Αθλητισμος

Το δεύτερο survivor του Αλαφούζου

Το 1-0 κόντρα στον Ολυμπιακό πρόσφερε μια στιγμιαία εκτόνωση 

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345700-718057.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ

Αυτό που έβγαλε ο Παναθηναϊκός την Κυριακή το βράδυ στο 1-0 με τον Ολυμπιακό έπρεπε να το είχε καταφέρει από την αρχή της σεζόν. Από τότε δηλαδή που ο αντίπαλός του χωρίς να πατάει καλά μπόρεσε να πάρει αέρα το πρωτάθλημα. Όμως εκείνη την κρίσιμη εποχή... ζούσε αλλού και φυσικά γρήγορα βρέθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη από τους δέκα βαθμούς, χάνοντας κάθε ελπίδα και ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται για τέταρτη σερί χρονιά. Από την εποχή που προπονητής ήταν ο Αναστασίου και μετά, η ομάδα συνήθισε τον κόσμο της πρώτα να χάνει το πρωτάθλημα και μετά της φεύγει το άγχος ώστε να αρχίσει να παίζει κάπως καλή μπαλίτσα, για να τερματίσει από δεύτερη και κάτω στη βαθμολογία χωρίς να έχει πείσει για τη δυνατότητά της να σπάσει το μονοπώλιο του Ολυμπιακού.

Στην πραγματικότητα, αντί για πρωταθλητισμό κάνει συνεχώς μια τρύπα στο νερό! Τα χρόνια που έχει να ακουμπήσει τίτλο είναι πολλά, ο καθένας μέσα στο κλαμπ αισθάνεται βαριά τα πόδια του μόλις τα πράγματα αρχίσουν να δυσκολεύουν και από τη στιγμή που θα χαθούν σχεδόν όλα, οι περισσότεροι ως διά μαγείας συνέρχονται, παίζουν μερικά καλά ματς, παίρνουν ορισμένα αποτελέσματα όπως στο κυριακάτικο ντέρμπι κι αρχίζουν να ονειρεύονται μια καλύτερη επόμενη χρονιά, που ποτέ δεν έρχεται.

Το 1-0 κόντρα στον Ολυμπιακό πρόσφερε μια στιγμιαία εκτόνωση που την απόλαυσαν ειδικά εκείνοι που πήγαν στο γήπεδο, αφού είχαν καιρό να ζήσουν κάτι παρόμοιο. Ο αντίπαλος βρέθηκε μπόσικος, οι παίκτες το κατάλαβαν γρήγορα, οπότε νίκησαν εύκολα και απείλησαν με άλλα τρία γκολ τουλάχιστον. Βοήθησε και η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός (εδώ) χωρίς κάτι να δείχνει ότι μπορεί να συνέλθει. Δεν γίνεται το ψηλότερο μπάτζετ του πρωταθλήματος, σε 94 λεπτά αγώνα να μην καταφέρνει ούτε μία τελική προσπάθεια, ή να αφήνει τους άλλους να αλλάζουν τέσσερις και πέντε φορές «με τη μία» την μπάλα... «αλά Μπαρτσελόνα», χωρίς να τρέχει κανένας να μαρκάρει. Είναι ένα πρόβλημα που βγαίνει αυτή την εποχή στον υπερθετικό βαθμό, αλλά ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς άσχετα αν οι υπόλοιποι ήταν τότε τόσο χάλια που δεν μπορούσαν να κάνουν ζημιά.

Μένει, βέβαια, να δούμε τι συνέχεια μπορεί να έχει η καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού, αφού έρχονται άλλα δύσκολα ματς με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, ακόμη και με τον Πανιώνιο, ενώ πρέπει να υπολογίσουμε και τα δύο ντέρμπι κυπέλλου που σίγουρα θα προκύψουν όποια κι αν είναι η κλήρωση της Τρίτης.

Όμως, το μεγάλο θέμα είναι ότι κανένας δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να αξιοποιήσει την όποια καλή απόδοση και να αρχίσει να χτίζει πάνω της, τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν. Ακόμη κι ο ίδιος ο πρόεδρος δεν κρύβει πια ότι από το καλοκαίρι που έρχεται η ποδοσφαιρική εταιρία θα μπει σε μια καινούργια μνημονιακή εποχή, σκληρότερη από τις προηγούμενες. Αν δεν συμβεί ως το τέλος του μήνα κάτι ευχάριστα απρόοπτο που θα βάλει απρόβλεπτα λεφτά στα ταμεία, το μπάτζετ θα πέσει απότομα από τα 17 εκατομμύρια ευρώ, που είναι σήμερα, στα 7. Είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει στα τέλη Μαρτίου στην UEFA μια θετική έκθεση που θα επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να παίξει του χρόνου στη Ευρώπη. Αν δεν... πάπαλα!

Αυτό το μείον 10 εκατομμύρια ευρώ σημαίνει πρακτικά ότι θα μείνουν τρία το πολύ (ας τα πούμε) «ακριβά» συμβόλαια: του Μπεργκ (αν δεν πουληθεί), του Ζέκα και ενός τρίτου. Ο υπόλοιποι 10-11 βασικοί θα αναζητηθούν σε όσους θελήσουν να μείνουν με (ακόμη περισσότερο) μειωμένες αποδοχές επειδή δεν θα βρίσκουν αλλού καλύτερα, καθώς και σε κάποιες φτηνιάρικες μεταγραφές. Όσο για τους παγκίτες, θα είναι παιδιά της Κ-20 και διάφοροι άλλοι από τα... πανέρια.

Για παράδειγμα, ο δανεικός Εμποκού, που κάνει πλέον τη διαφορά από την ώρα που έπεισε τον προπονητή του ότι θα πρέπει να παίζει «κάτι σαν δεκάρι» και όχι στο αριστερό άκρο όπου τον είχε αχρηστέψει ο προηγούμενος κόουτς, έχει οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι 5 εκατομμύρια ευρώ – ένα ποσό που δεν γίνεται καν να το παζαρέψει κανείς για να το ρίξει στα 4 ή στα 3.  

Δεν ξέρω πόσους σοκάρει η περιγραφή της κατάστασης αλλά είναι η πραγματικότητα, αν σκεφτούμε ότι το πρόγραμμα περικοπών περιλαμβάνει ακόμη και απολύσεις απλών υπάλληλων του χιλιάρικου για να βγουν τα νούμερα.

Καλό θα είναι λοιπόν να προετοιμαστούν όλοι για ένα survivor όμοιο μ’ αυτό που δείχνει καθημερινά το κανάλι του Αλαφούζου, αλλά χωρίς πολλές ελπίδες διάσωσης για κανέναν... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ