Αθλητισμος

Δανία: Μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης

Οι Σκανδιναβοί έδειξαν πως ξέρουν να δείχνουν αλληλεγγύη

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Δανοί έχουν κλέψει τις εντυπώσεις στην αρχή του Euro 2020 με τον απίστευτο τρόπο που διαχειρίστηκαν το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν
© Wolfgang Rattay /EPA

Δανία: Η ομάδα που έκλεψε τις εντυπώσεις για όλους τους σωστούς λόγους στην πρώτη αγωνιστική του Euro 2020

Το βράδυ της 12ης Ιουνίου 2021, όλος ο πλανήτης έγινε μάρτυρας ενός πολύ σοκαριστικού γεγονότος. Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο στο 42ο δεύτερο λεπτό της  εναρκτήριας αναμέτρησης  για τον Β' όμιλο του Euro 2020 και χρειάστηκε εσπευσμένα  να βρεθεί στο νοσοκομείο αφού έχει δεχτεί τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι να ακουστούν τα καλά νέα, ακολούθησε ένα γαϊτανάκι άσκοπων δηλώσεων, τηλεδιαγνώσεων και απόψεων για το τι μπορεί να έχει συμβεί στον ποδοσφαιριστή. Οι παίκτες της Δανίας με μπροστάρη τον αρχηγό Σίμον Κίαερ, έδωσαν την πιο δυνατή εικόνα που έχει συμβεί σε Euro δείχνοντας τι σημαίνει ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

"Δεν θα Υποκύψουμε" του Γιώργου Κ. Μπακόλα

Αν έχει ασχοληθεί κάποιος έστω και 10 λεπτά με τον χώρο των μίντια ξέρει ποια είναι η κυρίαρχη άποψη για μία είδηση που μπορεί να τρεντάρει. Το κυνικό «If it bleeds, it leads» που θα ακούσει κάποιος από διάφορους καθηγητάδες σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου είναι μια τεράστια αλήθεια. Μια είδηση που πίσω της κρύβει μεγάλο πόνο είναι ικανή να τραβήξει την προσοχή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για πάρα πολλές μέρες. Η εικόνα του πεσμένου Έρικσεν στο χόρτο του γηπέδου της Κοπεχάχγης έδωσε το έναυσμα σε πολλούς να ανακαλύψουν  για πρώτη φορά την χώρα της Σκανδιναβίας.

Όποιος έχει καταφέρει να μιλήσει με έναν Δανό, ξέρει το πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχει στο κράτος και ολόκληρη την Δανική κοινωνία. Σύμφωνα με μελέτες οι Δανοί είναι ίσως μέσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς της Ευρώπης. Ακόμα και οι χαρούμενοι  ή χαμογελαστοί μπορεί να περάσουν διάφορες δυσκολίες και την ώρα εκείνων έρχεται η ώρα να δείξουν τον χαρακτήρα τους, το μέταλλο τους και εκείνο το συστατικό που τους κάνει ξεχωριστούς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visubal (@visubal)


Σε μία κίνηση που σίγουρα ανατρίχιασε όλο τον πλανήτη, οι συμπαίκτες του έφτιαξαν μια ανθρώπινη «ασπίδα» στον Έρικσεν, την ώρα που δεχόταν τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό του γηπέδου. Άλλοι με γυρισμένες πλάτες και άλλοι κοιτώντας τις στιγμές αγωνίας  που πέρναγε ο Κρίστιαν προσπαθούσαν να δώσουν στον Δανό σταρ όση δύναμη τους είχε μείνει. Μια αλυσίδα που ήταν ικανή να κρύψει την διαδικασία από τα γαμψά νύχτια των μίντια και να δείξει την αλληλεγγύη που διακατέχει τους Δανούς σαν λαό. Την ύστατη ώρα κύριο μέλημά τους ήταν το πώς θα προστατεύσουν τον συμπαίκτη τους. Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στους εκατομμύρια τηλεθεατές μπορεί να τον έβλεπαν και οι γονείς του οι οποίοι αισθάνονταν χιλιάδες αρνητικά συναισθήματα εκείνη την στιγμή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visubal (@visubal)


Σε μια ομάδα όμως πάντα υπάρχει ο αρχηγός της. Εκείνος που οι υπόλοιποι τον κοιτάνε με θαυμασμό και σε κάθε κίνησή του στο γήπεδο ή και την ίδια την ζωή προσπαθούν να του μοιάσουν. Ο Κιάερ κατάλαβε από τους πρώτους το τι περνούσε ο Έρικσεν και έτρεξε  πρώτος πάνω από το κορμί του λιπόθυμου συμπαίκτη του για να του σταθεί. Να του πιάσει τη γλώσσα σώζοντάς του την ζωή αρχικά και να του τρίψει το στήθος δείχνοντας του πως δεν είναι μόνος σε όλο αυτό. Όλοι μαζί σαν ομάδα θα βγάλουν εις πέρας ακόμα μία αποστολή που δεν έχει να κάνει με το να βάλουν γκολ στον αντίπαλο άλλα βάζοντας γκολ στην ζωή την ίδια. Έπειτα, όταν η γυναίκα του Έρικσεν κατέβηκε στο γήπεδο τρομαγμένη πήγε κατευθείαν να την καθησυχάσει και να της εξηγήσει πως όλα θα πάνε καλά παίρνοντάς την αγκαλιά. Εκείνη κλαίγοντας παραδόθηκε στους ώμους του και εκείνος ατάραχος συνέχισε να τη γεμίζει με ενθαρρυντικά λόγια. Σε όλη αυτή την διαδικασία δεν λύγισε και δεν έδειξε επηρεασμένος ώστε να μην ρίξει τους ήδη πολύ στεναχωρημένους συμπολεμίστες του. Δουλειά του είναι να τους σηκώνει όποτε εκείνοι έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους και όταν αυτός θα χρειαστεί τη βοήθειά τους τότε θα πρέπει με την σειρά τους να τον εμψυχώσουν.

Ο αρχηγός της Εθνικής Δανίας, Σίμον Κίαερ, παρέμεινε ψύχραιμος και διαχειρίστηκε τη κατάσταση του Έρικσεν άριστα.
© Stuart Franklin / EPA

Ο Κρίστιαν Έρικσεν μέσα σε δέκα λεπτά βρισκόταν στα επείγοντα του νοσοκομείου της πρωτεύουσας και εκεί όπως λέγεται διέφευγε τον κίνδυνο. Μέχρι να φτάσει όμως μια μερίδα πολλών ανθρώπων φρόντισαν ώστε να βρεθεί εκεί με τις καλύτερες πιθανότητες. Το ιατρικό προσωπικό και τα στελέχη της αναμέτρησης συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε ο 29χρονος ποδοσφαιριστής να είναι σώος και αβλαβής. Πίσω τους κρύβουν την κουλτούρα ενός λαού για το πως πρέπει να στέκεσαι στον διπλανό σου όταν αυτός περνάει μία πραγματική δύσκολή κατάσταση. Οι ποδοσφαιρόφιλοι αναζητούν την ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο αλλά στο τέλος της ημέρας η καλύτερη ομάδα είναι εκείνη που κατάφερνει από την οθόνη της τηλεόρασης στο σαλόνι να δείξει τις αρχές με τις οποίες έμαθε το ποδόσφαιρο.

Αρχές που δεν έχουν να κάνουν με το επιθετικό παιχνίδι, με την άμυνα, με τα συστήματα και το πως παίζεται το άθλημα. Αθλητισμός σημαίνει σεβασμός στον αντίπαλο, διασκέδαση και να μην παραδίνεσαι ποτέ όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Η εθνική ομάδα της Δανίας κατάφερε να μας δείξει και τις τρεις αυτές αρετές τις τελευταίες μέρες κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους.

All DENMARK GOALS on their way to EURO 2020!

Είναι άγνωστο για το αν ο Έρικσεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο μα το πιο σημαντικό είναι για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει κανονικά την ζωή του εκείνος και η υπέροχη οικογένειά του. Οι συμπαίκτες του ομως θα πρέπει να συνεχίσουν το τουρνούα όσο τραυματισμένοι κι αν είναι ψυχολογικά. Έχουν καταφέρει να πάρουν ήδη τον τίτλο της καλύτερης ομάδας πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης και όπως έχει πει και ο Freddie Mercury μαζί με τους Queen «The Show must go on». Όλος ο κόσμος αναμένει λοιπόν με τεράστιο ενδιαφέρον τις επόμενες δύο αναμετρήσεις τους στον όμιλο με Βέλγιο και Ρωσία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ