Αθλητισμος

Ημέρα ντέρμπι για την Αθήνα

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της πρωτεύουσας κοντράρονται στη Λεωφόρο

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maxresdefault.jpg

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που ενδεχομένως ο Παναθηναϊκός να μην είναι το φαβορί σε εντός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΚ. Τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται να λυγίζουν το «τριφύλλι», ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση (δύσκολα θα γεμίσει σήμερα η Λεωφόρος), τη στιγμή που η ΑΕΚ πηγαίνει φουλ για το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 23 χρόνια. Το μεγάλο ζήτημα για την «Ένωση» είναι οι σοκαριστικοί τραυματισμοί των Μάνταλου και Γιόχανσον, που θα χάσουν όλη τη σεζόν. Επίσης, απώλεια είναι και ο τιμωρημένος Αραούχο, αλλά ακόμη κι έτσι η ΑΕΚ έχει πολλές ελπίδες να πάρει μια σπουδαία νίκη, αφού ουδείς γνωρίζει αν οι παίκτες του Ουζουνίδη έχουν άλλα ψυχικά αποθέματα.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τη νεότερη ιστορία, που θέλει τους «πράσινους» να κυριαρχούν στη Λεωφόρο, από τότε που ανακατασκευάστηκε.

7/5/2001
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 0-1
Κι όμως, στο πρώτο ματς της ανακαινισμένης έδρας του Παναθηναϊκού, νικήτρια ήταν η ΑΕΚ. Ήταν όμως ένα αδιάφορο ματς, στο τέλος της σεζόν, με λίγο κόσμο και με τις δύο ομάδες να μην έχουν στόχους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ 2000/01

3/3/2002
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 2-0
Δέκα μήνες μετά η κατάσταση ήταν διαφορετική. Πράσινοι και κιτρινόμαυροι πήγαιναν για το πρωτάθλημα και το μεταξύ τους ντέρμπι ήταν κρίσιμο, έστω κι αν στο φινάλε η ΑΕΚ ήταν αυτή που πάλεψε ως το φινάλε. Ο Παναθηναϊκός σημείωσε δύο γρήγορα γκολ νωρίς και εξασφάλισε τη νίκη. Μεγάλο bonus στο βίντεο η περιγραφή του Μανώλη Μαυρομάτη!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ 2001/02

 9/2/2003
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 2-1
Ίδια κατάσταση περίπου και την επόμενη χρονιά. Κρίσιμος αγώνας, μεγάλο το διακύβευμα και νικητής ο Παναθηναϊκός με σκορ 2-1. Ήταν η σεζόν που το «τριφύλλι» ξεκίνησε με απανωτές ήττες, απολύθηκε ο Φερνάντο Σάντος, για να έρθει δεύτερη σερί φορά ο Σέρχιο Μαρκαριάν, σε ένα πρωτάθλημα που τελείωσε με το ματς-ντροπή της Ριζούπολης, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ.

MONIKA - FOREVER YOURS

1/2/2004
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 2-1
Τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός πήρε τον τίτλο έπειτα από επτά χρόνια, μέτρησε πολύ και νίκη του επί της ΑΕΚ με 2-1. Το σενάριο ήταν… γνωστό, με τους γηπεδούχους να σκοράρουν δύο γκολ και τους φιλοξενούμενους να μειώνουν στο τέλος. Σκόρερ για την ΑΕΚ ο Νίκος Λυμπερόπουλος, στο πρώτο του ματς ως αντίπαλος του «τριφυλλιού». Δεν το πανηγύρισε και χειροκροτήθηκε από τον κόσμο…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ 2003/04

15/5/2005
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 0-0
Το πλέον πολυσυζητημένο ντέρμπι ήταν αυτό που έληξε δίχως γκολ. Στην άδεια –λόγω τιμωρίας- Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός αν νικούσε θα κατακτούσε δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Παρά τις πολλές ευκαιρίες έμεινε στο 0-0 και στο τέλος η ΑΕΚ διαμαρτύρεται για ένα πέναλτι, που αν δινόταν από τον διαιτητή Βασσάρα και μετατρεπόταν σε γκολ, θα άφηνε τρίτο το «τριφύλλι» και θα έδινε στον «Δικέφαλο» το δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μύλος!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ 2004/05

11/11/2007
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 2-1
Στην επιστροφή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, μετά από δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ, συνάντησε την πανίσχυρη ΑΕΚ του Ριβάλντο, που έχασε στο τέλος τον τίτλο στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό. Παρ’ όλα αυτά, επικράτησε ο… νόμος του «Απόστολος Νικολαϊδης» και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε άλλη μια νίκη με 2-1.

Panathinaikos - Aek 2-1 (11/11/2007)

1/11/2015, 15/1/2017
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 0-0
Ο Παναθηναϊκός ξαναγύρισε στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ έλειπε στις μικρότερες κατηγορίες και έτσι οι δυο τους βρέθηκαν ξανά στη Λεωφόρο στα τέλη του 2015. Όπως πρόπερσι έτσι και τον περασμένο Γενάρη, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Ισοπαλία χωρίς τέρματα, σε δύο βαρετά παιχνίδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ