Αθλητισμος

Σαν το «Άνφιλντ» δεν έχει… (video)

Λίβερπουλ, οι μεγάλες ανατροπές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
liverpool
Λίβερπουλ/ ©YOUTUBE

Οι ιστορικές βραδιές που λύγισαν και τα… σίδερα στην έδρα της Λίβερπουλ.

Είναι πολλές οι βραδιές, διψήφιος αριθμός, που η Λίβερπουλ έχει μπορέσει να ανατρέψει εις βάρος της σκορ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Πιο σημαντική και δύσκολη είναι η φρέσκια με την Μπαρτσελόνα, αλλά στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που το «Άνφιλντ» αποδείχθηκε η πιο σκληρή έδρα στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας παράλληλα πως η κόκκινη φανέλα είναι η πιο βαριά σε όλο τον κόσμο.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ, 1976-77

Για να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ), η Λίβερπουλ έκανε δύο ανατροπές. Στη φάση των «16» ήταν το… εύκολο κομμάτι. Είχε χάσει με 1-0 στην Τουρκία από την Τραμπζονσπόρ, αλλά στη ρεβάνς χρειάστηκε λιγότερο από 20 λεπτά στην αρχή για να κάνει το 3-0.

Στα προημιτελικά έπεσε με την ισχυρή Σεντ Ετιέν, ηττήθηκε 1-0 στη Γαλλία και στις αρχές του Β’ ημιχρόνου του επαναληπτικού ήταν στο 1-1. Έψαχνε δύο γκολ και τα βρήκε με τους Κένεντι-Φέρκλαφ, μπροστά σε 55.000 οπαδούς της.

Ο πανικός στο τρίτο γκολ που μπήκε στο 84ο λεπτό μάλλον δεν μπορεί να επαναληφθεί στις μέρες μας…

Liverpool vs AS Saint-Etienne - 1977

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ, 1991-92

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, υπήρχε άλλη μία ανερχόμενη γαλλική δύναμη, η Οσέρ. Η ομάδα του Γκι Ρου επικράτησε με 2-0 στο γήπεδό της, αλλά στη ρεβάνς μίλησε το «Άνφιλντ». Με δύο γκολ νωρίς και ένα –ξανά- στο 84’ από τον Ουόλτερς, η Λίβερπουλ πήρε την πρόκριση με 3-0.

Liverpool vs AJ Auxerre - 1991

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ, 2004-05

Πάμε και στα… δικά μας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με νοκ άουτ ματς, αλλά οι συνθήκες επέβαλλαν να είναι. Τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και η Λίβερπουλ υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Υπολείπεται τριών βαθμών της ελληνικής ομάδας, έχοντας χάσει με 1-0 στο Καραϊσκάκη.

Κοντολογίς ήθελε νίκη με δύο τέρματα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» βολεύονταν με νίκη, ισοπαλία και ήττα με ένα γκολ.

Στο τέλος του πρώτου μέρους με φοβερό φάουλ ο Ριβάλντο άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό και η Λίβερπουλ έψαχνε τρία γκολ για να μην αποκλειστεί. Σκόραρε πέντε φορές, αλλά μόλις τα τρία μέτρησαν, αφού τα δύο ακυρώθηκαν για… άγνωστους λόγους.

Τα βρήκε όλα στο δεύτερο μέρος, με τους Σιναμά-Πονγκόλ, Μέλορ και την αξέχαστη οβίδα του Στίβεν Τζέραρντ. Πέντε μήνες μετά σήκωσε την κούπα, με μια ακόμη πιο απίστευτη ανατροπή.

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Ανατροπή – Δημιουργία» στη Φλώρινα

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ, 2015-16

Προημιτελικός Γιουρόπα Λιγκ κι εδώ η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική. Η Λίβερπουλ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ντόρτμουντ στη Γερμανία και ήταν φαβορί στη ρεβάνς.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Κλοπ και την ομάδα του, που βρέθηκε πίσω με δύο γκολ πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο. Οι «κόκκινοι» δεν πτοήθηκαν και επιτέθηκαν, δίχως αποτέλεσμα. Μείωσαν στο 48’ με τον Οριζί, αλλά στο 57’ δέχτηκαν και τρίτο γκολ. Η απογοητευμένη Λίβερπουλ αναζητούσε τρία γκολ σε μισή ώρα. Και τα βρήκε…

Με Κουτίνιο και τους αμυντικούς Σακό-Λόβρεν, που υπέγραψαν τη μεγάλη ανατροπή. Στον ημιτελικό με τη Βιγιαρεάλ, η ήττα με 1-0 στην Ισπανία έμοιαζε παιχνιδάκι για να αντιστραφεί και οι Άγγλοι προκρίθηκαν στον τελικό με 3-0.

Liverpool vs AS Saint-Etienne - 1977

ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ, 2005

Αυτό το παιχνίδι δεν έγινε στο «Άνφιλντ», αλλά παραμένει το πλέον εμβληματικό, ενώ οι οπαδοί της Λίβερπουλ έπαιξαν κι εκεί τον ρόλο τους. Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης πάνω από 50.000 Άγγλοι είχαν πάρει το πάνω χέρι στην εξέδρα, αλλά στο γήπεδο η Μίλαν προηγείτο με 3-0 στο ημίχρονο.

Στην ανάπαυλα οι ταξιδιώτες από το «Νησί» άρχισαν να τραγουδούν το You ‘ll never walk alone ως δείγμα πίστης στον σύλλογο και ο αστικός μύθος λέει πως ο προπονητής Ράφα Μπενίτεθ παρακίνησε τους παίκτες στα αποδυτήρια να ακούσουν τον κόσμο και να τα δώσουν όλα.

Ανεξάρτητα με το αν συνέβη αυτό, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Από το 54’ ως το 60’ η Λίβερπουλ σκόραρε τρεις φορές, το ματς πήγε στην παράταση και τα πέναλτι, εκεί που ο Ντούντεκ κατέβασε ρολά και η ομάδα κατέκτησε το πέμπτο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της.

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ