Αθλητισμος

Το πόρισμα των μηχανικών για τις εξέδρες του ΟΑΚΑ: Συνήθης η ταλάντωση (video)

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aek-bayern.jpg
©EUROKINISSI/LATO KLODIAN

Απόλυτα καθησυχαστική είναι η έκθεση του κλιμακίου μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), μετά τον μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποίησε την Πέμπτη στον χώρο του άνω διαζώματος στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το σημείο του γηπέδου παρατηρήθηκε ταλάντωση κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Μπάγερν Μονάχου για τους ομίλους του Champions League. Παρόντες κατά την εποπτεία από το κλιμάκιο της ΓΓΑ ήταν ο γενικός συντονιστής και διευθυντής του ΟΑΚΑ, Βασίλης Βελέντζας, καθώς και ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΚΑ Θανάσης Σπέρτος.

Στη σχετική έκθεση αναφέρεται πως στα σημεία που ελέγχθηκαν, δεν διαπιστώθηκαν ορατές ρωγμές, αποκολλήσεις και έντονες διαβρώσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν οπτικά ενδεχόμενες φθορές, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος κατασκευής είναι τέτοιος, ώστε να επιτρέπεται η ταλάντωση-μετακίνηση των κερκίδων.

Την ταλάντωση είχε παρατηρήσει στέλεχος της UEFA στην εξέδρα των οπαδών της Μπάγερν και ενημέρωσε την ΕΠΟ. Εν συνεχεία, η διοίκηση του ΟΑΚΑ έστειλε αίτημα στη ΓΓΑ για έλεγχο της στατικότητας του άνω διαζώματος.

 

«Σύνηθες φαινόμενο»

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το φαινόμενο της ταλάντωσης-μετακίνησης των κερκίδων είναι σύνηθες και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται.

Το κλιμάκιο μηχανικών της ΓΓΑ τονίζει στην έκθεσή του πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μετρήσεις και καταγραφές για να διαπιστωθεί το εύρος των μετακινήσεων και να γίνει σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπονται από τη στατική μελέτη. Προτείνεται δε οι μετρήσεις αυτές να γίνουν άμεσα από εξειδικευμένους σε αντίστοιχες κατασκευές επιστήμονες, ώστε να αποφανθούν για την ανάγκη ή μη εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας.

Σε ισχύ η άδεια του ΟΑΚΑ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να γίνουν περαιτέρω μετρήσεις από εμπειρογνώμονες με στόχο την ασφάλεια των φιλάθλων.

Το ΟΑΚΑ έχει άδεια σε ισχύ. Η γνωμοδοτική επιτροπή χορήγησε άδειας λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά το 2005 και το 2012 έγινε αποδοχή της γνωμοδότησης.

Έκτοτε, το κεντρικό στάδιο παίρνει άδεια με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ