- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Μουντιάλ τον έσωσε από την απόγνωση
Πώς ο Γέρι Μίνα απέκτησε ξανά αυτοπεποίθηση, μετά την τραυματική σεζόν στην Μπαρτσελόνα
Κάθε παιδί που παίζει μπάλα έχει ένα όνειρο, που σπάνια γίνεται πραγματικότητα: Να παίξει στη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν και για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουν τρομερό ταλέντο.
Η ιστορία του ξεκινά στο Γκουατσενέ, μία πόλη στα περίχωρα του Κάλι. Αν και κλωτσούσε μπάλα από μικρός, δεν αγωνιζόταν σε κάποια ομάδα. Βέβαια προτιμούσε να παίζει τερματοφύλακας, διότι σε αυτή τη θέση έκαναν επαγγελματική καριέρα τόσο ο πατέρας του όσο και ο θείος του.
Ο πατέρας του, Χοσέ, ήταν αυτός που τον έπεισε να παίξει σε άλλη θέση. Λόγω κορμοστασιάς (1.95 ύψος), θεώρησε πως του ταιριάζει η θέση του στόπερ. Ο θείος του, ο Ζαΐρ, είχε γίνει ατζέντης παικτών και τον πήγε για δοκιμή στην Ντεπορτίβο Πάστο. Εκεί μέσα σε λίγους μήνες ξεχώρισε και γρήγορα πήγε στη Σάντα Φε.
Η πρόοδός του ήταν αλματώδης και το 2016, στην τέταρτη σεζόν της καριέρας του, ο 22χρονος τότε Μίνα μεταπήδησε στη Βραζιλία και την ιστορική Παλμέιρας.
Ήταν δεδομένο πως εκεί το ταλέντο του δεν θα πήγαινε αναξιοποίητο. Με το άλμα του, και τα σωματικά του προσόντα έγινε αμέσως βασικός και οδήγησε την ομάδα στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 22 χρόνια. Ήταν θέμα χρόνου πια η μεταγραφή σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Τον Γενάρη του 2018, έγινε πραγματικότητα η μεταγραφή, αυτό που είναι όνειρο για κάθε παίκτη: Η πρόταση ήρθε από την Μπαρτσελόνα!
Στις 11 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η συμφωνία, με τους Καταλανούς να δίνουν 12 εκατομμύρια ευρώ και να του βάζουν ρήτρα 100.000.000.
Μόνο που το όνειρο εξελίχθηκε γρήγορα σε εφιάλτη. Ο Κολομβιανός δεν πήρε χρόνο συμμετοχής παρά ελάχιστες φορές και όταν έγινε αυτό, τα αποτελέσματα ήταν… καταστροφικά. Ειδικά στην ήττα από τη Λεβάντε με 5-4, ο Μίνα φορτώθηκε όλα τα λάθη της άμυνας της ομάδας του. Αναμφίβολα δεν ήταν καθόλου καλός, όμως όλη η κριτική που δέχτηκε από κόσμο και ΜΜΕ έμοιαζε με ανθρωποφαγία.
Το μέλλον του στην Μπάρτσα έμοιαζε προδιαγεγραμμένο για το φετινό καλοκαίρι. Η διοίκηση ήθελε να πουλήσει τον παίκτη όσο-όσο, αν και ήταν αμφίβολο αν θα βρισκόταν άλλη ευρωπαϊκή ομάδα να τον πάρει. Η καριέρα του Μίνα κινδύνευε για μία-δύο άτυχες εμφανίσεις.
Ώσπου ήρθε το Μουντιάλ. Στην εθνική Κολομβίας, ο πανύψηλος κεντρικός αμυντικός δεν έχασε τη θέση του. Και βρήκε την ευκαιρία να αποδείξει σε όλο τον πλανήτη τι αξίζει. Παρέα με τον Ντάβινσον Σάντσες της Τότεναμ, συνέθεσαν ένα αποτελεσματικό δίδυμο, αλλά ο Μίνα κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές σε τέσσερα παιχνίδια και να αναγκάσει πολλούς να αλλάξουν γνώμη.
Στην Μπαρτσελόνα οι μισοί τάσσονται υπέρ της παραμονής του και οι άλλοι μισοί υπέρ του δανεισμού (για να ψηθεί), αλλά χωρίς ρήτρα μεταγραφής. Παράλληλα, ακούγεται πως η Λίβερπουλ ετοιμάζεται να κάνει πρόταση για να τον αποκτήσει.
Ό,τι και να συμβεί αυτό το καλοκαίρι, το σίγουρο είναι πως η καριέρα του Γέρι Μίνα δεν θα πάει στράφι. Θα μείνει στην Μπαρτσελόνα, θα πάει σε άλλη (μεγάλη) ομάδα; Η ουσία είναι πως ο ίδιος κατάφερε να αποκαταστήσει το όνομά του, χωρίς τη βοήθεια κανενός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μεγάλη μεταγραφή του 23χρονου μεσοεπιθετικού ολοκληρώθηκε και επίσημα
Η μεγάλη μεταγραφή του 23χρονου μεσοεπιθετικού ολοκληρώθηκε και επίσημα
Ο Έλληνας διεθνής κόστισε στους «κανονιέρηδες» 40 εκατομμύρια ευρώ
Συνεχίζει να γράφει ιστορία ο Manolo
Τι δήλωσε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης
Απίθανο στατιστικό για τον «Βασιλιά»
Η υποδοχή στο ξενοδοχείο από την ελληνική αποστολή και το...πάρτι
Μια κρίσιμη ευρωπαϊκή εβδομάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με ΑΕΚ και ΟΦΗ να διεκδικούν την πρόκριση με εξασφαλισμένη τη League Phase και Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να παίζουν την ευρωπαϊκή τους επιβίωση
Ακόμη μια κορυφή για τον Σουηδό σούπερ σταρ στο επί κοντώ
Οι δηλώσεις του Εμμανουήλ Καραλή μετά το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου
Δεύτερος στο Μπέρμιγχαμ πίσω μόνο από τον ανίκητο Ντουπλάντις
Ανώτερος ο Φελίξ Οζέ-Αλιασίμ
Έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό
Δείτε το εκπληκτικό δεύτερο 50άρι που του έδωσε το χρυσό μετάλλιο
Νίκησε τον μεγάλο του αντίπαλο Τόμας Τσεκόν
Ο Έλληνας τενίστας στοχεύει για το 2/2 στο τουρνουά
Φαίνεται ότι ολοκληρώνεται η μεταγραφή του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ
Μία ανάσα από την ολοκλήρωση βρίσκεται η μεταγραφή του
Όλα τα βλέμματα στις δύο σημαντικές ελληνικές συμμετοχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.