Αθλητισμος

Ο Τσάβι θα γυρίσει τη Μπαρτσελόνα στις αξίες της

Ο Ισπανός θρύλος θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του Πεπ

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τσάβι Ερνάντεζ αναλαμβάνει τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, μετά τη φυγή του Ρόναλντ Κούμαν
© ALEJANDRO GARCIA/ EPA

Ο Τσάβι επιστρέφει στη Μπαρτσελόνα μετα την απόλυση του Ρόναλντ Κούμαν για να της ξαναδώσει ταυτότητα.

Η ποδοσφαιρική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά και η εκκίνηση της Μπαρτσελόνα φαντάζει εφιαλτική. Η φυγή του Μέσι προμήνυε την αρχή μιας δύσκολης εποχής για την ομάδα, καθώς ο Αργεντινός αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο σκόρερ και δημιουργό όλων των εποχών. Δεν είναι η μόνο η 9η θέση στη La Liga και το 1 μόλις γκολ σε 3 αναμετρήσεις για το Champions League αλλά και το πολύ κακό αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάζει η ομάδα της Βαρκελώνης. Ένας σύλλογος συνώνυμος της φαντασίας, φαίνεται πως την έχει απωλέσει. Ο Ρόναλντ Κούμαν, που οδηγούσε την ομάδα μέχρι στιγμής, αποτελεί ήδη παρελθόν και ο Τσάβι Ερνάντεζ ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή. Ο θρύλος των «Μπλαουγκράνα» και της Ισπανίας ετοιμάζεται να αναλάβει μία δύσκολη αποστολή, γυρίζοντας την Μπαρτσελόνα στις παραδοσιακές της αξίες.

Ράγιο Βαγεκάνο-Μπαρτσελόνα: 1-0 (MD 11, 27/10/2021)

Αν κάποιος ήθελε να εντοπίσει που ξεκινούν και τελειώνουν τα προβλήματα της Μπαρτσελόνα, η εύκολη λύση θα ήταν να επικεντρωθεί στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι σύλλογοι της Ισπανίας. Το μεγάλο ζήτημα για την ομάδα της Καταλονίας είναι πως σταμάτησε να λειτουργεί με λογική. Πάνω στον πανικό της ψάχνει με αγωνία νέους Μέσι, βάζοντας νεαρά παιδιά σε συνεχόμενα παιχνίδια στο πιο απαιτητικό επίπεδο. Η αρχή έγινε με τον Ρίκι Πουτς ο οποίος αποτελούσε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας, όμως τώρα έχει χάσει τη θέση του. Το ίδιο πάει να γίνει και με τον 19χρονο Νίκο, ο οποίος μόλις φέτος έκανε τις πρώτες επίσημες εμφανίσεις της καριέρας του. Ο Τσάβι έρχεται σε μία ομάδα που πρέπει να μάθει να δουλεύει πάλι από την αρχή και το ντεμπούτο του, που πιθανότατα θα συμβεί με τη Θέλτα, ίσως είναι απαρχή για να γίνει αυτό. 

Ο Τσάβι Ερνάντεζ γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1980 στη περιοχή Τεράσα της Καταλονίας. Το ταλέντο του με την στρογγυλή θεά φάνηκε από τα πρώτα του βήματα σαν πιτσιρικάς. Είναι από τους παίκτες που υπηρέτησαν τον σύλλογο της Βαρκελώνης από τα κλιμάκια των νέων ως το όνειρο της πρώτης ομάδας. Το επίσημο ποδοσφαιρικό ντεμπούτο του θα γίνει με τη Β ομάδα της Μπαρτσελόνα το 1997 και τον επόμενο χρόνο οι κόποι του ανταμείβονται, καθώς κάνει τις πρώτες του συμμετοχές με την ομάδα της γεννέτειράς του. Με την Μπαρτσελόνα γράφει 505 συμμετοχές με 58 γκολ, κατακτώντας 8 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 4 Τσάμπιονς Λιγκ. Την ίδια ώρα οδηγούσε τους «Φούριος Ρόχας» στη κατάκτηση του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010 και τα Euro 2008, 2012. Στα τελειώματα της πλούσιας καριέρας του αγωνίζεται με την Αλ Σαάντ στο Κατάρ, την οποία αναλαμβάνει σαν προπονητής το 2019. 

Ο 41χρονος Ισπανός θρύλος της Μπαρτσελόνα, αποτελούσε έναν εγκέφαλο της μεσαίας γραμμής και τον άνθρωπο που καταλάβαινε το παιχνίδι καλύτερα από τον καθένα. Το μόνο που έμενε ήταν να το πιστοποιήσει και σαν προπονητής. Στη διετία του στην Αλ Σάαντ κατάφερε να περάσει στον σύλλογο του Κατάρ την φιλοσοφία που έμαθε αυτός το ποδόσφαιρο και δεν είναι άλλη από εκείνη του Γιόχαν Κρόιφ. Στόχος είναι η ανάκτηση της μπάλας αμέσως μέσω πίεσης, όταν ο αντίπαλος καταφέρει να την αποσπάσει. Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω τρεξίματος και φυσικών προσόντων αλλά και με την εκπαίδευση ρόλων ή διατήρηση σωστών θέσεων στο γήπεδο σε όλη την ομάδα. Ο Τσάβι δικαιώθηκε για τη δουλειά του στο Κατάρ. Τη διετία που βρέθηκε στον πάγκο της Αλ Σάαντ εκείνη έπαιξε θελκτικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Τα νούμερα το επιβεβαιώνουν με 247 γκολ στην επίθεση και 112 παθητικό, με ένα ποσοστό νικών που άγγιζε το 66,2 %. Ο Τσάβι πέρασε με επιτυχία τις πρώτες του εξετάσεις και είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. 

Ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα είναι σε θέση να βοηθήσει την ομάδα σε πολλούς τομείς και όχι μόνο όσους αφορούν το αγωνιστικό σκέλος. Με την παρουσία του μπορεί να επιστρέψει η αύρα της νίκης στο Καμπ Νου, διαπερνώντας το χορτάρι και να φτάσει ως το τελευταίο κάθισμα του σταδίου. Ο πρώην παίκτης Μπάρτσα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στη πόλη και ο ταλαιπωρημένος λαός της βρήκε σε εκείνον κάποιον να πιστέψει και πάλι. Το winning mentallity λείπει εδώ και καιρό και πρέπει να επιστρέψει. Ο Τσάβι πριν πατήσει όλες τις ποδοσφαιρικές κορυφές στη καριέρα του, έζησε τα πέτρινα χρόνια της ομάδας και ξέρει τι χρειάζεται ώστε ο σύλλογος να ξαναγυρίσει σε καλύτερες ημέρες. 

Το σημαντικότερο κομμάτι όμως είναι πως ο Ισπανός έχει όραμα. Ονειρεύεται μία Μπαρτσελόνα που θα παίζει το ποδόσφαιρο όπως το έχει μάθει εκείνος από τα πρώτα του βήματα στους δρόμους της Βαρκελώνης. Θα μπορέσει να κάνει το δικό του restart στο κατάλληλο τάιμινγκ, καθώς με τον Μέσι στην ομάδα θα ήταν δύσκολο. Θα θελήσει να κοιτάξει τις ακαδημίες των Μπλαουγκράνα εκ νέου, εντάσσοντας νέα παιδιά ομαλά στην ομάδα και μην καίγοντας το χαρτί τους ήδη από νεαρή ηλικία. Τέλος θα κληθεί να κάνει την ομάδα του πάλι να ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο και με αυτό τον τρόπο να επιστρέψουν οι τίτλοι στην πόλη. 

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον 41χρονο τεχνικό θυμίζει κάπως εκείνη του Γκουαρντιόλα το 2008. Τότε η Μπαρτσέλονα αντιμετώπιζε κυρίως αγωνιστικά προβλήματα πριν αναλάβει ο Πεπ. Τώρα ο Τσάβι θα πρέπει να κάνει το σύνολο ενωμένο, μην έχοντας την ευχέρεια να αγοράσει ακριβά υλικά. Μπορεί πλέον να μην μπορεί να αναμορφώσει ο ίδιος την Μπαρτσελόνα χρησιμοποιώντας τα πόδια του, όμως το ποδοσφαιρικό μυαλό του μπορεί να φέρει την αλλαγή. Ο Ισπανός αδιαμφησβήτα βλέπει το ποδόσφαιρο από μία σύγχρονη ματιά, την οποία θέλει να περάσει και στην Μπαρτσελόνα.

This is why Xavi is the Perfect Coach for Barcelona

Η πρόκληση που έχει μπροστά του ο Τσάβι είναι δύσκολη και απαιτητική. Η πλούσια καριέρα του όμως έχει δείξει πως αν κάποιος μπορεί να καταφέρει να γυρίσει την Μπαρτσελόνα στις αξίες που είχε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, τότε είναι μονάχα αυτός. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ