Αθλητισμος

Surf: Οι κυνηγοί κυμάτων σερφάρουν από την Αττική ως την Ικαρία

Πώς να ξεχωρίσεις ένα surf spot στην αθηναϊκή ριβιέρα και να πετύχεις το τέλειο κύμα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 750
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σέρφερς
© Ikaria Surf School

Σερφ από την Ικαρία ως την Βουλιαγμένη. Ποια είναι τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για αρχάριους και προχωρημένους surfers.

Κύματα, μελτέμια, άνεμοι που δυναμώνουν, σανίδες πάνω στο αφρό. Όταν εκτός από τα γαλανά νερά, «βουτάς» και στην ιδιαίτερη κουλτούρα των σέρφερ, μέρος της ζωής σου περιστρέφεται γύρω απ’ τα δελτία καιρού, κι έπειτα στα surf trips από την Πάργα μέχρι το Λαγκούβαρδο και από την Κρήτη μέχρι τη Λήμνο, με υπομονή ώσπου να πετύχεις το τέλειο κύμα!

surfers
© Ikaria Surf School

«Πρώτη επαφή με το surf στα 16 μου. Ένας φίλος, μισός Πορτογάλος, είχε σανίδα. Την έφερε στο νησί μου την Ικαρία και κάναμε τα καλοκαίρια. Από εκεί και πέρα μέσα σε βάθος δύο χρόνων το πήρα πιο ζεστά και αγόρασα τον δικό μου εξοπλισμό. Σε κάποια φάση με τον φίλο μου Βασίλη Μίσσα αποφασίσαμε να πάμε στην Αγγλία και να βγάλουμε το δίπλωμα του καθηγητή surf με την ιδέα να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για surf και συγχρόνως να μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Βλέπαμε όμως ότι υπήρχε άνοδος στην Ελλάδα στο μαθητικό surf και έτσι δημιουργήσαμε το Ιkaria surf school», μoυ εξηγεί ο Ισίδωρος Πλύτας που ξεκίνησε κάνοντας σερφ στις ικαριώτικες θάλασσες και τώρα είναι εκπαιδευτής σε μια από τις πιο iconic σχολές για surf στη χώρα, στη παραλία της Μεσακτής, αλλά και ιδρυτής του Greek Surfing Academy στο Φάληρο.

surfers
© Ιkaria Surf School

Μύθος: Δεν μπορείς να κάνεις surf στην Ελλάδα

Σίγουρα στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρεις κύματα σαν αυτά των ωκεανών ή ύψους 20 μέτρων, όπως εκείνα στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας στον ανατολικό ατλαντικό, ωστόσο οι άνεμοι που ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ειδικά τον χειμώνα, βοηθούν να «τσουλήσεις» και να το ευχαριστηθείς. Άλλωστε surfers θα δεις στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί όχι άρα στην Ελλάδα που έχει ακτογραμμή πάνω από 14.000 χλμ. και συνδυάζεται με ένα lifestyle που το ελληνικό καλοκαίρι μπορεί να υποστηρίξει;Το να είσαι surfer όμως εδώ, σημαίνει άπειρο ψάξιμο και τρέξιμο, που ευτυχώς αποζημιώνει συχνά και που δυναμώνει συνεχώς την εγχώρια κοινότητα του surf, όπως μου εξηγεί ο Ισίδωρος. Πέρα από τους τύπους με τις ολόσωμες στολές που θα παρατηρήσεις στο κλασικό surf spot της αθηναϊκής ριβιέρας, τη Βουλιαγμένη, πλέον θα ακούσεις και για παρέες που ανοίγουν καταστήματα με είδη γύρω από το σπορ, προωθούν το design χειροποίητων σανιδιών, διοργανώνουν φεστιβάλ (Surf Art Festival). Όταν έχει κύμα, το ξέρεις λίγο πριν. Παρακολουθείς τα δελτία καιρού της εβδομάδας και σχεδόν τελευταία στιγμή τα μαζεύεις για τον γύρο της χώρας. Πρέπει να είσαι ευέλικτος, γιατί αν χάσεις την ώρα με το κύμα η θάλασσα μετά μπορεί να είναι ήρεμη για καιρό.

surfers
© Greek Surfing Academy

«Υπάρχουν πολλά παιδιά που γυρίζουν όλη τη χώρα για να πετύχουν καλές συνθήκες surf, και για να πω την αλήθεια εάν κολλήσεις με το άθλημα το να γράφεις χιλιόμετρα είναι μονόδρομος. Η ιδιαιτερότητα του σπορ που κάνει τον κόσμο να κολλάει μάλλον είναι ότι καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι τη δύναμη της φύσης και τη προσαρμοστικότητα που χρειάζεται από πλευρά τους. Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία φτάνουμε σε ένα σημείο που μπορούμε να προβλέψουμε μέχρι έναν βαθμό, μέσα από προγνώσεις κυματισμού αλλά και κατά την ώρα που κάνουμε surf, πώς θα συμπεριφερθεί το κύμα που είμαστε πάνω. Πάντα όμως μπορεί να είναι απρόβλεπτο, αυτή είναι και η ομορφιά του surf. Το ιδανικό κύμα ή το ιδανικό ride νομίζω ότι είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει ένα δυνατό κύμα που κάνει tube και σε κάποιους απλά να κάνουν σερφ στον τόπο τους με καλή παρέα! Για να γίνεις τεχνικά καλός χρειάζεται πολλή δέσμευση και ενασχόληση, αλλά πάντα να θυμάσαι ότι το κάνεις για να περνάς όμορφα». 

surfers
© Ikaria Surf School

Ικαρία, το νησί των surfers

Η Ικαρία θεωρείται από πολλούς το νησί των surfers στην Ελλάδα με τον κόσμο να πηγαίνει τα καλοκαίρια όχι μόνο για πανηγύρια ή τη νυχτερινή ζωή, αλλά για εναλλακτικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φύση. Οι ντόπιοι το έχουν αγκαλιάσει, στέλνουν τα παιδιά τους στη σχολή για να μάθουν και λόγω της ύπαρξης των surfer τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του νησιού. Παρόλα αυτά, «κυνηγούς των κυμάτων» ή των μποφόρ βρίσκεις στην Αττική όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο τον χρόνο.

Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Ραφήνα, απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους. Περιοχές που μπορούν να πάνε πιο προχωρημένοι είναι ο Άγιος Δημήτριος πριν το Λαγονήσι, τα Λεγραινά, το Σούνιο και το Παλαιό Φάληρο, ενώ η Βραυρώνα δεν ενδείκνυται και τόσο. Στο καθένα από τα spot παίζει ρόλο, βέβαια, η εμπειρία του surfer και οι άνεμοι που φυσούν.

surfers
© Ikaria Surf School

Πώς καταλαβαίνεις ότι βρήκες ένα καλό surfspot στην Αττική; Αρχικά η πηγή του κύματος να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το μέρος που θέλεις να σερφάρεις έτσι ώστε τα κύματα να είναι ομοιόμορφα και δυνατά. Στο μέρος που κάνεις surf, να μην υπάρχει αέρας ή να είναι μικρής έντασης και αντίθετος από τον κυματισμό, γιατί αυτό κάνει το κύμα να σκάει πιο απότομο. Χρειάζεται ένας ομοιόμορφα διαμορφωμένος βυθός για να μη σκάει το κύμα ακανόνιστα. Με αυτά ως προϋποθέσεις και μετά από επικοινωνία με κάποιον εκπαιδευτή –ειδικά αν δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει– είσαι έτοιμος να φέρεις τις παραλίες της Αττικής μια ιδέα πιο κοντά… στην Καλιφόρνια!

surfers
© Greek Surfing Academy

ΙΝFO
Ikaria Surf School, Γιαλισκάρι
Greek Surfing Academy, Κων/νου Παλαιολόγου 42, Παλαιό Φάληρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ