Αθλητισμος

Ο χάρτης της νέας Σούπερ Λιγκ

Τι γίνεται μετά την αναδιάρθρωση και ποια τα σενάρια διεξαγωγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
super-league
Super League/ ©INTIMESports/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δεκατρείς παλιές ομάδες και ο νεοφώτιστος Βόλος στη Σούπερ Λιγκ μετά την ολοκλήρωση χθες του πρωταθλήματος. Αγώνες μπαράζ για ΟΦΗ και Πλατανιά.

Με 14 ομάδες θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και το ενδιαφέρον.

Οι 13 είναι ήδη γνωστές, μετά τον υποβιβασμό των ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακού και Απόλλωνα Σμύρνης.

Πρόκειται για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, που μαζί με τον Ολυμπιακό θα συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό γύρο στις 23 Ιουλίου.

Στο Γιουρόπα Λιγκ θα λάβουν μέρος οι ΑΕΚ, Ατρόμητος και Άρης, με τον «Δικέφαλο» να μπαίνει στον τρίτο προκριματικό γύρο, στις 8 Αυγούστου. Νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι άλλες δύο ομάδες, στις 25/7.

Πέρα από τους πέντε Ευρωπαίους έχουμε ακόμη τους Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, Λαμία, Παναιτωλικό, Λάρισα, Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης, που συμμετείχαν και στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε χθες.

Νεοφώτιστος είναι ο Βόλος, η ομάδα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον τοπικό Ολυμπιακό ούτε με τη Νίκη. Είναι δημιούργημα του δημάρχου Βόλου και γνωστού παράγοντα Αχιλλέα Μπέου, με έτος ίδρυσης το 2017.

Η 14η και τελευταία θέση θα κριθεί τις επόμενες μέρες. Ο ΟΦΗ –που τερμάτισε 13ος στη Σούπερ Λιγκ- και ο Πλατανιάς (2ος στη Φούτμπολ Λιγκ) θα δώσουν αγώνες μπαράζ και στις δύο έδρες και η ομάδα που θα υπερισχύσει από τις μάχες της Κρήτης θα παίξει στα μεγάλα σαλόνια.

Δίχως τίποτα να είναι δεδομένο, φαίνεται πως ο Παναθηναϊκός φέτος θα αδειοδοτηθεί, άρα δεν θα ξεκινήσει με αφαίρεση βαθμών και απαγόρευση μεταγραφών. Αντίθετα, ο Πανιώνιος είναι αυτός που κινδυνεύει με -6 πόντους και σημαντικούς περιορισμούς στην απόκτηση ποδοσφαιριστών.

Κατά τα λοιπά, επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα και όλα γίνονται, ως γνωστόν, την τελευταία στιγμή ουδείς ξέρει ακόμη λεπτομέρειες για το νέο πρωτάθλημα. Λογικά θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, όμως ημερομηνία δεν έχει οριστεί. Αυτό είναι το λιγότερο, καθώς οι ομάδες δεν έχουν συμφωνήσει στο format.

Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν απλώς δύο γύροι με 26 μόνο αγωνιστικές και αναζητούνται λύσεις για να… αυγατίσει το πρόγραμμα.

Το λογικό θα ήταν να γίνουν πλέι οφ τίτλου και υποβιβασμού, κάτι που θέλει και η Nova, όμως αντιδρούν οι «μεγάλες» ομάδες.

Υπάρχει μια πρόταση από τον νέο πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ και παράγοντα της ΑΕΚ, τον Μηνά Λυσάνδρου, να πραγματοποιηθεί ένας έξτρα ενδιάμεσος γύρος όπου οι ομάδες ανάλογα με την κατάταξή τους στο μισό του πρωταθλήματος θα χωριστούν σε δύο γκρουπ εναλλάξ (1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 μαζί και αντίστοιχα 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14) ώστε να δώσουν άλλους έξι αγώνες και το πρωτάθλημα να διαρκέσει συνολικά 32 αγωνιστικές.

Είναι μια λύση ψιλομπερδεμένη, αλλά έχει πέσει στο τραπέζι, ενώ αναμένονται και άλλες προτάσεις. Κάποια στιγμή θα βρεθεί άκρη, ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί αν του χρόνου θα προχωρήσουμε σε νέα αναδιάρθρωση όπως έχει προγραμματιστεί, ώστε το 2020-21 να απομείνουν 12 ομάδες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ