Αθλητισμος

3 έλληνες πρωταθλητές μιλούν στην ATHENS VOICE για την καραντίνα

Γιατί οι τρεις σπουδαίοι αθλητές χειροκρότησαν από τα μπαλκόνια τους τον κόσμο

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
befunky-collage_edited.jpg
© EUROKINISSI

Άννα Κορακάκη, Σπύρος Γιαννιώτης και Βασιλική Μιλλούση αποκαλύπτουν στην ATHENS VOICE τι έκαναν στην καραντίνα και γιατί χειροκρότησαν τον κόσμο στο νέο σποτάκι του Stoiximan.

Τέτοια εποχή στο παρελθόν ή και φέτος θα ετοιμάζονταν πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως αυτή τη χρονιά τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά για όλους και οι κορυφαίοι έλληνες πρωταθλητές δεν έμειναν έξω από τον χορό. Το lockdown λόγω του κορωνοϊού επηρέασε όλον τον πλανήτη και όπως όλοι μας, έτσι και εκείνοι είδαν την πραγματικότητά τους, να αλλάζει ραγδαία. Η Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή, Άννα Κορακάκη, ο Σπύρος Γιαννιώτης που είχε συγκινήσει όλον τον κόσμο με την κούρσα του στο Λονδίνο το 2016, και η Βασιλική Μιλλούση που από τα 16 της βρέθηκε σε Ολυμπιάδα, μας μιλούν για το πώς έζησαν την καραντίνα και τι ξεχώρισαν.

Μία ομάδα για τον πιο δύσκολο αγώνα! | Stoiximan

Η Άννα Κορακάκη δεν έχει σταματήσει μέρα να σκέφτεται τις γιαγιάδες της και την αγκαλιά τους που της έχει λείψει, ενώ προπονήθηκε με τα όπλα της μέσα στο σπίτι. Ο Σπύρος Γιαννιώτης ξεκίνησε, μέσα στην καραντίνα, τα μαστορέματα στο σπίτι και τσακώνεται με τη γυναίκα του για το εάν τα καταφέρνει, ενώ για τη Βασιλική Μιλλούση η καραντίνα ήρθε σε πολύ καλό σημείο γιατί βρήκε χρόνο μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια να αφοσιωθούν στη μπέμπα τους. Η καθημερινότητα και των τριών ήταν αρκετά διαφορετική, όμως σε ένα σημείο συμφώνησαν. Στην ανάγκη να ευχαριστήσουν τον κόσμο που άκουσε τους ειδικούς και έμεινε σπίτι και να χειροκροτήσουν, όπως και έκαναν, τους εργαζόμενους που δεν σταμάτησαν στιγμή, ώστε να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς.

Για την Άννα Κορακάκη ήταν ευκαιρία για διάβασμα και φυσικά για προπόνηση

Πώς έζησες όλο αυτό το πρωτόγνωρο δίμηνο που σιγά-σιγά φαίνεται να ξεπερνάμε;
Ήταν δύσκολο για όλους. Για άλλους λίγο περισσότερο και για άλλους λιγότερο. Από την άλλη για εμάς τους αθλητές ήταν αρκετά περίεργο γιατί ήμασταν συνηθισμένοι σε μια έντονη και επίπονη καθημερινότητα, με πολλή προπόνηση και πολλά ταξίδια. Βέβαια, ό,τι έγινε, έγινε για καλό. Για την υγεία μας και αυτό είναι που μετρά. Για αυτό νομίζω ότι δεν μας κατέβαλε αυτή η νέα πραγματικότητα.

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων φαντάζομαι θα έχει αναστατώσει πολύ όλο το πρόγραμμα.
Σαφώς. Όλο αυτό μας έχει αποδιοργανώσει, όμως σε εμάς στην σκοποβολή έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί επ’ αορίστον και οι υπόλοιποι αγώνες πριν τους Ολυμπιακούς. Όλοι μιλάνε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο υπάρχουν και άλλα πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά και παγκόσμια που αποτελούν την τέλεια προετοιμασία για εμάς πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα που αυτά έχουν ακυρωθεί, σίγουρα έχουμε αποπροσανατολιστεί και μέχρι τώρα που δεν γνωρίζουμε καν ποιος είναι ο επόμενος αγώνας στο καλεντάρι, οπότε βρισκόμαστε σε μια περίεργη φάση. «Βλέποντας και κάνοντας».

Προπονήσεις ξεκίνησες; Ήταν δύσκολη η επάνοδος;
Ναι, έχω ξεκινήσει και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Εφόσον έχω αυτό δεν φοβάμαι κάτι! Η επάνοδος δεν ήταν όσο δύσκολη την περίμενα, γιατί έκανα γυμναστική και ξηρά προπόνηση με τον εξοπλισμό μου, τα όπλα δηλαδή, μέσα στο σπίτι. Ήταν σίγουρα περίεργο το συναίσθημα μετά από τέτοια απουσία, όμως δεν δυσκολεύτηκα.

Προπόνηση με όπλα μέσα στο σπίτι; Τι έκανες δηλαδή;
Ο κόσμος μπορεί να σκέφτεται ότι είμαι μέσα στα σαλόνια και ρίχνω σφαίρες μέσα στο σπίτι αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική (γέλια). Στην προπόνηση μέσα στο σπίτι δεν υπάρχουν προφανώς σφαίρες, παρά μόνο το όπλο. Αντικατέστησα τον πάγκο που χρησιμοποιούμε στους αγώνες με μια σιδερώστρα, γιατί είναι προσαρμοσμένη στο σωστό ύψος και έκανα όλη τη διαδικασία της προπόνησής μου, απλά με ελατήρια και χωρίς σφαίρα.

Κάτι που καινούργιο που βρήκες χρόνο να κάνεις μέσα στην καραντίνα;
Αυτό που απόλαυσα αρκετά και δεν είχα τον χρόνο να κάνω πιο πριν ήταν να τελειώσω όλα, μα όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης μου. Μάλιστα από 4 Μαΐου που άνοιξαν τα μαγαζιά, στην κυριολεξία έτρεξα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για να πάρω καινούργια.

Τι σου έλειψε περισσότερο όλο αυτό το διάστημα;
Οι γιαγιάδες μου! Μου έλειψαν αρκετά όλη αυτήν την περίοδο και επειδή είναι λίγο μακριά από το σπίτι μου, δεν μπορούσα να τις δω καθόλου. Το γεγονός μάλιστα ότι πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας σε αυτές τις ηλικίες, μου το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Ακόμα και όταν παρέλθει λίγο όλο αυτό, πάλι δεν θα μπορώ να τις αγκαλιάσω όπως έκανα πριν. Θα περάσει ένα διάστημα, μέχρι γίνουμε όπως παλιά.

korakaki-3.jpg

Στην ενέργεια του Stoiximan σε είδαμε να χειροκροτάς τον κόσμο. Έγιναν οι απλοί πολίτες πρωταγωνιστές όλο αυτό το διάστημα;
Νομίζω ότι άξιζε στον κόσμο. Εκείνος είναι που βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε μας επιτυχία και μας χειροκροτά, οπότε αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε σαν Stoiximan Team, για να του το ανταποδώσουμε. Οι αριθμοί και τα γεγονότα από τις υπόλοιπες χώρες δείχνει ότι τα καταφέραμε αρκετά καλά και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς και αν και έχουμε δρόμο μπροστά μας, ο κόσμος αξίζει όλο αυτό το χειροκρότημα.


Για τον Σπύρο Γιαννιώτη ήταν μια ευκαιρία για... μερεμέτια

Πώς βίωσες το δίμηνο της καραντίνας;
Όπως όλοι μας, σπίτι! Ήταν μια περίεργη περίοδος για όλους, όμως νομίζω ότι φερθήκαμε πολύ ώριμα, σωστά και ομαδικά, γιατί πρόκειται για ομαδική δουλειά. Η Ελλάδα έδειξε πολύ καλό πρόσωπο και από όσα διαβάζω και από το εξωτερικό, τα πήγαμε αρκετά καλά, αν και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είχαμε για επικεφαλής πολύ ικανά άτομα και μας βοήθησαν σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο.

Ίσως οφείλεται στο ότι ακούσαμε για πρώτη φορά ίσως τους ειδικούς.
Ακριβώς αυτό! Όλη η Ελλάδα ουσιαστικά άκουγε 3 φωνές. Του κ. Τσιόδρα, του κ. Χαρδαλιά και του Πρωθυπουργού. Το πήραν πάνω τους και καλά έκαναν και όλοι μαζί τους ακούσαμε με προσοχή και τα καταφέραμε. Αν δούμε τι έγινε στο εξωτερικό και κυρίως στην γειτονική Ιταλία, τότε καταλαβαίνεις ότι εδώ τα πήγαμε περίφημα.

Απέκτησες κάποιο καινούργιο χόμπι μέσα στην καραντίνα;
Η αλήθεια είναι και τώρα που με πετυχαίνεις, έφτιαχνα μια καρέκλα. Μέχρι τώρα δεν καθόμουν να ασχοληθώ, όμως μέσα στην καραντίνα έφτιαξα όλα τα μικροπράγμα του σπιτιού που ήθελαν αλλαγή. Έφτιαξα την αποθήκη, έβαλα ράφια και έκανα όλα τα μερεμέτια του σπιτιού. Η γυναίκα μου λέει πως ό,τι πιάνω το χαλάω, όμως δεν ισχύει! Έχω φτιάξει πάρα πολλά πράγματα.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε την κούρσα σου στο Λονδίνο το 2016 με την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Σε ποιο σημείο θα βρισκόμασταν;
Ελπίζω ότι είμαστε κοντά στον τερματισμό, όμως επειδή δεν το ξέρει κανείς, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Πάντως πλέον ξέρουμε περίπου με τι έχουμε να κάνουμε και μπορεί να είμαστε στο άγνωστο όσον αφορά την κατάληξη ή το πόση ακόμα διαδρομή έχουμε να διανύσουμε, όμως ξέρουμε τους κανόνες. Είναι ωστόσο το σημείο που χρειάζεται να δώσουμε προσοχή, γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και αν θα επανέλθει, και δεν πρέπει να «μείνουμε από καύσιμα». Αντέχουμε, προσαρμοζόμαστε και κρατάμε λοιπόν δυνάμεις για να έχουμε!

Τι σου έλειψε περισσότερο όλο αυτό το διάστημα;
Η θάλασσα. Αυτή είναι η ζωή μου και με το που χαλάρωσαν τα μέτρα, αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα.

gianniotis-3.jpg

Πιστεύεις σε έναν καλύτερο κόσμο μετά από αυτό που περνάμε;
Πραγματικά πιστεύω ότι ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά στις δύσκολες στιγμές. Κάναμε κάποια βήματα να γίνουμε πιο ενωμένοι και νομίζω σε όλον τον κόσμο, ο κόσμος έγινε μια γροθιά.

Είναι και αυτός ένας λόγος να τους χειροκροτήσεις, όπως σε είδαμε να κάνεις στο σποτάκι του Stoiximan;
Χειροκροτήσαμε όλον τον κόσμο και κυρίως όλους όσοι εργάστηκαν αυτό το διάστημα για να συνεχιστεί η ροή στη δική μας ζωή. Όλοι όσοι δούλεψαν, μηδενός εξαιρουμένου, αξίζουν τα συγχαρητήρια μας. Τόσο αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως οι νοσηλευτές και οι γιατροί, όσο και όλοι οι υπόλοιποι. Οι άνθρωποι στα Σούπερ Μάρκετ, οι ντελιβεράδες, όσοι δούλευαν για να υπάρχει νερό και ρεύμα, τα Σώματα Ασφαλείας, όλοι. Αυτούς σεβαστήκαμε και αυτούς χειροκροτήσαμε για τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους όλο αυτό το διάστημα και τους ευχαριστούμε.


Για τη Βασιλική Μιλλούση ήταν μια ευκαιρία για χρόνο με την μπέμπα

Πώς έζησες όλο αυτό το δίμηνο της καραντίνας;
Για εμάς μαζί με τον Λευτέρη ήταν μια αρκετά εποικοδομητική περίοδος! Βρήκαμε χρόνο για το παιδί μας και ο Λευτέρης έζησε την μπέμπα όπως θα ήθελε και πέρασε πολύ χρόνο μαζί της. Κατά τα άλλα, βάλαμε από την άρχη πρόγραμμα όσον αφορά την καραντίνα στο σπίτι. Ξυπνούσαμε πρωί για να φροντίσουμε την μπέμπα, κάναμε τη γυμναστική μας και συνεχίσαμε για λίγο τις υποχρεώσεις μας.

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων βοήθησε τον Λευτέρη σε αυτήν την περίοδο;
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε, ότι θα αναβάλλονταν και είχε και θετικό και αρνητικό αποτέλεσμα. Σίγουρα βρήκε χρόνο να είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι, να μείνουμε ασφαλείς και κέρδισε άλλον έναν χρόνο προετοιμασίας, όμως από την άλλη ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο αυτήν την περίοδο και ήταν έτοιμος για την πρόκληση άλλης μιας Ολυμπιάδας.

Βρήκατε κάποιο καινούργιο χόμπι μέσα στο σπίτι;
Ναι, ανακαλύψαμε το TikTok. Μέσα στην καραντίνα ξεκίνησε όλη αυτή η τρέλα και ήταν η διασκέδασή μας σε αυτό το διάστημα.

Τι σου έλειψε περισσότερο και ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες μόλις ολοκληρώθηκε το lockdown;
Μου έλειψε πολύ μια βόλτα στη θάλασσα με την κόρη μας και ένας όμορφος καφές στον ήλιο μαζί με φίλους. Μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα πήγα αμέσως στα μαγαζιά! Είχα ανάγκη να δω χρώματα και κόσμο και εκτός αυτού είχαμε και τη φυσική ανάγκη να αγοράσουμε ρούχα για την κόρη μας. Τα μωρά μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και έπρεπε οπωσδήποτε να κάνουμε τα απαραίτητα.

stoiximan_4_edited.jpg

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν μέσα στην καραντίνα και ο κόσμος «μπήκε στα παπούτσια σας». Σας είδαμε να τον χειροκροτάτε μαζί με τον Λευτέρη και όλη την ομάδα της Stoiximan, πώς το βιώσατε όλο αυτό;
Ο κόσμος έδειξε αθλητική πειθαρχία. Με την προσπάθεια, την επιμονή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στην πολιτεία, στους ειδικούς και τους γιατρούς έγινε πρωταθλητής αυτές τις ημέρες. Αυτή η συμπεριφορά, βοήθησε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και κράτησε όλους μας ασφαλείς. Το σποτάκι ήταν συγκινητικό και χαρήκαμε πολύ που βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. Η Stoiximan Team έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι δίπλα στον κόσμο και η όμορφη αυτή η ενέργεια μας έκανε πιο αισιόδοξους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ