Αθλητισμος

Το αντιρατσιστικό κείμενο-ύμνος στη δημοκρατία του Slam Magazine για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το νούμερο 1 περιοδικό για το NBA αποθεώνει το «Greek Freak» για το ταξίδι των μεταναστών γονιών του κι όχι για το ταλέντο του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340283-707662.jpg
JARED WICKERHAM/GETTY - IDEAL IMAGES

Το νούμερο 1 περιοδικό στο NBA το Slam Magazine αποθεώνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους που το κάνουν όλοι, για το τεράστιο ταλέντο του δηλαδή, που έχει κάνει τον μπασκετικό κόσμο να παραμιλάει.

Ο αρθρογράφος Ντέιβ Ζίριν τονίζει ότι «ένα ενοχλητικό πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα προκάλεσε την καθυστέρηση της λάμψης του αστεριού του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ» και περιγράφει όλο το ταλέντο του 22χρονου μπασκετμπολίστα τον οποίο παρομοιάζει με τους θρύλους του αθλήματος που ακούν στο όνομα Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον και ΛεΜπρον Τζέιμς.

Δεν πρέπει να αποθεώνουμε τον Αντετοκούνμπο, αλλά να τον υπερασπιστούμε

Ωστόσο, τονίζει ότι στις ΗΠΑ δεν πρέπει να αποθεώνουν το «The Greek Freak», αλλά «έχουμε καθήκον να τον υπερασπιστούμε». Κι εξηγεί τον συλλογισμό του ως εξής: «Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι μια ταραγμένη από την οικονομική κρίση χώρα. Η αθλιότητά τους άνοιξε την πόρτα σε ένα ανοιχτά φασιστικό κι ενοχλητικά δημοφιλές κόμμα που ονομάζεται Χρυσή Αυγή, οι οποίοι δεν είναι φαν του Γιάννη». Ο Ζίριν ενημερώνει τους Αμερικανούς για την παρομοίωση που είχε κάνει ο Μιχαλολιάκος του Αντετοκούνμπο με χιμπατζή, επειδή οι γονείς του είναι μετανάστες από τη Νιγηρία, ενώ είχε προτείνει να συλληφθούν οι γονείς του όταν οικογενειακώς επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η ηγετική ομάδα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν είναι οι «συνηθισμένοι ρατσιστές», αλλά άνθρωποι που «κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δολοφονεί ανθρώπους για πολιτικό όφελος».

Ο Γιάννης είναι στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής

«Στην περίπτωση του Γιάννη, ο στόχος τους είναι υψηλού προφίλ και αντιπροσωπεύει την πολυπολιτισμική Ελλάδα του 21ου αιώνα, που εκείνοι θέλουν να καταστρέψουν» τονίζει, ενημερώνει τους Αμερικανούς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 και θεωρεί ότι «ο Γιάννης είναι στο στόχαστρό τους» επειδή «με κάποιο τρόπο για αυτούς είναι ο τέλειος απατεώνας: ένα νεαρό αγόρι, που δεν είναι εθνοτικά Έλληνας, αλλά είναι ικανός να γίνει επιτυχημένος παρά τη φτώχεια και το στάτους του μετανάστη. Μάλιστα, έτυχε και ταχύτερης διαδικασίας παραχώρησης της ιθαγένειας εξαιτίας των εξαιρετικών υπηρεσιών που παρείχε στην πατρίδα».

Το να πανηγυρίζουμε με τον θρίαμβο του Γιάννη ως παίκτη του μπάσκετ είναι σαν να γιορτάσουμε το ταξίδι των γονιών του και τον αγώνα για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

«Όσο για τον Γιάννη, η ιστορία του είναι πάρα πολύ σπουδαία. Βοηθούσε τους γονείς του να πωλούν ρολόγια και πορτοφόλια στους δρόμους της Ελλάδας μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του ώστε να φέρνουν φαγητό στο σπίτι. "Κάποιες φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο" είχε πει στους New York Times το 2013. "Κάποιες μέρες, δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε λεφτά ούτε να φάμε". Είναι δύσκολο να ακούμε την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και να μην σκεφτούμε τη δική μας χώρα, όπου ένας πρόεδρος εξελέγη καλλιεργώντας την εχθρότητα, το μίσος, ακόμη και τη βία εναντίον των κοινοτήτων των  μεταναστών στις ΗΠΑ. […] Το να πανηγυρίζουμε με τον θρίαμβο του Γιάννη ως παίκτη του μπάσκετ είναι σαν να γιορτάσουμε το ταξίδι των γονιών του και τον αγώνα για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όταν πρωτοήρθε στη χώρα γα να παίξει μπάσκετ ως έφηβος το 2013 γοήτευσε τον κόσμο τουιτάροντας: "Δοκίμασα για πρώτη φορά smoothie. God Bless America". Σήμερα, στο Sports Illustrated είπε απλώς: "Αυτό το παιδί  -το παιδί με τα smoothies- στην πραγματικότητα, δεν είμαι πια παιδί". Ο Γιάννης ωρίμασε, είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Χρειάζεται να ωριμάσουμε κι εμείς όμως, στις απειλές που αντιμετωπίζουν άνθρωποι σαν τον Γιάννη που δεν έχουν όμως την ικανότητα να βάζουν μια μπάλα μέσα στο καλάθι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ