Αθλητισμος

Οταν το γρασίδι φεύγει κάτω από τα πόδια

Ολυμπιακός: Την αλαζονεία πάει να αντικαταστήσει σιγά-σιγά ο φόβος για το μέλλον

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343881-714684.jpg

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ολυμπιακός, θέλοντας να απαντήσει στους «συκοφάντες» που ισχυρίζονται ότι ξεπουλάει τους καλύτερους παίκτες του μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία, έβγαλε ένα πανηγυρικό ισολογισμό θέλοντας να αποδείξει ότι ο Μαρινάκης μπαίνει μέσα και εξακολουθεί να βάζει λεφτά όλα αυτά τα χρόνια.

Η ουσία, φυσικά, δεν βρίσκεται στα έσοδα και στα έξοδα με τα οποία κάθε εταιρία προσπαθεί να προβάλει την εικόνα που τη βολεύει. Εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος αναγκάζεται πρώτη φορά να «απολογηθεί» για όσα κάνει ή δεν κάνει στη δική του εταιρία, δείχνοντας πως δεν νιώθει πλέον τόσο άνετα όσο στις παλιότερες εποχές της παντοδυναμίας του. Παρότι έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει ένα ακόμη πρωτάθλημα από τον Νοέμβριο, το βαρομετρικό είναι χαμηλό και οι οπαδοί δύσπιστοι μέχρι αρνητικοί την ώρα που επικοινωνιακά οι αντίπαλοι παίρνουν το πάνω χέρι. 

Εδώ και καιρό, στον Ολυμπιακό κανένας δεν αισθάνεται πλέον τη σιγουριά παλιότερων χρόνων. Ο έλεγχος των πραγμάτων ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο από τους ανθρώπους της ομάδας. Η αβεβαιότητα περνάει και στα αποδυτήρια. Φαίνεται αυτό από τον τρόπο με τον οποίο πατάνε οι παίκτες στο γρασίδι. Ακόμη και στο 1-1 με τη Μπεσικτάς, όπου τα πράγματα υποτίθεται ότι «πήγαν καλά» σε σχέση με προηγούμενες εμφανίσεις, το σύστημα κλάταρε πριν περάσει μία ώρα αγώνα... Καμία σχέση δηλαδή με αλλοτινές «σίγουρες» εποχές. Τους πάντες και τα πάντα έχει κυριεύσει μια ανασφάλεια άγνωστη εδώ και δεκαετίες. Το «μόνοι μας και όλοι σας», που ακουγόταν ως τώρα πιασιάρικο και αλαζονικό, είναι σα να ζητάει πλέον με αγωνία τη συσπείρωση του κόσμου γύρω από τον πρόεδρο σε στιλ... «βοηθάτε γιατί χανόμαστε»!

Κανένας όμως δεν τσιμπάει. Το γήπεδο είναι σχεδόν άδειο στα περισσότερα παιχνίδια. Το δίχτυ ασφαλείας που εξασφάλιζαν από πλευράς ΕΠΟ οι διοικήσεις Γκαγκάτση, Σαρρή και Γκιρτζίκη έπαψε να υπάρχει. Όχι πως έδινε μόνο του τα πρωταθλήματα αλλά –όσο να ’ναι– βοηθούσε. Οι διαιτητές σφυρίζουν πια τα παιχνίδια με διαφορετική λογική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Και φυσικά υπάρχει ένας πανικός στις αντιδράσεις απέναντι σε τούτη την πρωτόγνωρη για τους περισσότερους κατάσταση.

Την αλαζονεία πάει να αντικαταστήσει σιγά-σιγά ο φόβος για το μέλλον. Και όπως είναι φυσιολογικό αναζητούνται πλέον βολικοί «εχθροί» για να στηθούν απέναντι, ώστε να υπάρξει συσπείρωση του κόσμου. Ακόμη κι ο... Σωκράτης Κόκκαλης κατηγορείται ότι άφησε τον Μαρινάκη μόνο και ανυπεράσπιστο να παλεύει με... τα θηρία! «Διακεκριμένος» αρθρογράφος διαπιστώνει επίσης ότι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχει βάλει στόχο του να διαλύσει τον Θρύλο!

Κι όλα αυτά δεν είναι καθόλου καλά σημάδια για το μέλλον...

Υ.Γ. 1 Με τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά του Ολυμπιακού, είδαμε για πρώτη φορά εφημερίδες να δημοσιεύουν ισολογισμούς εταιρίας στην πρώτη τους σελίδα.

Υ.Γ. 2 Η πληροφορία ότι ο Μαρινάκης θα δώσει στο τέλος με μεταγραφή ακόμη και τον Τσουκαλά στο CNN ελέγχεται από υπερβολική μέχρι ανακριβής...

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ