Αθλητισμος

Σεβίλλη: Ένα κύπελλο Europa League για τον Πουέρτα και τον Ρέγες

Η Σεβίλλη αφιέρωσε το έκτο τρόπαιο Europa League της ιστορίας της στους δύο αδικοχαμένους ποδοσφαιριστές της

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για τον Πουέρτα και τον Ρέγες
Οπαδοί της Σεβίλλης με φανέλες των Πουέρτα και Ρέγες © EPA/JULIO MUNOZ

Η Σεβίλλη ανέβηκε για έκτη φορά στο υψηλότερο βάθρο του Europa League και αφιέρωσαν την κατάκτησή του στους Αντόνιο Πουέρτα και Χοσέ Αντόνιο Ρέγες.

Μετά από τέσσερα χρόνια η αυτοκράτειρα του Europa League επέστρεψε στο θρόνο της. Η Σεβίλλη σε έναν τελικό για γερά νεύρα επικράτησε με 3-2 της Ίντερ και ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο της διοργάνωσης για έκτη φορά στην ιστορία της. Οι Ανδαλουσιάνοι ξεκίνησαν το παιχνίδι με την πλάτη στον τοίχο αφού μόλις στο πέμπτο λεπτό βρέθηκαν πίσω στο σκορ όταν ο Λουκάκου ευστόχησε από την άσπρη βούλα και έκανε το 1-0. Η απάντηση τους όμως ήταν άμεση αφού μόλις στο 12ο λεπτό ο Ντε Γιονγκ έφερε το παιχνίδι στα ίσια και στο 33' έβαλε την ομάδα του μπροστά ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό του τελικού. Η ομάδα του Μιλάνου αιφνιδιάστηκε αλλά πολύ γρήγορα έφτασε στην ισοφάριση με τον Ντιέγκο Γκοδίν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?????? Al cielo con ella, CAPITÁN. #uel #campe6nes #sevilla

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sevilla FC (@sevillafc) στις


Οι ισορροπίες έκτοτε ήταν λεπτές με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το γκολ που θα τους έδινε το πάνω χέρι και ενδεχομένως το τρόπαιο. Αυτό το γκολ ήρθε εν τέλει στο 74' για τους Σεβιγιάνους. Ο Μίστερ 10 γκολ της Ίντερ στον θεσμό, ο άνθρωπος που την οδήγησε στον τελικό της Λισαβόνας, ο Ρομελου Λουκάκου με δικό του αυτογκόλ έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Σεβίλλη. Η κατάσταση στο χορτάρι δεν άλλαξε και το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ισπανική ομάδα νικήτρια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

? ¡La ????? ya está en Sevilla! ? #WeareSevilla #SomosVosotros #UEL #Campe6nes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sevilla FC (@sevillafc) στις


Για τον Πουέρτα και τον Ρέγες

Αυτό όμως που τράβηξε τα βλέμματα όλων όσοι παρακολούθησαν τον τελικό ήταν η φανέλα με την οποία πανηγύρισαν τον τίτλο οι παίκτες της Σεβίλλης. «Για τον Πουέρτα και τον Ρέγες» έγραφε. Τους δύο παίκτες που έφυγαν άδικα και πρόωρα από τη ζωή και γέμισαν με θλίψη την οικογένεια των Ανδαλουσιάνων. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yesterday’s Europa League Final win meant a bit more for club captain Jesus Navas than it did for all else. You see, Navas started his footballing career at his boyhood club rising through the ranks to the first team. He won his first Europa League with the club at 20, and his second at 21. But it was just three months after the second he would carry the coffin of his close friend and teammate who rose through the ranks with him: Antonio Puerta. When the club wanted to retire his number 16, the Spanish Football Federation wouldn’t allow it, so the number was simply left vacant until 2017; when Jesus Navas returned to Sevilla from Manchester to take his old friend’s number. Sadly, this isn’t the end of the heartache for Jesus Navas and so many close to Sevilla when it comes to the emotional knot tied to the club’s most recent Europa League title. Another player Navas grew up with in the Sevilla system, José Antonio Reyes, tragically passed away last summer in a car crash. Reyes famously played for Arsenal after his first spell at Sevilla and would make a legendary return to the club to captain them to an incredible three Europa League titles in a row. So of course with the memories of his good friends and teammates in his mind, and his heart, Jesus Navas couldn’t help but shed tears when lifting his boyhood club’s sixth Europa League. But his friends were with him throughout the contest, with Puerta’s number on his back and the captain’s band on his arm that Reyes wore just a few years before. The words from Sevilla F.C. anthem “here we are with you Sevilla”, sung by the supporters of the club reign forever true. Sevilla F.C. is forever there with you Jesus. All of it.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleven+You (@elevenplusyou) στις


Σχεδόν δεκατρία χρόνια πίσω, στις 28 Αυγούστου του 2007, η Σεβίλλη αναμετράται με τη Χετάφε. Στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης όλοι παγώνουν. Ο Αντόνιο Πουέρτα σωριάζεται στο έδαφος. Δείχνει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Οι συμπαίκτες του τρέχουν να τον βοηθήσουν. Ο Ντραγκουτίνοβιτς του τραβά τη γλώσσα που έχει γυρίσει. Το ιατρικό επιτελείο της ομάδας του προσπαθεί να τον συνεφέρει.

Η στιγμή που ο Αντόνιο Πουέρτα πέφτει στο χορτάρι
Η στιγμή που ο Αντόνιο Πουέρτα πέφτει στο χορτάρι © EPA/Julio Munoz

Έπειτα από μερικά λεπτά, ένας στεναγμός ανακούφισης θα ακουστεί από τους χιλιάδες θεατές στις εξέδρες όταν ο Πουέρτα θα σηκωθεί και όρθιος θα πάει μέχρι τα αποδυτήρια. Εκεί όμως θα καταρρεύσει ξανά. Θα υποστεί το πρώτο καρδιακό επεισόδιο από τα άλλα πέντε που ακολούθησαν κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Στην εντατική θα εμφανίσει σημάδια εγκεφαλικής ανοξίας, με όλα τα βασικά όργανά του να είναι πια σε πλήρη καταστολή. Θα μείνει τρεις ημέρες σε κώμα και θα αφήσει στην εντατική την τελευταία πνοή του. Με την Σεβίλλη είχε κατακτήσει πέντε τίτλους, εκ των οποίων οι δύο ήταν τα πρώτα Europa League της ομάδας.

Κεριά που άφησαν οπαδοί της ομάδας στη μνήμη του Αντόνιο Πουέρτας
Κεριά που άφησαν οπαδοί της ομάδας στη μνήμη του Αντόνιο Πουέρτας © EPA/JULIO MUNOZ

Το ημερολόγιο γράφει 1η Ιουνίου του 2019. Ο χρόνος έμελλε να ξαναπαγώσει για τη Σεβίλλη, όταν έγινε γνωστό πως ένα παιδί που έκανε τα πρώτα του βήματα στην ομάδα και τη συνόδευσε σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας της έφυγε από τη ζωή.

Ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγες πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία μόλις 35 ετών. Ένας από τους πιο αγαπημένους και γνωστούς ποδοσφαιριστές της Ισπανίας που με την Σεβίλλη είχε κατακτήσει το three peat στο Europa League.

Λουλούδια και τα τρία τρόπαια Europa League προς τιμήν του Χοσέ Αντόνιο Ρέγες
Λουλούδια προς τιμήν του Χοσέ Αντόνιο Ρέγες © EPA/JULIO MUNOZ

Το χθεσινό τρόπαιο, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο σε κανέναν άλλον παρά σε αυτούς τους δύο παίκτες. Που ήταν παρόντες στις πέντε κατακτήσεις αλλά στην έκτη η μοίρα τους κράτησε μακριά από την αγαπημένη τους Σεβίλλη. Αλλά εκείνη δεν τους ξέχασε. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού οι απώλειες αυτές διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες. Γιατί η Σεβίλλη δεν είναι ομάδα αλλά οικογένεια. Και ενδεχομένως αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ