίπαλες ομάδες στην ίδια πόλη ή την ίδια χώρα όμως το ντέρμπι της Τουρκίας είναι εκείνο που καταφέρνει να ενώνει δύο ηπείρους. Η Γαλατά εδρεύει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης ενώ η Φενέρ στην Ασιατική.

Είναι περίεργο αλλά οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της γείτονας χώρας, δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη κόντρα. Αυτό άλλαξε το 1999 από κάποιον που κανείς δεν περίμενε. Ο προπονητής της Γαλατασαράι, Γκρεμ Σούνες, μετά τη λήξη του τελικού κυπέλλου εκείνης της σεζόν έκανε κάτι που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Μετά την επικράτηση της ομάδας του, θέλησε να απαντήσει στον αντιπρόεδρο των αντιπάλων που τον είχε πει δημοσίως σακάτη μετά από μία εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Σε μία τηλεοπτική παρουσία του ανέφερε χαρακτηριστικά «Σακάτης ε; Τωρα θα δεις». Έτρεξε και κάρφωσε στα χρώματα της Γαλατασαράι στο κέντρο του γηπέδου. Από τότε τα παιχνίδια των δύο ομάδων απέκτησαν άλλο χαρακτήρα.

 

Graeme Souness & Galatasaray flag

Άγιαξ - Φέγενορντ

De Klassieker

Το πιο γνωστό ολλανδικό ντέρμπι είναι μέσα στα πιο σκληρά παιχνίδια του κόσμου. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο περιοχές και τους κατοίκους της είναι αυτή που χρωματίζει τις αναμετρήσεις.

Το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ απέχουν μόλις 57 χιλιόμετρα, όμως πρόκειται για δύο πόλεις με τελείως διαφορετική κουλτούρα. Το Ρότερνταμ είναι λιμάνι και παράλληλα η βιομηχανική καρδιά της χώρας. Κατά κανόνα η Φέγενορντ εκφράζει τους λιμενεργάτες και τα φτωχότερα στρώματα. Η πρωτεύουσα από την άλλη θεωρείται μέρος κουλτούρας και τουρισμού, με τους οπαδούς του Αίαντα να ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Με την πάροδο των χρόνων αυτά έχουν αρχίσει να σβήνονται.

Οι αντιθέσεις αυτές έχουν οδηγήσει του οπαδούς των δύο ομάδων σε μεγάλης κλίμακας επεισόδια με αποκορύφωμα το περιστατικό του Μπίβεργουικ το 1997. Έκει ένας οπαδός του Άγιαξ έχασε την ζωή του μετά από εκτεταμένες συμπλοκές, κάτι που οδήγησε την ολλανδική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Αυτό που ακόμα συντηρεί την κόντρα είναι σίγουρα οι οπαδοί της Φέγενορντ καθώς όπως λέγεται κουράστηκαν να βρίσκονται συνέχεια στην σκιά του Άμστερνταμ.

Destination Europa: Feyenoord - Ajax (De Klassieker - S3E2)

 Τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου, όσα χρόνια κι αν πέρασουν, θα καταφέρνουν πάντα να συγκινούν. Εκεί που πράγματα όπως η τακτική, το σχέδιο, τα συστήματα πάνε περίπατο και μετράνε αποκλειστικά το πάθος, η καρδιά και η θέληση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ