Αθλητισμος

Πώς θα σου φαινόταν να διασχίσεις τη Διώρυγα της Κορίνθου πάνω σε μια σανίδα;

Το 6ο Corinth Canal Paddle Crossing έφτασε. Μη το χάσεις!

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328792-680019.jpg

Όλοι μιλάνε για το SUP, το νέο άθλημα που απαιτεί να κάνεις κουπί ισορροπώντας όρθιος πάνω σε μια σανίδα. Είναι ο τέλειος συνδυασμός γυμναστικής και διασκέδασης, και -όπως όλα τα board sports- έχει σαν βασική φιλοσοφία την ελευθερία της κίνησης και την ένταση της στιγμής. Ελευθερία ως προς το πού και πώς θα κινηθείς, αφού δεν υπάρχουν κανόνες και στιγμές έντασης, με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης. Το Stand Up Paddle (SUP) ξεκίνησε από τη Χαβάη τη δεκαετία του 1950, βοηθώντας τους εκπαιδευτές του surf να μπορούν να ελέγχουν τους μαθητές τους από όρθια στάση μέσα στη θάλασσα. Για πολλά χρόνια το SUP παρέμενε χαβανέζικη συνήθεια, μέχρι το 2004, όπου οι πρώτες σανίδες εμφανίστηκαν στις ακτές της Καλιφόρνιας. Το σπορ απέκτησε  γρήγορα πολλούς φανατικούς στην Αμερική και σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Στη Ελλάδα το έφερε πριν 8 χρόνια η Naish Greece και από τότε άρχισε να ανεβαίνει διαρκώς σε δημοτικότητα, ενώ φέτος διοργανώθηκαν περισσότεροι από 10 αγώνες SUP σε όλη την Ελλάδα.  Ο πιο δημοφιλής φυσικά παραμένει το Corinth Canal Paddle Crossing, όπου οι αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, καλούνται να διασχίσουν με SUP τη Διώρυγα της Κορίνθου. Μιλήσαμε με τον κ.Μάνο Μαυρομμάτη, από τη Naish Greece για να μάθουμε περισσότερα.

Είστε οι πρώτοι που φέρατε το SUP στην Ελλάδα. Πώς αντέδρασε ο κόσμος τότε;

Ήταν το 2007 όταν σ' ένα ταξίδι στη Χαβάη, είδαμε για πρώτη φορά σανίδες SUP και δοκιμάσαμε το πρώτο downwind. Η εμπειρία ήταν μοναδική και έτσι με την επιστροφή μας στην Ελλάδα παραγγείλαμε τις πρώτες δύο σανιδες NALU 11’6”, οι οποίες έφτασαν στην εταιρία μας αρχές του 2008. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.... Τα πρώτα χρόνια που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν το άθλημα και στη θέα μίας τεράστιας σανίδας (σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με windsurf ή surf), προξενούσε περίεργα συναισθήματα. Κάποιοι του χώρου των boardsports το θεωρούσαν πολύ απλό, ενώ άλλοι δεν το θεωρούσαν καν άθλημα. Αρχίσαμε να κάνουμε διάφορα events ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την όρθια σανιδοκωπηλασία όπως λέγεται στα ελληνικά, καταναλώσαμε αμέτρητες ώρες στην προσπάθειά μας να μάθει ο κόσμος το νέο σπορ. Έτσι φτάσαμε τον Οκτώβριο του 2010 να οργανώσουμε τον πρώτο αγώνα  SUP με 26 συμμετοχές στο LongDistance και 39 στα sprints. Σήμερα οργανώνουμε πλέον το Hellenic SUP Cup, μια σειρά από πέντε αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τελικό αγώνα τη διασχιση του ιστορικού Ισθμού της Κορίνθου. Πέρυσι ο αγώνας στη Διώρυγα έφτασε τις 170 συμμετοχές από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα τελευταία δύο χρόνια το συγκεκριμένο άθλημα ανεβαίνει διαρκώς σε δημοτικότητα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Το SUP έχει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, άνδρας ή γυναίκα, ενήλικος ή παιδί. Μπορεί να γίνει στη θάλασσα, σε ποτάμια, σε λίμνες. Σε ήρεμα νερά, μια χαλαρή βόλτα ή μια έντονη αερόβια γυμναστική καθώς δουλεύουν όλοι οι μυς του σώματος. Με αρκετά δυνατό αέρα μπορεί να γίνει σε στιλ downwind και να διανύσεις μεγάλες απόστάσεις ή να καβαλήσεις τα πρώτα σου κύματα σε στιλ surfing και πολλά ακόμα.Ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη δυσκολία στα μέτρα του. Το πλεονέκτημα του SUP σε σχέση με άλλα watersports είναι ότι σε αρχικό στάδιο δεν έχει πολλές απαιτήσεις στην εκμαθησή του. Σε λίγες μόνο ώρες ο αρχάριος μετατρέπεται σε έναν αρκετά καλό SUPer, αρκεί βέβαια να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες από τους κατάλληλους εκπαιδευτές.

Γιατί να ξεκινήσει κανείς SUP;

Το SUP δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει κάποιος. Αντίθετα, θα τη βελτιώσει πολύ γρήγορα. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Η γυμναστική, η θέα του βυθού ή της παραλίας, η παρέα, η ελευθερία να στέκεται πάνω στη θάλασσα στη μέση του πουθενά, η αδρεναλίνη, ο φόβος και όλα εκείνα που μπορεί ο καθένας να βιώσει πάνω σε ένα SUP.

Πώς προέκυψε ο διάπλους της διώρυγας της Κορίνθου;

Το 2009, ο κ. Γιώργος Κονταρίνης, έχοντας επισκεφτεί διάφορους αγώνες SUP στο εξωτερικό, οι οποίοι πραγματοποιούνταν σε λιμάνια με μαύρα νερά και μολυσμένα κανάλια, θέλησε να βρει ένα ξεχωριστό μέρος στην Ελλάδα που να μπορεί να προβάλλει την ελληνική SUP σκηνή και πολύ περισσότερο την πλούσια ιστορία και τις ομορφιές της χώρας μας. Τι καλύτερο από την ιστορική Διώρυγα της Κορίνθου, ένα πραγματικό αξιοθέατο που συνδυάζει την Ιστορία με το υγρό στοιχείο.

Η πρώτη δοκιμή έγινε το  2011,  έχοντας επιτέλους πάρει την άδεια από τις Αρχές, να διασχίσουν το κανάλι γύρω στα 20 άτομα πάνω σε SUP. Η χρονιά αυτή σηματοδότησε μια νέα εποχή για το SUP. Τις χρονιές που ακολούθησαν, με τις διοργανώσεις των Hellenic SUP Cup και Corinth SUP Crossing, είδαμε εκτός από τον αριθμό των συμμετοχών, να αυξάνεται και το αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών, φτάνοντας μάλιστα σε επίπεδο εππαγελματιών του εξωτερικού.

Φέτος, μετά από μία πορεία έξι αγωνιστικών χρόνων είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το σπορ που αγαπήσαμε από την πρωτη στιγμή, εντάσσεται ως άθλημα που καλλιεργεί η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ (Ε.Ο.Κ.-Κ.) και αναγνωρίζεται επισήμως από το Ελληνικό Κράτος και την Γ.Γ.Α. -με όσα αυτό συνεπάγεται.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Corinth Canal Paddle Crossing; Υπάρχουν περιορισμοί;

Το Corinth Paddle Crossing που διεξάγεται φέτος σε συνεργασία και με την Ε.Ο.Κ.-Κ.αποτελεί την μεγάλη γιορτή του ελληνικού SUP αλλά και όλων των αθλημάτων που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία (Κάνοε, Καγιάκ, Ωκεανικό καγιάκ-Surf Ski). Επομένως, οποιοσδήποτε ασχολείται με αυτά τα αθλήματα μπορεί να λάβει μέρος είτε είναι αθλητής της Ομοσπονδίας είτε ερασιτέχνης, μικρός ή μεγάλος, άνδρας ή γυναίκα, όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Ο αγώνας αυτός αποτελει και τον τελικό του H.S.C. για την ανάδειξη του νικητή της φετινής χρονιάς.

Info: 30 Οκτωβρίου, 6th Corinth Canal Paddle Crossing 2016, Διώρυγα Κορίνθου. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.


Με αέρα, νερό και κύματα στο αίμα τους, η ομάδα της Naish αναζητά πάντα για νέους και ενδιαφέροντες τρόπους να βοηθήσουν τον κόσμο να απολαύσει τον κόσμο του boardriding. Σήμερα η Naish είναι ηγλετιδα στο χώρο του windsurfing, kiteboarding, and SUP.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ