Αθλητισμος

Sports 277

Εορταστική εβδομάδα. Η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ.

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 277
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εορταστική εβδομάδα. Η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ. Ο δικτάτορας Μεταξάς αρνήθηκε την άνευ όρων παράδοση της χώρας στον Ιταλό πρέσβη, και όπως υποστηρίζαμε χρόνια με ένα φίλο μου που αρθρογραφεί σε παρακείμενη σελίδα, χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να βλέπαμε τώρα Καμπιονάτο αντί για Σούπερ Λίγκα. Η ενδεχόμενη προδοσία του Μεταξά θα επιβεβαίωνε το ιστορικό ουδέν κακό αμιγές καλού. Αντί για Εργοτέλη και Αστέρα Τρίπολης, θα παρακολουθούσαμε αγώνες ανάμεσα στην  Ίντερ και τη Μίλαν, ντέρμπι μεταξύ Ρόμα και Λάτσιο, Γιουβέντους κόντρα στη Νάπολι! Ο ελληνικός λαός, που βρέθηκε στα βουνά για την υπεράσπιση των ιερών χωμάτων, είχε άλλη άποψη για το θέμα ή, καλύτερα, αγνοούσε αυτή την προοπτική. Πάλι καλά όμως που δεν κέρδισαν τον πόλεμο οι Γερμαναράδες, γιατί από το Μπόχουμ-Ανόβερο ή Χέρτα-Βούπερταλ καλύτερα το Πανθρακικός-Ατρόμητος.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, γιορτάσαμε εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι άλλη μία σημαντική ημερομηνία: τα 50χρονα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Ήταν η 25η Οκτωβρίου του 1959, όταν ακούστηκε το πρώτο σφύριγμα για το εναρκτήριο λάκτισμα των ποδοσφαιρικών αγώνων σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι τότε υπήρχαν δύο πρωταθλήματα που εξελίσσονταν παράλληλα, σε δύο ομίλους: του Βορρά και του Νότου. Οι ομάδες που τερμάτιζαν στην κορυφή κάθε ομίλου έλυναν τις διαφορές τους στα μεταξύ τους παιχνίδια κι έτσι έβγαινε ο πρωταθλητής Ελλάδας. Από τον Οκτώβρη όμως του 1959 έχουμε ενιαία εθνική κατηγορία. Αξίζει να διαβάσετε το πρόγραμμα της πρεμιέρας, για να δείτε ποιες ήταν οι ομάδες που συμμετείχαν τότε στη μεγάλη κατηγορία και πόσο έχει αλλάξει ο ποδοσφαιρικός χάρτης στη χώρα μας.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε στην έδρα του τη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναιγιάλειο. Ναι, υπήρχαν τότε τέτοιες ομάδες. Παναιγιάλειος, ονομαστική, γενική  του Παναιγιαλείου! Με τα χίλια ζόρια κέρδισαν οι Πράσινοι 2-1, με πρωταγωνιστή έναν Κύπριο. Τον Πανίκο Σιάηλο! Αυτός έδωσε την πάσα, και ουχί ασίστ, στον Παπαεμμανουήλ, στο πρώτο γκολ, και στο 47 πέτυχε ο ίδιος το νικητήριο τέρμα με κεφαλιά.

Πρωί-πρωί, την δεκάτην πρωινή σύμφωνα με το πρόγραμμα ετελέσθη ο αγών Προοδευτικής - Απόλλωνος Καλαμαριάς. Το ματς ξεκίνησε χαράματα όχι για το λόγο που ξεκινούν νωρίς ακόμη και στις μέρες μας μερικά ντέρμπι στην Αγγλία, ώστε να προλάβουν να μην ανοίξουν οι παμπ, αλλά γιατί οι ομάδες έπρεπε να αγωνιστούν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, επειδή το μεσημεράκι ακολουθούσε δεύτερη αναμέτρηση ανάμεσα στον πειραιώτη Εθνικό και την ΑΕΚ. Στο πρώτο παιχνίδι η Προοδευτική κέρδισε τους Καλαμαριώτες με σκορ 1-0 με γκολ του Αυγητίδη. Προπονητής των νικητών, ένα όνομα που είμαι σίγουρος ότι σας λέει πολλά: ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Όχι, δεν είναι Χαϊλάντερ ο παίκτης του Παναθηναϊκού. Για τον παππού του πρόκειται. Αν διαβάσετε τη σύνθεση του Απόλλωνα, θα βρείτε μέσα κάποιον Σφαιρόπουλο. Πατέρας του προπονητή μπάσκετ. Ο υιός πριν ξεκινήσει το κοουτσάρισμα φόρεσε κι αυτός τη φανέλα του Απόλλωνα, αλλά στο μπάσκετ. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος! Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης, παρακαλώ. Το ματς έγινε στην Τούμπα, η οποία είχε εγκαινιαστεί μόλις δεκαπέντε μέρες πριν, και ο Δικέφαλος, που τότε δεν είχε Σάντος στον πάγκο, πέτυχε τρία γκολ έναντι δύο του αντιπάλου.

Ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα αγωνίστηκε εκτός έδρας με τον Παγκορινθιακό, στο γήπεδο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Κορίνθου! Το παιχνίδι διεξήχθη κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επικρατούσε ανεμοθύελλα! Οι γηπεδούχοι κέρδισαν 1-0 με απευθείας χτύπημα φάουλ του Κόη (κάποια συγγένεια θα έχει ο σκόρερ με το μετέπειτα τερματοφύλακα της Προοδευτικής) και τη βοήθεια του αέρα. Παίκτης τότε του Παγκορινθιακού ο Γιάννης Κόλλιας, που ένα φεγγάρι πέρασε κι από τον πάγκο των ερυθρολεύκων.

Στο γήπεδο του Πανιωνίου ο Ιστορικός καθάρισε στην πρεμιέρα 3-0 τον ΑΕ Νικαίας. Δύο γκολ πέτυχε η παικτούρα της εποχής, ο μπαμπάς του Δημήτρη! Ο Θανάσης Σαραβάκος. Οι εφημερίδες της εποχής ζητούσαν τότε επίμονα από τους κύριους της ΕΠΟ να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο επιθετικός του Πανιωνίου στην Εθνική ομάδα.

Το ντέρμπι της αγωνιστικής έλαβε χώρα στο Στάδιο Καραϊσκάκη: Εθνικός - ΑΕΚ. Η Ένωση καθάρισε το ματσάκι νωρίς-νωρίς. Μόλις στο τρίτο λεπτό ο Κανάκης έγραψε το 0-1, που ήταν και το τελικό.

Στη Θεσσαλονίκη αγωνίστηκε ο Ηρακλής. Αντίπαλος του Γηραιού ο Απόλλων Αθηνών, που τότε πρωταγωνιστούσε στην εθνική κατηγορία. Το ματς έγινε στου Χαριλάου και έληξε χωρίς σκορ. Πώς κι έπαιξαν στο Χαριλάου; Ο ΑΡΗΣ πού ήταν; Στη Δράμα. Αντιμετώπιζε τους Μαυραετούς, τη γηπεδούχο Δόξα Δράμας. Το παιχνίδι έληξε 2-2. Αμφότερα τα γκολ του ΑΡΗ τα πέτυχε ο Πασχαλίδης. Η είδηση, όμως, είναι άλλη. Στη σύνθεση των κιτρίνων δεν υπήρχε ούτε ένας αλλοδαπός ποδοσφαιριστής!!! 

info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ