Αθλητισμος

Το Μουντιάλ τον έσωσε από την απόγνωση

Πώς ο Γέρι Μίνα απέκτησε ξανά αυτοπεποίθηση, μετά την τραυματική σεζόν στην Μπαρτσελόνα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19745485.jpg
© EPA/FELIPE TRUEBA

Κάθε παιδί που παίζει μπάλα έχει ένα όνειρο, που σπάνια γίνεται πραγματικότητα: Να παίξει στη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν και για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουν τρομερό ταλέντο.

Η ιστορία του ξεκινά στο Γκουατσενέ, μία πόλη στα περίχωρα του Κάλι. Αν και κλωτσούσε μπάλα από μικρός, δεν αγωνιζόταν σε κάποια ομάδα. Βέβαια προτιμούσε να παίζει τερματοφύλακας, διότι σε αυτή τη θέση έκαναν επαγγελματική καριέρα τόσο ο πατέρας του όσο και ο θείος του.

Ο πατέρας του, Χοσέ, ήταν αυτός που τον έπεισε να παίξει σε άλλη θέση. Λόγω κορμοστασιάς (1.95 ύψος), θεώρησε πως του ταιριάζει η θέση του στόπερ. Ο θείος του, ο Ζαΐρ, είχε γίνει ατζέντης παικτών και τον πήγε για δοκιμή στην Ντεπορτίβο Πάστο. Εκεί μέσα σε λίγους μήνες ξεχώρισε και γρήγορα πήγε στη Σάντα Φε.

Η πρόοδός του ήταν αλματώδης και το 2016, στην τέταρτη σεζόν της καριέρας του, ο 22χρονος τότε Μίνα μεταπήδησε στη Βραζιλία και την ιστορική Παλμέιρας.

Ήταν δεδομένο πως εκεί το ταλέντο του δεν θα πήγαινε αναξιοποίητο. Με το άλμα του, και τα σωματικά του προσόντα έγινε αμέσως βασικός και οδήγησε την ομάδα στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 22 χρόνια. Ήταν θέμα χρόνου πια η μεταγραφή σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Τον Γενάρη του 2018, έγινε πραγματικότητα η μεταγραφή, αυτό που είναι όνειρο για κάθε παίκτη: Η πρόταση ήρθε από την Μπαρτσελόνα!

Στις 11 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η συμφωνία, με τους Καταλανούς να δίνουν 12 εκατομμύρια ευρώ και να του βάζουν ρήτρα 100.000.000.

Μόνο που το όνειρο εξελίχθηκε γρήγορα σε εφιάλτη. Ο Κολομβιανός δεν πήρε χρόνο συμμετοχής παρά ελάχιστες φορές και όταν έγινε αυτό, τα αποτελέσματα ήταν… καταστροφικά. Ειδικά στην ήττα από τη Λεβάντε με 5-4, ο Μίνα φορτώθηκε όλα τα λάθη της άμυνας της ομάδας του. Αναμφίβολα δεν ήταν καθόλου καλός, όμως όλη η κριτική που δέχτηκε από κόσμο και ΜΜΕ έμοιαζε με ανθρωποφαγία.

ΑΡΓΟΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ 4/7/2018

Το μέλλον του στην Μπάρτσα έμοιαζε προδιαγεγραμμένο για το φετινό καλοκαίρι. Η διοίκηση ήθελε να πουλήσει τον παίκτη όσο-όσο, αν και ήταν αμφίβολο αν θα βρισκόταν άλλη ευρωπαϊκή ομάδα να τον πάρει. Η καριέρα του Μίνα κινδύνευε για μία-δύο άτυχες εμφανίσεις.

Ώσπου ήρθε το Μουντιάλ. Στην εθνική Κολομβίας, ο πανύψηλος κεντρικός αμυντικός δεν έχασε τη θέση του. Και βρήκε την ευκαιρία να αποδείξει σε όλο τον πλανήτη τι αξίζει. Παρέα με τον Ντάβινσον Σάντσες της Τότεναμ, συνέθεσαν ένα αποτελεσματικό δίδυμο, αλλά ο Μίνα κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές σε τέσσερα παιχνίδια και να αναγκάσει πολλούς να αλλάξουν γνώμη.

Yerry MINA Goal - Poland v Colombia - MATCH 31

Yerry MINA Goal - Senegal v Colombia - MATCH 48

Yerry MINA Goal – Colombia v England  – MATCH 56

Στην Μπαρτσελόνα οι μισοί τάσσονται υπέρ της παραμονής του και οι άλλοι μισοί υπέρ του δανεισμού (για να ψηθεί), αλλά χωρίς ρήτρα μεταγραφής. Παράλληλα, ακούγεται πως η Λίβερπουλ ετοιμάζεται να κάνει πρόταση για να τον αποκτήσει.

Ό,τι και να συμβεί αυτό το καλοκαίρι, το σίγουρο είναι πως η καριέρα του Γέρι Μίνα δεν θα πάει στράφι. Θα μείνει στην Μπαρτσελόνα, θα πάει σε άλλη (μεγάλη) ομάδα; Η ουσία είναι πως ο ίδιος κατάφερε να αποκαταστήσει το όνομά του, χωρίς τη βοήθεια κανενός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ