Επικαιροτητα

Οργή και απειλές της Κίνας για κινητοποίηση του στρατού ενόψει της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Αντίθετος ο Λευκός Οίκος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pelosi-1

Η Πελόζι θα επισκεφτεί την Ταϊβάν.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία της στην Ασία, μια περιοδεία η οποία καλύπτεται από μυστικότητα έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν.

Ενώ ακόμα τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα για την αμφιλεγόμενη επίσκεψη, το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο και αξιωματούχο της κυβέρνησης της Ταϊβάν, η Πελόζι τελικά θα κάνει την επίσκεψη που έχει εξοργίσει το Πεκίνο.

Επίσης, μέσα της Ταϊβάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, αναφέρουν ότι η Πελόζι θα φτάσει την Τρίτη και θα διανυκτερεύσει στην Ταΐπέι.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη θα είναι η πρώτη μετά από 25 χρόνια, όταν είχε επισκεφθεί την Ταιβάν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς (Newton Gingrich).

Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν είναι μια πράξη εξισορρόπησης. Κατά την ιστορική επίσκεψή του το 1972, η οποία αποκατέστησε τους δεσμούς με την Κίνα, το ανακοινωθέν της Σαγκάης του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον αναγνώρισε de facto ότι υπήρχε μόνο μία Κίνα. Από τότε, ωστόσο, πολιτικοί και από τα δύο κόμματα –πιο πρόσφατα και ο Μπάιντεν– έχουν δηλώσει επανειλημμένα την υποστήριξή τους στην ανεξάρτητη Ταϊβάν.

Υπερ της επίσκεψης οι Ρεπουμπλικάνοι - Αντίθετος ο Λευκός Οίκος

Σε μια σπάνια ομοφωνία, άλλοι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος, ο στρατός των ΗΠΑ και η ηγεσία του Πεκίνου προσπαθούν όλοι να αποτρέψουν το ταξίδι της Πελόζι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει απλώς δηλώσει δημόσια: «Ο στρατός δεν πιστεύει ότι αυτή είναι καλή ιδέα».

Υπέρ της επισκεψης έχουν ταχθεί πάντως πολλά στελέχη  του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Αν η Πρόεδρος  θέλει να πάει στην Ταϊβάν, ας το κάνει», είπε ο Μαρκ Έσπερ, ο οποίος υπηρέτησε για ένα διάστημα ως υπουργός Άμυνας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο, έγραψε στο Twitter: «Νάνσυ, θα πάω μαζί σου. Είμαι εξοστρακισμένος στην Κίνα, αλλά όχι στην Ταϊβάν που αγαπά την ελευθερία».

Μπροστά στις προσπάθειες του Μπάιντεν να αποτρέψει το ταξίδι, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ υποστήριξε ότι η υποχώρηση δεν ήταν πλέον δυνατή. Γιατί αν η Δημοκρατική Πρόεδρος  ακυρώσει τώρα το ταξίδι της, θα ήταν «ένα είδος νίκης» για την Κίνα και θα έβλαπτε τη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Η Πελόζι,η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκλεται στη 18η θητεία της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει συχνά επικρίνει δημόσια το Πεκίνο. Το 1991, δύο χρόνια μετά τη λεγόμενη σφαγή της Τιενανμέν, άνοιξε ένα πανό στη μνήμη  των δολοφονημένων φοιτητών. Μετά τη συντριβή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οργάνωσε συνέδρια με εξόριστους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον Μπάιντεν, η δημόσια διαφωνία στις δικές του τάξεις για το πώς να αντιμετωπίσει το Πεκίνο είναι δυσμενής. Αυτή την εβδομάδα έχει ένα από τα σπάνια τηλεφωνήματά του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ .


Πεκίνο: Ο στρατός δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε τον Ιούνιο ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί στην πιθανώς «χαμηλότερη στιγμή» τους από την επίσκεψη ορόσημο του πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972.

Η Κίνα θεωρεί το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν ως παραβίαση της συμφωνίας που βοήθησε στη δημιουργία δεσμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου πριν από μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής υπόσχεσης να σταματήσουν τις επίσημες σχέσεις με την Ταϊπέι.

Την ίδια ώρα λοιπόν το Πεκίνο εξαπέλυσε απειλές ότι ο στρατός δεν θα καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκεφθεί την Ταϊβάν.

'Οπως μεταδίδει το Reuters, η τελευταία προειδοποίηση δόθηκε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ακόμη ότι λόγω της ιδιότητας της Πελόζι ως του «νούμερο 3 αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ», μια επίσκεψη στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί, θα «οδήγησε σε τρομακτικό πολιτικό αντίκτυπο».

Η Πελόζι πραγματοποιεί περιοδεία σε τέσσερις ασιατικές χώρες χωρίς να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα επίσκεψης στην Ταϊβάν, κίνηση που θα προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ