Αθλητισμος

Ο Ολυμπιακός απέναντι στην ομάδα του Ερντογάν

Η Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ που ξεφύτρωσε με τις… ευλογίες του Σουλτάνου

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21136116.jpg
© EPA/ERDEM SAHIN

Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ: Ποια είναι η τουρκική ομάδα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στον τρίτο προκριματικό γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μετά την πρόκριση επί της Βικτόρια Πλζεν, ο Ολυμπιακός καλείται απόψε να ξεπεράσει ένα ακόμη πιο υψηλό εμπόδιο, αυτό της Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ, την οποία θα συναντήσει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον από το πλούσιο και δυνατό ρόστερ των αντιπάλων, έχει η ίδια τους η ιστορία και η ξαφνική τους άνοδος στα υψηλά πατώματα του τουρκικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε μια ομάδα που έχει την υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί παρά να κρύβει το δικό της παρασκήνιο.

H Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ ιδρύθηκε μόλις το 1990 ως Ιστανμπούλ Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντίγεσπορ και αποτελούσε μια εναλλακτική πρόταση για λίγους στην Πόλη, που έχει τρεις πανίσχυρες ομάδες με εκατομμύρια οπαδούς: Τη Γαλατασαράι, τη Φενέρμπαχτσε και την Μπεσικτάς.

Παρ’ όλα αυτά το 2006 κατάφερε να ανέβει και να παίξει στην πρώτη κατηγορία, όμως για χρόνια ακόμη βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ώσπου φτάσαμε στο κρίσιμο 2014. Η ομάδα αρχικά προβιβάζεται στη Σούπερ Λιγκ, αλλάζει ονομασία, αποκτώντας τη σημερινή της και περνάει από τα χέρια του δήμου της περιοχής Μπασακσεχίρ στο υπουργείο αθλητισμού και νεότητας της Τουρκίας! Ταυτόχρονα αλλάζει και χρώματα, επιλέγοντας το πορτοκαλί και το μπλε, όπως ακριβώς και το AKP, το κόμμα του Ερντογάν.

Οι… συμπτώσεις πάντως δεν σταματούν εδώ. Εκείνο το καλοκαίρι, εγκαινιάζεται το νέο της γήπεδο, 17.000 θέσεων, δωρεά του κράτους, το ένα από τα 28 που παραδόθηκαν τότε σε όλη τη χώρα.

İstanbul Başakşehir F.K. - Başakşehir Fatih Terim Stadium

Στα εγκαίνια, διεξήχθη ένας αγώνας επίδειξης ανάμεσα σε ηθοποιούς, τραγουδιστές και παλιούς αθλητές. Με τη φανέλα της Ιστανμπούλ εμφανίστηκε ένας παλαίμαχο παίκτης, ο ίδιος ο Ερντογάν! Ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο έπαιξε με τα πορτοκαλί, αλλά έβαλε και τρία γκολ!

Recep Tayyip Erdoğan'ın Attığı Goller - Logosuz HD

Αν και μέχρι σήμερα η διοίκηση του συλλόγου αρνείται την… κυβερνητική ανάμειξη, όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η Μπασακσεχίρ είναι η ομάδα του Ερντογάν. Ο πρόεδρος Γκεκσέλ Γκιουμιουσντάγκ είναι μέλος του ΑΚΡ, φίλος του Σουλτάνου και συγγενής της γυναίκας του, ενώ βασικός χορηγός της ομάδας είναι η αλυσίδα νοσοκομείων Medipol, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Φαρχετίν Κοτζά. Διόλου τυχαία, ο προσωπικός γιατρός του Ερντογάν…

Γιατί όμως έδωσε τέτοια ώθηση ο πρόεδρος της Τουρκίας σε αυτή την άσημη ομάδα; Όλα ξεκίνησαν το 2013. Στις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκείνης της χρονιάς στην πλατεία Ταξίμ και σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης, πρωτοστάτησαν ενωμένοι οι φανατικοί οπαδοί της Γαλατά, της Φενέρ και της Μπεσικτάς. Σαν να λέμε, οι Παναθηναϊκοί, οι Ολυμπιακοί και οι ΑΕΚτζήδες μαζί…

Ο Ερντογάν προσπάθησε να δημιουργήσει έναν τέταρτο πόλο μέσα στην Πόλη, με φιλάθλους υψηλού βιοτικού, κοινωνικού και ακαδημαϊκού επιπέδου.

Στο κομμάτι της προπαγάνδας δεν τα κατάφερε πολύ καλά. Παρά τη ραγδαία άνοδο της Μπασακσεχίρ, ο κόσμος δεν έχει αγκαλιάσει την ομάδα. Το γήπεδο δεν γεμίζει σχεδόν ποτέ και για παράδειγμα, σήμερα δεν έχουν πουληθεί πάνω από 8.000 εισιτήρια για το ματς με τον Ολυμπιακό.

Αντίθετα, αγωνιστικά η ζημιά που έχει γίνει στις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας και ειδικά στις τρεις της Κωνσταντινούπολης, είναι σημαντική. Η Μπασακσεχίρ μετρά δύο δεύτερες θέσεις στο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, χάνοντας μάλιστα τον τίτλο στο νήμα. Η φετινή είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, κυνηγώντας μια θέση στους ομίλους.

Οι παίκτες της ελληνικής ομάδας θα συναντήσουν απέναντί τους μια πλειάδα γνωστών αστέρων, έστω κι αν βρίσκονται στη δύση της καριέρας του. Σαν όνομα ξεχωρίζει ο Ρομπίνιο, ο 35χρονος Βραζιλιάνος διεθνής επιθετικός με καριέρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ακολουθεί ο Γάλλος αριστερός μπακ Γκαέλ Κλισί (Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι), ο Αρντά Τουράν δανεικός από την Μπαρτσελόνα, ο σέντερ φορ Ντεμπά Μπα και οι δαιμόνιοι εξτρέμ Ελία και Βίστσα. Παλιός γνώριμος είναι ο Στέφανο Ναπολεόνι με θητεία σε Ατρόμητο και Λεβαδειακό, ενώ στο ρόστερ υπάρχουν και άλλοι Τούρκοι διεθνείς.

Κοντολογίς, πρόκειται για μία πολύ δυνατή ομάδα, σαφέστατα έμπειρη, αντιστρόφως ανάλογα από το όνομά της. Το ραντεβού του Ολυμπιακού είναι απόψε στις 20.45, στο στάδιο «Φατίχ Τερίμ», του διασημότερου προπονητή ποδοσφαίρου στη χώρα. Μόνο που αυτός είναι στον πάγκο της Γαλατά και τον Μάιο άρπαξε από την Ιστανμπούλ τον τίτλο. Συμβαίνουν κι αυτά… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ