Αθλητισμος

Ο κοροναϊός απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι για το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τόκιο: Ολυμπιακοί Αγώνες 2020
Τόκιο: Ολυμπιακοί Αγώνες 2020/ © EPA/KIMIMASA MAYAMA

Φάκελος «Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020»: Πόσο πιθανό είναι να ματαιωθούν λόγω του κοροναϊού.

Σκεπτικισμός επικρατεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Με τους Ιάπωνες να μην βλέπουν την ώρα και τη στιγμή να ξεκινήσει το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού, ο κοροναϊός φαίνεται ότι έχει αλλάξει τα δεδομένα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη διεξαγωγή τους. Με τη γειτονική Κίνα να μη σταματά να μετρά νέα κρούσματα και θανάτους και την κατάσταση στην Ευρώπη να ξεφεύγει (σ.σ. ειδικά στην Ιταλία), η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» έχει αυτήν τη στιγμή 170 κρούσματα και έναν θάνατο.

Και μπορεί επίσημα η ΔΟΕ και οι ιαπωνικές αρχές να διαμηνύουν ότι είναι νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε απόφαση, το Associated Press μετέδωσε ότι παρατηρείται πυρετός διαβουλεύσεων στα υψηλά κλιμάκια για το αν πρέπει να ματαιωθούν, να αναβληθούν ή να μεταφερθούν σε άλλη πόλη. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση από τον παλαίμαχο Καναδό κολυμβητής και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, ο οποίος υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπάρξει η οριστική απόφαση. Σημειώνεται ότι το 2016 οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο πραγματοποιήθηκαν κανονικά παρά το ξέσπασμα του ιού Ζίκα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και το ενδεχόμενο η απειλή του κοροναϊού να αποτρέψει -εκτός από τους χιλιάδες ξένους φιλάθλους- ολόκληρες αποστολές εθνικών ομάδων να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, καθώς θα υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού λόγω της συσσώρευσης κόσμου σε περιορισμένους χώρους (π.χ. γήπεδα). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 24 Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 11.000 αθλητών. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. ξεκινούν 25 Αυγούστου) αναμένονται τουλάχιστον 4.400 αθλητές.

«Σε αυτό το διάστημα (σ.σ. 2-3 μηνών), θα έλεγα ότι οι λαοί θα πρέπει να ρωτήσουν: Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε πλήρως ασφαλείς για να πάμε στο Τόκιο ή όχι;» αναρωτήθηκε ο Πάουντ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Associated Press». Και πρόσθεσε: «Πολλά πράγματα πρέπει να αρχίσουν να συμβαίνουν. Πρέπει να ξεκινήσετε να αυξάνετε την ασφάλειά σας, το φαγητό σας, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα είναι εκεί για να φτιάχνουν τα στούντιο τους».

Το ενδεχόμενο της αναβολής

Έσπευσε, πάντως, να ενθαρρύνει τους αθλητές να συνεχίσουν την προπόνηση, ενώ για το ενδεχόμενο της αναβολής είπε: «Απλά δεν αναβάλλεται κάτι του μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν τόσα πολλά κινούμενα μέρη, τόσες πολλές χώρες και διαφορετικές εποχές, ανταγωνιστικές εποχές λόγω και της τηλεόρασης. Δεν μπορείτε να πείτε απλά "Θα το κάνουμε τον Οκτώβριο».

Ματαίωση μόνο λόγω πολέμου

Σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στη σύγχρονη εκδοχή τους, έχουν ακυρωθεί μόνο κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (σ.σ. Βερολίνο 1916, Τόκιο 1940 και Λονδίνο 1944).

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος/© Pixabay

Εφόσον υπάρξει τελικά ματαίωση, θα πρόκειται για απίστευτη σύμπτωση, μιας και το 1940 η ιαπωνική πρωτεύουσα ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε καθώς η Ιαπωνία είχε μπει στον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο του 20ου αιώνα στο πλευρό του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Το Λονδίνο καραδοκεί

Ο Ντικ Πάουντ τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο της μετακίνησης σε άλλη πόλη, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να σκεφτούν την οργάνωση εγκαταστάσεων σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει κάτι τέτοιο».

Ολυμπιακοί Αγώνες στη σύγχρονη εκδοχή τους - Η λίστα με τις διοργανώτριες πόλεις
Ολυμπιακοί Αγώνες στη σύγχρονη εκδοχή τους - Η λίστα με τις διοργανώτριες πόλεις

Πάντως, ο υποψήφιος δήμαρχος του Λονδίνου, Σον Μπέιλι, πρότεινε την εναλλακτική λύση της βρετανικής πρωτεύουσας. Άμεση η απάντηση από τον κυβερνήτη του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως μια απόπειρα χρησιμοποίησης του ιού για πολιτικούς σκοπούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ