Αθλητισμος

Αλίμονο αν γίνουμε Γερμανοί

Όταν ο Σόιμπλε μεταφράζει Ρουμενίγκε. Η γερμανική προετοιμασία και οι υπόλοιπες λίγκες που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν σαν... πρόβατα, με τις ευλογίες της UEFA

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρουμενίγκε υπέρ της επανέναρξης των πρωταθλημάτων.
© EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ο Νίκος Ασημακόπουλος σχολιάζει τις δηλώσεις Ρουμενίγκε και την γερμανική ανάγκη να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι δύο δηλώσεις έγιναν με διαφορά μιας εβδομάδας περίπου η μία από την άλλη. Από τη μια ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε - από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κοινός παρονομαστής η γερμανική λογική που βάζει πάντα την ανθρώπινη ζωή σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, τοποθετώντας το οικονομικό συμφέρον κάθε δραστηριότητας πάνω απ όλους και όλα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν. Το ζήτημα αφορά και την επιβίωση αρκετών από τους συλλόγους μας, καθώς επίσης και στην αποφυγή μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής καταστροφής», λέει ο Ρουμενίγκε. 

Αν βάζαμε τον Σόιμπλε να το μεταφράσει θα μας έλεγε: «Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα»!

Η συγκεκριμένη απάνθρωπη επί της ουσίας νοοτροπία απειλεί (ή μάλλον κατάφερε) να γίνει εδώ και μερικά χρόνια ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης και δράσης. Παρασύρει κάθε μέρα και περισσότερους Ευρωπαίους (λαούς και κυβερνήσεις) στα δικά της πατήματα που συμπυκνώνονται στο τσιτάτο... «ξοδεύω, άρα υπάρχω». Δεν είναι μόνο η στάση της Γερμανίας απέναντι στην δική μας οικονομική κρίση παλιότερα, ούτε η πρόσφατη άρνηση της ίδιας χώρας να προχωρήσει σ αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «κορωνο-ομόλογο», προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφή μια σειρά χώρες που χτυπήθηκαν από την πανδημία. 

Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, στο τελευταίο δηλαδή που θα έπρεπε να ξαναζωντανέψει με το τέλος της σημερινής κρίσης, οι Γερμανοί έχουν μπει σημαιοφόροι της (σχεδόν ανύπαρκτης) ανάγκης να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Οι ομάδες τους είναι οι πρώτες που άρχισαν κάτι σαν προπονήσεις με πέντε - πέντε παίκτες που αλλάζουν πασούλες στα δύο μέτρα ο ένας από τον άλλο, θέλοντας να δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρώτες θα αρχίσουν και να παίζουν επίσημα ματς από τις 9 Μαϊου, μόνο και μόνο για να μην χαθούν λεφτά. Μάλλον... και να πεθάνει κάποιος, δεν χάλασε ο κόσμος! Απόδειξη ότι αν βρεθεί θετικός ποδοσφαιριστής, θα απομονώνεται μόνο ο ίδιος και όχι όλη η ομάδα!

Εκεί βέβαια, έχουν την δυνατότητα για πιο σοβαρά μέτρα προστασίας. Η λίγκα τους παρήγγειλε 20 χιλιάδες τεστ. Κάθε ομάδα έχει προσλάβει λοιμωξιολόγο. Υπάρχουν διαθέσιμα πέντε εργαστήρια εξέτασης των δειγμάτων. Και κάθε κλαμπ έχει υποχρεωτικά δύο πούλμαν για τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών του. Τέτοιου είδους «πολυτέλειες» δεν υπάρχουν αλλού. Στις περισσότερες χώρες, οι γιατροί δεν φτάνουν καλά καλά ούτε για τις ανάγκες των νοσοκομείων. Επίσης τα διαθέσιμα τεστ θεωρούνται περισσότερο απαραίτητα για τον υπόλοιπο πληθυσμό, παρά για να μπορούν οι παίκτες να ασχολούνται με τη μπάλα. 

Κι όμως, μία - μία οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και οι λίγκες μπουσουλάνε πίσω από το γερμανικό μοντέλο σαν ξυπόλητες στ' αγκάθια. Μόνο η Γαλλία, και κατά δεύτερο λόγο η Ολλανδία, αντιστάθηκαν ως τώρα στην «γερμανική γραμμή». Η πράξη λέει πως όσο περισσότερο σπρώχνει η UEFΑ τις... διάφορες ΕΠΟ να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, τόσο θα έρχεται η πραγματικότητα του κορωνοϊού να την ακυρώνει.  

Η Ελλάδα φυσικά.... πάει πάσο! Μη τυχόν και δεν τελειώσει το... συναρπαστικό μας πρωτάθλημα, που κινείται μόνιμα μεταξύ βρωμιάς, ανυποληψίας και τυφλού οπαδισμού με μοναδικό σκοπό να ασελγούν και να αισχροκερδούν πάνω του οι γνωστοί, λίγοι και εκλεκτοί! 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ