Αθλητισμος

VAR: Ο Μεγάλος Αδελφός του Μουντιάλ 2018

Θα φέρει την πολυπόθητη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο;

11242062_701224676688227_2327381028106820222_n.jpg
Ανδρέας Λούσκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19626693.jpg
© EPA/YURI KOCHETKOV

Χθες το βράδυ οι τηλεθεατές του Μουντιάλ έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές. Το Ιράν κόντεψε να καταφέρει μια απίθανη ανατροπή κόντρα στην Πορτογαλία. Παρομοίως, το Μαρόκο προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά η Ισπανία κατάφερε να ισοφαρίσει και τις δυο φορές. Παρόλο που τα παιχνίδια είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και κάθε ομάδα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό, τη βραδιά την έκλεψε το Video Assistant Referee (VAR).

Το VAR χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ για να διορθώνει πιθανά λάθη των διαιτητών. Το σύστημα συμπεριλαμβάνει 5 διαιτητές που παρακολουθούν το ματς από πολλές οθόνες με διάφορες γωνίες και αναλύουν κρίσιμες φάσεις του αγώνα. Η χρήση του VAR χρησιμοποιείται σε τρεiς περιπτώσεις: για να επιβεβαιώσει γκολ (είτε άμα ο σκόρερ βρισκόταν offside ή άμα ολόκληρη η μπάλα πέρασε την γραμμή), πέναλτι, και απευθείας κόκκινες. Για τη δεύτερη και τρίτη περίπτωση ο διαιτητής θα τρέξει σε μια οθόνη δίπλα στο γήπεδο και θα παρακολουθήσει τηνφάση σε ριπλέι από διάφορες γωνίες και θα βγάλει απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση οι επόπτες ενημερώνουν τον διαιτητή για το άμα στέκει το γκολ ή όχι. Παρόλο που αυτές είναι η προδιαγραφές του VAR, σε πολλές αμφιλεγόμενες περιπτώσεις δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Στο ματς Ισπανία - Μαρόκο υπήρχε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το επικίνδυνο τάκλιν του Πικέ στον Μπουταΐμπ. Ο Πικέ πήγε για την μπάλα με δυο πόδια με τις τάπες να σημαδεύουν τα πόδια του αντιπάλου. Σε τέτοια φάση πολλοί διαιτητές δεν θα δίσταζαν να δώσουν απευθείας κόκκινη, αλλά ο Ισπανός έφυγε χωρίς κάρτα. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρη άρνηση για τη χρήση του VAR για μια φάση που μπορεί να άλλαζε τον αγώνα άμα η Ισπανία έχανε έναν από τους στόπερ της. Ο Πικέ ξανά ξέφυγε από το μάτι του διαιτητή όταν ο αμυντικός βρήκε την μπάλα με το χέρι του στο 80 λεπτό που κατέληξε σε κόρνερ. Η αδιαφορία για τέτοιες σημαντικές φάσεις έκανε πολλούς οπαδούς να πιστεύουν ότι η διοργάνωση μικροβοηθάει όλα τα φαβορί. Το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο τελικό παιχνίδι του ομίλου.

Στο παιχνίδι με την Πορτογαλία υπήρχαν τρεις περιπτώσεις που το VAR δεν χρησιμοποιήθηκε ή ο διαιτητής επέμενε στην απόφαση του ακόμα και μετά από περισσότερη ανάλυση. Η πρώτη διαμαρτυρία των Ιρανών ήρθε στο 57 λεπτό όταν ο Αζμούν έπεσε στην αντίπαλη περιοχή με τον διαιτητή να μην δίνει πέναλτι. Σε επανάληψη της φάσης φαίνεται ότι υπάρχει αντικανονική επαφή, αλλά το VAR δεν ζητήθηκε ούτε επικοινώνησε με τον διαιτητή για αναθεώρηση της φάσης. Ο Αζμούν ξανά πέφτει στην περιοχή 25 λεπτά μετά και το VAR χρησιμοποιείται ,αλλά ο διαιτητής αποφασίζει πως δεν θα δοθεί πέναλτι. Το VAR βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο όταν ο Ρονάλντο έκανε αντικανονικό μαρκάρισμα στον Πουραλιγκαντζί. Το φάουλ του Ρονάλντο τιμωρείται με κόκκινη κάρτα, αλλά ο διαιτητής αποφάσισε κίτρινη κάρτα. Τέτοιες συνθήκες αναγκάζουν πολλούς οπαδούς των μικρών ομάδων να στραφούν ενάντια της FIFA γιατί πιστεύουν ότι ευνοεί τις μεγαλύτερες ομάδες, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αναμένεται να παρατηρηθεί η εξέλιξη του VAR και τι ρόλο θα παίξει όσο φτάνουμε πιο κοντά στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μέχρι στιγμής το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έχει τα περισσότερα πέναλτι στην ιστορία της διοργάνωσης και δεν έχουν τελειώσει τα προκριματικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ