Αθλητισμος

Tokyolane: Ένα ντοκιμαντέρ για τον όμορφο αγώνα του Δημήτρη Καρυπίδη

Η Loft Productions παρακολουθεί τη διαδρομή του προς τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι δημιουργοί του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ Tokyolane καταγράφουν το ταξίδι του Δημήτρη Καρυπίδη προς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Υπάρχει ένα μυστικό για να συναισθανθείς τι σημαίνει υπέρβαση εαυτού και κρύβεται στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ Tokyolane. Προσηλώσου στα πλάνα, αφουγκράσου το μήνυμα, και στο τέλος μπορεί να βοηθήσεις το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Όπου όνειρο, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020. Όσο για το μήνυμα, αυτό διαδίδεται μέσα από τις εικόνες του Tokyolane, ενός φιλμ το οποίο κατευθύνει το βλέμμα του στην προσπάθεια ενός ξεχωριστού αθλητή, στο ρωμαλέο πνεύμα του και στην ακαταπόνητη θέληση που αυτός αποπνέει. «Μέσα στο νερό νιώθω ελεύθερος. Νιώθω πραγματικά ένα αίσθημα που δεν μπορεί να το καταλάβει κάποιος. Πολλές φορές, νιώθεις ότι χορεύεις κιόλας!». Ονομάζεται Δημήτρης Καρυπίδης. Στα 31 του, είναι Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής. Δεν θα έπρεπε να τον γνωρίσουμε;

Δημήτρη Καρυπίδη, από πού πάνε για Tokyolane;

«Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την κολύμβηση τυχαία, σε εισαγωγικά. Ο προπονητής μου, ο Γιώργος Τυλιγαδάς, με πήρε στη μικρή πισίνα, όπως ξεκινάει ένα παιδί, και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είδε ότι είμαι προπονήσιμος, ότι θα μπορούσα να κάνω αγωνιστική κολύμβηση. Ο αθλητισμός για εμένα αυτή τη στιγμή είναι τα πάντα. Είναι η ζωή μου, η καθημερινότητά μου, ο αγώνας μου, το μυαλό και η καρδιά μου είναι εκεί. Και ειδικά ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που είναι ο μεγάλος μου στόχος και θα κάνω τα πάντα για να βρίσκομαι εκεί, σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση αγωνιστικά γίνεται.

»Η πάθησή μου, η ατελής οστεογένεση τύπου ΙΙΙ… Πριν την εφηβεία, είχα πάρα πολλά κατάγματα. Είχα εκατοντάδες κατάγματα. Και για να καταφέρω να φτάσω στην κατάσταση που είμαι σήμερα, έπρεπε να υποβληθώ σε πάνω από 50 χειρουργικές επεμβάσεις. Θυμάμαι ότι το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής μου ηλικίας ήταν μέσα σε έναν γύψο. Ήταν μέσα σε ένα νοσοκομείο. Έκανα μαθήματα δημοτικού στο νοσοκομείο, για να μη χάνω τις τάξεις. Αλλά ήταν πολύ σημαντική επένδυση για το μέλλον μου.

»Μια μέρα, έπειτα από πολλούς μήνες προπονήσεων, παίρνω στο τηλέφωνο τον προπονητή μου. Και του λέω, κόουτς, σήκωσα το χέρι μου και έφτασα τον διακόπτη. Δεν το έχω ξανακάνει ποτέ. Δεν είχα αυτό το εύρος της κίνησης ούτε την κινητικότητα ώστε να μπορέσω να φτάσω τον διακόπτη. Και όταν βρεθήκαμε αργότερα, μου είπε: Δεν θα το ξεχάσω ποτέ και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που κατάφερες για όλους εμάς κάτι τόσο μικρό, αλλά για σένα τόσο μεγάλο. Και από δω και πέρα ό,τι και να καταφέρνουμε θα είναι σίγουρα μεγάλο».

tokyolane_dimitriskarypidis.jpg

To μακροβούτι της Loft Productions στην περιπέτεια του Tokyolane

Το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τις 25 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου, με ισχυρή ελληνική εκπροσώπηση και ρεαλιστικές ελπίδες για κατάκτηση μεταλλίων. Μια από τις σημαντικότερες προοπτικές μας για το βάθρο, ο Δημήτρης Καρυπίδης: Δεύτερος στο Παγκόσμιο του Μεξικού το 2017, τρίτος στο Πανευρωπαϊκό του Δουβλίνο το 2018, τρίτος στο Παγκόσμιο του Λονδίνου το 2019. Ένα όραμα αναδύεται από το νερό της πισίνας, όπου ο Δημήτρης Καρυπίδης δίνει καθημερινά ραντεβού με τη σκληρή προπόνηση, και μια μικρή ομάδα ανθρώπων είναι εκεί για να το καταγράψει: Αλήθεια, δε θα ήταν ένα ωραίο θέμα για ντοκιμαντέρ η προετοιμασία του Δημήτρη για τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, καθώς και οι γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πάθησής του;

Η ιδέα ανήκει στις Άννα Βίλμα Ξυλάκη και Ραφαηλία Μπαμπασίδου, οι οποίες απαρτίζουν τον πυρήνα της Loft Productions. Η Άννα Βίλμα Ξυλάκη είναι οπτική ανθρωπολόγος και ακτιβίστρια. Τα έργα της περιστρέφονται γύρω από την έννοια και την ουσία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ μέσα από αυτά προσπαθεί να γεφυρώσει την έρευνα με την τέχνη. Η Ραφαηλία Μπαμπασίδου έχει σπουδές στα μαθηματικά, την επιστήμη δεδομένων, την κλασική μουσική και τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό και τη χορογραφία. Πρόσφατα έγινε δεκτή στο διδακτορικό πρόγραμμα σύνθεσης του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι δυο τους είναι τα ιδρυτικά μέλη της Loft Productions, μιας AΜΚE η οποία πραγματοποιεί διεθνή καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Το τεχνικό σκέλος του Tokyolane επιμελείται ο Κυριάκος Νοχουτίδης, κινηματογραφιστής με δεκαετή σταδιοδρομία σε βίντεο κλιπ και διαφημιστικά, ενώ έχει παράλληλα εργαστεί ως διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες και σίριαλ.

Το Tokyolane είναι ο πιλότος του ντοκιμαντέρ και ταυτόχρονα το teaser μιας προσπάθειας που στο στάδιο αυτό αναζητά χρηματοδότες. Η Ραφαηλία Μπαμπασίδου θα υπογράψει τη μουσική επένδυση του φιλμ, ενώ συμμετοχή στο εγχείρημα, με πρωτότυπο τραγούδι που θα συνθέσει ειδικά για το Tokyolane, θα έχει και ο Γιάννης Χαρούλης. Το δύσκολο και για αυτό όμορφο όνειρο του Tokyolane χρειάζεται πόρους. Αν εκπληρωθεί, θα είναι η feelgood ιστορία της χρονιάς για όσους αγκαλιάζουν σαν δικά τους παιδιά τους Παραολυμπιονίκες μας. High hopes!

* Ο Δημήτρης Καρυπίδης στο Facebook, στο Instagram, το τρέιλερ του Tokyolane στο Vimeo και η ιστοσελίδα της Loft Productions

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ