Αθλητισμος

Αλλάζει η Αθήνα με το «Παναθηναϊκό» έργο στο ΟΑΚΑ

Οι προτάσεις των ξένων επενδυτών και οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athens_alive.jpg

Κάθε ώρα που περνάει ολοένα και περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά για το μεγαλόπνοο σχέδιο “Athens Alive”, που αναμένεται να υλοποιηθεί στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου.

Οι εταιρείες AECOM, Redstone και Bluerock που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση (και εκμετάλλευση) του έργου έχουν ως μπούσουλα τις εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου του 2012.

Τότε έφτιαξαν γήπεδα για τους Αγώνες, μετά έμεινε αυτό του ποδοσφαίρου για τη Γουέστ Χαμ, ένα κλειστό και το κολυμβητήριο και όλη η υπόλοιπη περιοχή αξιοποιήθηκε με χώρους αναψυχής, γραφεία και σπίτια.

Κάπως έτσι σκέφτονται να κάνουν και με το ΟΑΚΑ. Δηλαδή, δεν θα χτιστεί μία «Παναθηναϊκή Πολιτεία», αλλά μία ολοκαίνουργια περιοχή, με επίκεντρο το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως και αυτό του μπάσκετ.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν καταθέσει λεπτομερή πρόταση με μακέτες στην Κυβέρνηση, έχοντας τουλάχιστον άλλα δέκα εναλλακτικά πλάνα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Για παράδειγμα, στο αρχικό πλάνο δεν υπάρχει κολυμβητήριο, ούτε τένις, ούτε τα βοηθητικά του στίβου. Υπάρχει χώρος για ένα γήπεδο 30-40.000 θέσεων, για το κλειστό του μπάσκετ συν ένα ακόμη μικρότερο που προορίζεται για την ΑΕΚ.

Στη μέση των εγκαταστάσεων θα δημιουργηθεί ένα πάρκο κι επίσης κτιριακά συγκροτήματα με γραφεία, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, ξενοδοχεία, ενώ δεν αποκλείεται να φτιαχτεί και υδάτινο θεματικό πάρκο!

Οι εταιρείες θα πάρουν την εκμετάλλευση του χώρου για 99 χρόνια και φυσικά τα σχέδιά τους είναι μεγαλεπήβολα.

Πώς εμπλέκεται ο Παναθηναϊκός σαν σύλλογος σε αυτή την υπόθεση;

Είναι λογικό κι επόμενο, ότι τα γήπεδα είναι αυτά που θα προσελκύουν τον πολύ κόσμο στην περιοχή, που εκτός από το να δει την αγαπημένη του ομάδα, θα έχει στα πόδια του όλες τις υπόλοιπες επιλογές διασκέδασης.

Έτσι, το πλάνο αναφέρει πως ως «αντάλλαγμα» οι τρεις αυτές εταιρείες θα δίνουν κάθε χρόνο ένα μπάτζετ για όλα τα σπορ του Παναθηναϊκού, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να είναι μπροστάρης και στη διοίκηση και στη διαχείριση των χρημάτων.

Τα ερωτηματικά έγκεινται στις εγκαταστάσεις των λεγόμενων «μικρών» σπορ. Ο Παναθηναϊκός έχει δεκάδες τμήματα που χρειάζονται στέγαση, ενώ και το Κράτος δεν θέλει να χάσεις τις εγκαταστάσεις κολύμβησης, τένις, στίβου κλπ.

Γι’ αυτό και υπάρχουν οι εναλλακτικές προτάσεις, που ήδη συζητούνται με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απλά ένα project που κάποια στιγμή μπορεί και να γίνει. Οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί το deal. Πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι υπογραφές θα πέσουν μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Και τα Βόρεια Προάστια θα αποκτήσουν νέα αίγλη, αλλά και ο Παναθηναϊκός θα κάνει restart και θα περάσει σε νέα εποχή…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ