- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα εντός του 2023 «βλέπει» ο Γιάννης Στουρνάρας
Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022
Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022 - Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.
Σε αναθέωρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως εξήγησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, η ΤτΕ προέβλεπε για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%. όμως η πρόβλεψη στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν στο 80% των εισπράξεων του 2019. Όμως απ' ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά, το 100%.
Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις παροχές που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται εν όψει του δύσκολου χειμώνα υποστήριξε ότι δε μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια. Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος και είναι απόλυτος. Πρόεβλεψε ότι η χώρα μπορεί να την κατακτήσει εντός του 2023. Υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Επομένως μεσοπρόθεσμα ο Προυπολογισμός θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τη δαπάνη για τόκους από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση έδωσε για την πανδημία περίπου 40 δισεκατομμύρια. Τόσο αυξήθηκε περίπου το δημόσιο χρέος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δίνει επίσης τώρα επιδοτήσεις για να καλύψει τους αυξημένους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, άρα νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό. Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο».
Αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι δεν θα αυξηθούν πολύ, προσθέτοντας ότι ναι μεν ανεβαίνουν τα ονομαστικά επιτόκια, τα πραγματικά επιτόκια όμως, δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον ο πληθωρισμός, είναι πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. «Οι κεντρικές τράπεζες θ' ανεβάσουν τα επιτόκια όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, άντε το πολύ μέχρι το τέλος του '23. Μετά θ' αρχίσουμε να τα μειώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βάζοντας τέλος στην τετραετή κυριαρχία του Ολλανδού Φερστάπεν
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Στο μικρό χωριό όπου κατοικούν τριάντα οικογένειες
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα σε δημοτικές και επαρχιακές οδούς - Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Προγραμματίζεται αποκλεισμός αεροδρομίου Ιωαννίνων - Κλειστός ο Προμαχώνας
Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση - Σε εξέλιξη η προανάκριση
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Στοχευμένοι έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης στην Αττική τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου
Σοκ στον Άγιο Λέοντα - Οι γιατροί μιλούν για εικόνες που δεν είχαν αντικρίσει ποτέ
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.