Αθλητισμος

Όταν καταρρέουν τα άλλοθι, οι παίκτες «το σκάνε» με ταξί

Συνέχεια οι ίδιες προβλέψιμες αντιδράσεις που μεγαλώνουν τα προβλήματα αντί να τα λύνουν

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329879-682411.jpg

Για να έρθει στα ίσια του το πρωτάθλημα από κάποια στιγμή και μετά, θα πρέπει, ή ν αρχίσει να τρώει χώμα ο Ολυμπιακός ή να φτιάξουν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ φρέσκες ομάδες, ικανές να αντέξουν στον ανταγωνισμό του.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη χρονιά όσο χειρότερα μπορούσε να γίνει. Έχασε την κότα με τα χρυσά αυγά του Champions League κι έδωσε στους υπόλοιπους τρεις την τεράστια ευκαιρία να τον κυνηγήσουν, να τον φτάσουν και να τον ξεπεράσουν. Αποδείχτηκαν ανίκανοι από την πρώτη στιγμή.

Τα μεταξύ τους ντέρμπι είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έφυγαν από το Καραϊσκάκη με σβουριχτές τριάρες στο κεφάλι. Ο ΠΑΟΚ πρόβαλε τη μεγαλύτερη αντίσταση αλλά έχασε κι αυτός με 2-1 μέσα σε καλυμμένους «πανηγυρισμούς» επειδή κατάφερε και... «αντιστάθηκε». Όλοι τους βρίσκονται πλέον πολύ πίσω, σε σημείο που κανένας να μην πιστεύει ότι μπορούν να γυρίσουν ανάποδα την κατάσταση, αν και βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές Νοεμβρίου.

Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο Μαρινάκης έχει φορτώσει με τόσο κόμπλεξ στα χρόνια της κυριαρχίας του τους υπόλοιπους τρεις, που είναι αδύνατο να το πετάξουν από πάνω τους. Το αποτέλεσμα που θα φέρει ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι απέναντί τους διαλύει την ψυχολογία τους −άρα και τις όποιες αντιστάσεις− και προκαλεί εξελίξεις που τους οδηγούν σε ακόμη βαθύτερο τέλμα.

Η διαφορά ποιότητας, νοοτροπίας, σωστής αξιοποίησης των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν, και ικανότητας στη διαχείριση των κρίσεων είναι τόσο μεγάλη που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων στο «ένας εναντίον ενός». Έτσι, ακόμη και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα φαίνεται αρχικά να το έχει αυτός, το μεταθέτει στους αντιπάλους του.

Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι όλοι οι χαμένοι αντιδρούν με τον ίδιο αστείο και ξεπερασμένο τρόπο.

*Απολύουν τον κόουτς πάνω στον οποίο υποτίθεται ότι είχε γίνει ο σχεδιασμός για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

*Κάθονται και απολογούνται στους οργισμένους οπαδούς που μαζεύονται μαύρα μεσάνυχτα σε κάποιο προπονητήριο στο Κορωπί, για να πουλήσουν ψευτοτσαμπουκάδες και να δείξουν ότι ο «λαός» της ομάδας «δεν μασάει» και δεν δέχεται τέτοιες «ντροπές».

*Αφήνουν τους παίκτες να το σκάσουν με ταξί και να εξαφανιστούν στο σκοτάδι, μη τυχόν και τους πετύχει κάποιος μπροστά του και τους πλακώσει.  

Χρόνια ολόκληρα οι ίδιες και οι ίδιες αστείες και αφόρητα προβλέψιμες αντιδράσεις που μεγαλώνουν τα προβλήματα αντί να τα λύνουν. Προχθές έφυγε ο Κετσπάγια από την ΑΕΚ, σήμερα-αύριο θα απολυθεί ο Στραματσόνι από τον Παναθηναϊκό κι όπου να 'ναι ετοιμάζεται να φύγει ο Ίβιτς από τον ΠΑΟΚ. Και;

Έτσι όπως είναι δομημένες οι ομάδες, χωρίς θεμέλια, πλάνο και στόχους, δεν υπάρχει κανένας προπονητής - θαυματοποιός στον κόσμο που να καταφέρει να δώσει θεαματικά αποτέλεσμα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, αλλάζοντας το κλίμα. Αυτά τα έκανε μόνο ο Κόκκαλης στην εποχή του, όταν είχε δεμένα τα πρωταθλήματα απ' όλες τις πάντες. Τώρα...

Στέρεψαν και τα άλλοθι. Βλέπετε, η «παράγκα» και η «εγκληματική οργάνωση» δεν φτάνουν πια για να κρύψουν την αλήθεια. Δηλαδή αν δεν κάνεις ομάδα, κανένας διαιτητής, κανένα γκολ οφσάιντ και κανένα τζούφιο πέναλτι δεν μπορεί να σε ταΐζει συνεχώς με δικαιολογίες. Το γήπεδο είναι καθρέφτης. Κι εκεί καταρρέει αργά ή γρήγορα η προπαγάνδα του κάθε προέδρου ο οποίος, επειδή έχει κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και σάιτ, νομίζει ότι μπορεί να παραμορφώνει συνεχώς την πραγματικότητα και να ξεγελάει τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ