Αθλητισμος

O νεότερος τερματοφύλακας του Μουντιάλ θέλει να σταματήσει τον Μέσι

Φράνσις Ουζόχο: Ένας μικρός γίγαντας

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19691611.jpg
© EPA/SERGEI ILNITSKY

Κοιτώντας πριν αρχίσει το Μουντιάλ τα ρόστερ των ομάδων, υπήρχε ένας παίκτης στην εθνική Νιγηρίας που «χτυπούσε» στο  μάτι. Επρόκειτο για τον 19χρονο τερματοφύλακα Φράνσις Ουζόχο, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην αποστολή παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται ειδικά για γκολκίπερς, αφού η συγκεκριμένη θέση χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να ωριμάσει έναν παίκτη.

Μεγάλη ήταν, λοιπόν, η έκπληξη όταν ο –μακράν- νεότερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης ξεκίνησε βασικός στο ματς με την Κροατία. Πριν καν συμπληρώσει τα 20 χρόνια του, επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Και δεν «μάσησε». Στην ήττα με 2-0 από την Κροατία δέχτηκε γκολ από σπόντα και από πέναλτι, ενώ απέναντι στους Ισλανδούς κράτησε ανέπαφη την εστία του. Βοήθησε και το τεράστιο κορμί του, ύψους 196 εκατοστών.

19685970.jpg
© EPA/SERGEI ILNITSKY

Σήμερα καλείται να κάνει από πολύ μικρός μια ποδοσφαιρική υπέρβαση και να σταματήσει τη σπουδαία επίθεση της εθνικής Αργεντινής. Ο Μέσι και τα υπόλοιπα παλικάρια παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για πρόκριση ή για… απαξίωση και ο Ουζόχο θα είναι αυτός που πρέπει να τους σταματήσει.

Η αποψινή θα είναι η ένατη συμμετοχή του με την εθνική Νιγηρίας και θα έχει πολλά κοινά με την πρώτη. Στις 14 Νοεμβρίου 2017, ο πιτσιρικάς έκανε ντεμπούτο σε φιλικό κόντρα στην Αργεντινή! Είχε μπει αλλαγή στο ημίχρονο και δεν δέχτηκε γκολ στο εντυπωσιακό 4-2 της ομάδας του. Μπορεί απ’ εκείνο το ματς να έλειπε ο Μέσι, όμως η μέχρι στιγμής παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν απέχει και πολύ. Ωσεί παρών ήταν ο Αργεντινός στα πρώτα δύο παιχνίδια…

Francis Uzoho vs Argentina - Nigeria Debut - Friendly 14/11/2017

Ο Ουζόχο και οι συμπαίκτες του θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν αυτόν τον θρίαμβο και για μια ακόμη φορά θα κληθεί ο νεαρός να δείξει τα αντανακλαστικά του. Για έναν τερματοφύλακα είναι πολύ σημαντικό να έχει πολλά παιχνίδια στα χέρια του. Να τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη οι προπονητές του.

Ο νεαρός Φράνσις δεν έχει ουσιαστικά σερί αγώνες για να βρει φόρμα. Ανήκει στη Λα Κορούνια από τον Γενάρη του 2017, όμως έχει αγωνιστεί μόλις σε δύο αγώνες τη σεζόν που πέρασε.

Βέβαια, αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει ένα ονειρεμένο ντεμπούτο. Στις 15/10/2017 έγινε ο νεότερος ξένος τερματοφύλακας που παίζει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Και παρότι «ψαρωμένος», έκανε τέσσερις μεγάλες επεμβάσεις στο 0-0 με την Εϊμπάρ. «Είναι το ματς που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου» είπε τότε. Σήμερα, αναζητά σίγουρα άλλη μία αξέχαστη βραδιά. Κι αν τα καταφέρει δεν θα το(ν) ξεχάσει κανείς σε όλο τον κόσμο…

FRANCIS UZOHO BEST SAVES (2018)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ