Αθλητισμος

Στεφανί Φραπάρ: Η ρέφερι που έγραψε ιστορία στο Champions League

Τα πρώτα βήματα στη CS Pierrelaye ως παίκτρια και το ταξίδι από τη Ligue 1 μέχρι και το Σούπερ Καπ Ευρώπης

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Στεφανί Φραπάρ
Η Στεφανί Φραπάρ στο Σούπερ Καπ Ευρώπης © EPA

Η Στεφανί Φραπάρ έγραψε ιστορία αφού μετά τη Ligue 1 και το Σούπερ Καπ Ευρώπης έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που διηύθυνε αγώνα στο Champions League.

Ιστορία στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο έγραψε το βράδυ της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου, η Γαλλίδα, Στεφανί Φραπάρ, η οποία και έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που διηύθυνε αγώνα επιπέδου Champions League, αυτόν μεταξύ Γιουβέντους και Ντινάμο Κιέβου.

Μάλιστα, προ ολίγων ημερών, η Φραπάρ είχε αναλάβει και τον αγώνα μεταξύ Γρανάδας και Ομόνοιας για τον όμιλο του ΠΑΟΚ στο Europa League.

Ποια είναι, όμως, η Γαλλίδα που πρωταγωνιστεί στους πίνακες των διαιτητών της UEFA;

Η πρώτη αγάπη που έγινε έρωτας

Γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου του 1983 σε ένα προάστιο στα δυτικά του Παρισιού, το Herblay-sur-Seine, από νεαρή, ακόμα, ηλικία, η Φραπάρ έδειξε την κλίση της προς τη στρογγυλή θεά. Οι συγκινήσεις που πρόσφερε το ποδόσφαιρο κέρδισαν την καρδιά της. Μακριά από τις προτιμήσεις των άλλων κοριτσιών της ηλικίας της, η Φραπάρ πίεσε τους γονείς της για να ακολουθήσει το άθλημα που τη γοήτευε.

Σύντομα κατέληξε στην ομάδα της περιοχής της, τη CS Pierrelaye, όπου και έκανε τα πρώτα της δοκιμαστικά. Από την πρώτη της επαφή με τη μπάλα του ποδοσφαίρου κατάλαβε ότι ήθελε να αγωνίζεται στο κέντρο για να μπορεί να ελέγχει το παιχνίδι. Η διορατικότητα και η επιβολή του δικού της ρυθμού στον αγώνα χαρακτήριζαν τον τρόπο παιχνιδιού της.

Η Φραπάρ, όμως, δεν έμεινε εκεί. Η σχέση αγάπης, που είχε αναπτύξει με το ποδόσφαιρο, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν μπορούσε να «χωρέσει» στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι συζητήσεις με τους διαιτητές των αναμετρήσεων, στις οποίες αγωνιζόταν, πλήθαιναν ολοένα και περισσότερο. Οι κανόνες, η αλληλεπίδραση, μέχρι και η ένταση που ζούσε ένας διαιτητής, στα μάτια της ήταν ακόμα πιο ελκυστική συγκριτικά με αυτή της παίκτριας. Η απόφασή της είχε παρθεί. Βιβλία, σεμινάρια, πρακτική εξάσκηση, διαδέχονταν το ένα το άλλο με τη Φραπάρ να ισορροπεί ανάμεσα στη Στεφανί ως παίκτρια και ως διαιτητή.

Η Στεφανί Φραπάρ
Η Στεφανί Φραπάρ στην αναμέτρηση μεταξύ Γρανάδας και Ομόνοιας © EPA

Η επιλογή δεν άργησε να γίνει. Η σφυρίχτρα έγινε άμεσα προέκταση του χεριού της και το 2001 σε ηλικία 18 ετών «κρέμασε» οριστικά τα παπούτσια της και ξεκίνησε την καριέρα της ως διαιτητής. Μία απόφαση που δεν θα μετάνιωνε ποτέ.

Η Φραπάρ, έκτοτε, δεν θα το έβαζε κάτω ποτέ. Δεν θα σταματούσε να κυνηγάει το όνειρό της. Ποιο ήταν αυτό; Να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των διαιτητών. Και θα τα κατάφερνε. Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της ενασχόλησής της με τη διαιτησία, ανέλαβε να διευθύνει τους πρώτους της ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ ομάδων ανδρών στις μικρότερες κατηγορίες του γαλλικού πρωταθλήματος, αποσπώντας πάντα θετικά σχόλια για τις επιδόσεις της. Εκείνη, ωστόσο, παρέμενε προσηλωμένη στο στόχο της. Κάθε αγώνας είναι και ένα ξεχωριστό μάθημα, με τα δικά του λάθη και περιθώρια βελτίωσης. Έτσι το έβλεπε. Αυτή ήταν η συνταγή που είχε στο μυαλό της και όπως αποδείχθηκε ήταν άκρως επιτυχημένη.

Η πρώτη μεγάλη αναγνώριση και το «γεμάτο» 2019

Ένα βήμα τη φορά, η Φραπάρ κατάφερε μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια να παγιωθεί στα διαιτητικά τεκταινόμενα και δεν άργησε να τραβήξει τα βλέμματα της FIFA.

Έτσι, λοιπόν, μετά από αρκετή αξιολόγηση, από την οποία και πέρασε, η Στεφανί Φραπάρ το 2009 και σε ηλικία μόλις 26 ετών μπήκε στη λίστα διεθνών διαιτητών της FIFA. Η πρώτη της μεγάλη αναγνώριση ήταν γεγονός και, μάλιστα, σε μία ηλικία που θα φάνταζε ακόμα ανέλπιστη μία τόσο μεγάλη επιτυχία.

Η δεκαετία, που ακολουθεί, είναι γεμάτη για τη Φραπάρ. Όμως, κάτι της λείπει. Μία μεγάλη αναμέτρηση, ένας αγώνας που θα κάνει «θόρυβο» και θα είναι υπ' ευθύνη της. Τότε, ναι, θα μπορέσει να πει, πως τα κατάφερε. Πως έφτασε στο επίπεδο που ήθελε, πως έκανε πραγματικότητα το όνειρό της.

Η στιγμή αυτή ήρθε τον Απρίλιο του 2019. Η Φραπάρ δέχεται μία κλήση από την γαλλική Ομοσπονδία και μαθαίνει πως θα διευθύνει τον αγώνα μεταξύ Αμιέν και Στρασμπούρ στις 28 του μήνα. Το μεγάλο «μπράβο» για τα όσα έχει πετύχει, επιτέλους ήχησε στα αυτιά της. Θα γινόταν και επίσημα η πρώτη γυναίκα ρέφερι που θα «σφύριζε» αγώνα του κορυφαίου πρωταθλήματος της Γαλλίας, της Ligue 1.

Η Στεφανί Φραπάρ
Η Στεφανί Φραπάρ στην αναμέτρηση μεταξύ Αμιέν και Στρασμπούρ © EPA

Όμως, το μεσημέρι εκείνο στο «Σταντ ντε λα Λικόρν» δεν αποτέλεσε, απλά,  μία ευχάριστη έκπληξη για τη Φραπάρ. Αλλά την αρχή μίας πολύ μακράς πορείας που είχε μόλις ξεκινήσει. Και, μάλιστα, στο κορυφαίο επίπεδο. Εκεί, που πριν από δεκαοκτώ χρόνια, είχε υποσχεθεί στον εαυτό της, πως θα φτάσει.

Το ίδιο καλοκαίρι, το όνομα της Φραπάρ έμελλε να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών. ΗΠΑ και Ολλανδία μετά από μία διαδρομή γεμάτη γκολ και θέαμα, φτάνουν στον μεγάλο τελικό της 7ης Ιουλίου. Ποια άλλη θα μπορούσε να πάρει στους ώμους της το βάρος ενός τελικού μιας τέτοιας διοργάνωσης, όπως αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν όχι η κορυφαία διαιτητής στον κόσμο;

Η FIFA αναθέτει τον σπουδαίο αγώνα στην Στεφανί Φραπάρ, αποδεικνύοντας, πως το παιχνίδι της Αμιέν με τη Στρασμπούρ, κάθε άλλο παρά τυχαία σύμπτωση δεν ήταν. Η Φραπάρ είναι για ακόμα μία φορά αλάνθαστη και εισπράττει εγκωμιαστικά σχόλια από πληθώρα προσωπικοτήτων του χώρου.

Η Στεφανί Φραπάρ
Η Στεφανί Φραπάρ στον τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών © EPA

Στην κορυφή της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο παράσημο, ωστόσο, στην καριέρα της Φραπάρ δεν είχε έρθει ακόμα. Η σπουδαιότερη, μέχρι την επόμενη, στιγμή της πορείας της στα γήπεδα ήρθε ένα μήνα περίπου μετά τον τελικό της Γαλλίας.

Το ημερολόγιο γράφει 14 Αυγούστου. Λίβερπουλ και Τσέλσι αναμετρούνται στην Κωνσταντινούπολη, διεκδικώντας το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Η κάτοχος του Champions League και αυτή του Europa League, θα ρίχνονταν στη μάχη για να αναδειχθεί η κορυφαία ομάδα της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η Στεφανί Φραπάρ
Η Στεφανί Φραπάρ στο Σούπερ Καπ Ευρώπης © EPA

Το μεγαλύτερο «ραντεβού» σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε δοθεί και «άρχοντάς» του θα ήταν, φυσικά, η Στεφανί Φραπάρ. Η Γαλλίδα ρέφερι αποτέλεσε, για ακόμα μία φορά, την ευχάριστη έκπληξη, σε ένα απαιτητικό παιχνίδι, το οποίο, μάλιστα, κρίθηκε στα πέναλτι με την ομάδα του Μέρσισαϊντ να επικρατεί.

Stéphanie Frappart: the referee in charge of the Uefa Super Cup

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Γιούργκεν Κλοπ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη Φραπάρ, δηλώνοντας:

«Αν παίζαμε όπως διηύθυνε εκείνη, θα είχαμε κερδίσει 6-0. Ήταν άψογη η απόδοσή της. Δεν μπορείς να "σφυρίξεις" καλύτερα από αυτό. Τόσο εκείνη όσο και οι βοηθοί της διαχειρίστηκαν όλες τις καταστάσεις και αντεπεξήλθαν στην μεγάλη πίεση».

Η Στεφανί Φραπάρ
Η Στεφανί Φραπάρ στο Σούπερ Καπ Ευρώπης © EPA

Από την πλευρά του ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είχε πλέξει το εγκώμιό της χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική»τονίζοντας πως «είχε όλο το παιχνίδι υπό τον έλεγχό της», ενώ ο πρόεδρος των διαιτητών της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι είχε πει πως «έχει όλα τα εχέγγυα για να επιβιώσει στη μεγάλη σκηνή».

Τα τεράστια επιτεύγματα της Φραπάρ την οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου και το επιστέγασμα της εκπληκτικής της πορείας ήρθε τις τελευταίες ημέρες του έτους όταν και παρέλαβε το βραβείο της κορυφαίας διαιτητή της χρονιάς από τα χέρια του σπουδαίου, Πιερλουίτζι Κολίνα.

Stephanie Frappart - Best Referee of The Year - 11th Globe Soccer Awards

Stéphanie Frappart ●  The best 2019/2020 🔥

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ