Αθλητισμος

Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Νίκος Γκάλης του τένις

Αυτή είναι η πιο σημαντική νίκη του έλληνα πρωταθλητή

Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η είδηση πως ένα τουρνουά ATP 250 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα από το 2020 δεν είναι ούτε μικρή, ούτε φυσικά και τυχαία. Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκληρώνουν σιγά-σιγά το έργο που είχαν ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα η μητέρα της ελληνίδας πρωταθλήτριας, Αγγελική Κανελλοπούλου, η Λένα Δανιηλίδου και άλλοι έλληνες αθλητές που βγήκαν έξω από τα ελληνικά σύνορα, χρόνια πριν. Η ελληνική ομοσπονδία αντισφαίρισης με «συμμάχους» τους δύο έλληνες πρωταθλητές κατάφερε να φέρει ένα 250άρι τουρνουά στην Ελλάδα, με το Καλλιμάρμαρο να είναι η επικρατέστερη επιλογή για το μέρος διεξαγωγής του.

Ίσως δεν το έχει καταλάβει ακόμα πολύς κόσμος, αλλά σε μια περίοδο που τα κορυφαία ονόματα στα σπορ αποφεύγουν την Ελλάδα για αγώνες, στο τένις τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Από του χρόνου, σε μια χώρα που οι φαν του αθλήματος είδαν τους Top παίχτες μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούν να βλέπουν από κοντά αθλητές όπως ο Τζόκοβιτς ή ο Ναδάλ εφόσον αυτοί το επιλέξουν.

Βέβαια, ο ερχομός του τουρνουά θα δέσει ακόμη περισσότερο το κοινό του τένις και με τους έλληνες πρωταθλητές (αν και οι Τσιτσιπάς Χούλιγκανς δεν έχουν ανάγκη), ενώ και κόσμος που έμαθε φέτος τι θα πει τένις, θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά μια διοργάνωση με το κύρος της ATP. Όσο βαρύ κι αν ακούγεται αυτό που έκανε ο Τσιτσιπάς για το άθλημα που υπηρετεί στην Ελλάδα, το είχε κάνει μόνο ο Νίκος Γκάλης.

Όπως το 1987 έμαθε ο κόσμος το μπάσκετ και κάθε γειτονιά γέμισε και από μια μπασκέτα, έτσι και τη δεκαετία που μας έρχεται το ευρύτερο κοινό του τένις θα μεγαλώσει, με το ATP 250 να αποτελεί μονάχα την αρχή. Όπως είδαμε τόσες τεράστιες διοργανώσεις στην Αθήνα στο χώρο της καλαθοσφαίρισης, αυτό ακριβώς μπορεί να γίνει και τις επόμενες δεκαετίες με το τένις. Και αν ειδικά επιβεβαιωθούν οι φήμες για διεξαγωγή στο Καλλιμάρμαρο, τότε το δέλεαρ για τους σταρ του αθλήματος, απερχόμενους και επόμενους, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Λίγοι άνθρωποι στήριξαν το ελληνικό τένις όλα αυτά τα χρόνια και τα αποτελέσματα τα είδαμε στο περασμένο Αυστραλιανό Όπεν και ελπίζουμε ότι θα τα βλέπουμε για ολόκληρη τη δεκαετία που έρχεται. Με λίγη συνεργασία από όλους τους φορείς τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, θα μπορούμε να τα θαυμάζουμε κι από κοντά.