103 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ
10 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για τον σπουδαίο συγγραφέα
Θα είχε μείνει στην ιστορία ακόμα κι αν είχε γράψει μόνο τον «Ξένο». Αλλά έγραψε και την «Πανούκλα». Και την «Πτώση». Και τον «Μύθο του Σίσυφου». Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, δημοσιογράφους και εν γένει διανοούμενους του 20ου αιώνα. Αναζητήστε τα άπαντά του από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
10 πράγματα που αξίζει να ξέρουμε για τον Καμύ
1. Γεννήθηκε στη γαλλική Αλγερία, σε πάμφτωχη οικογένεια. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία ενός έτους, στον Α’ Παγκόσμιο.

2. Προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας σε ηλικία 22 ετών, αλλά δύο χρόνια αργότερα διεγράφη, κατηγορούμενος για φιλοτροτσκιστικές θέσεις. Αργότερα, δραστηριοποιήθηκε στον αναρχικό χώρο.
3. Σπούδασε φιλοσοφία.
4. Δεν, δεν, δεν ήταν υπαρξιστής. Παρότι κυριαρχεί αυτή η εσφαλμένη αντίληψη, ο Καμύ ούτε δήλωνε υπαρξιστής (είχε αρνηθεί επανειλημμένα τη σχετική ταμπέλα) ούτε και ασπαζόταν το εν λόγω φιλοσοφικό ρεύμα. Η σύγχυση έχει προκληθεί, πρώτον, λόγω του συσχετισμού του με τον Σαρτρ, με τον οποίο τους συνέδεε αρχικά φιλία, αλλά αργότερα υπήρξαν ιδεολογικοί αντίπαλοι. Και δεύτερον, επειδή όντως ο Καμύ επηρεάστηκε από τον υπαρξισμό και ενσωμάτωσε στοιχεία του στο δικό του έργο. Υπάρχουν όμως βασικές διαφορές ανάμεσα στον Καμύ και στη θεωρία του περί παραλόγου και στη θεωρία του Σαρτρ για τον υπαρξισμό.
5. Ήταν γυναικάς. Πρώτη του σύζυγος ήταν η εθισμένη στη μορφίνη Σιμόν Ιέ, δεύτερη και τελευταία η πιανίστρια Φρανσίν Φορ, με την οποία απέκτησε δίδυμα. Διατηρούσε όμως παράλληλο δεσμό – επί 16 χρόνια – με τη διάσημη Ισπανίδα ηθοποιό Μαρία Κασάρες.

Με τα δίδυμά του, Ζαν και Κατρίν

Μαρία Κασάρες
6. Έπασχε από φυματίωση, αλλά δεν ήταν αυτή που επρόκειτο να τον σκοτώσει.
7. Ήταν δεινότατος χορευτής, αν πιστέψουμε τα ημερολόγια της Σιμόν ντε Μποβουάρ και άλλες μαρτυρίες από τα πάρτι στο σπίτι του Πικάσο και άλλων φίλων και γνωστών.

8. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την υποκριτική. Μάλιστα, όταν πρωτογνώρισε τον Σαρτρ, συμφώνησε να παίξει ένα ρόλο στο θεατρικό έργο του τελευταίου, τις «Μύγες». Τελικά, υπαναχώρησε.
9. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957, μόλις 44 ετών, ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία του θεσμού, μετά τον Κίπλινγκ. Λέγεται πως ο Σαρτρ εξέφρασε την πικρία του που ο πάλαι ποτέ προστατευόμενός του βραβεύτηκε πριν τον ίδιο (ο Σαρτρ βραβεύτηκε το 1964). Δήλωσε πάντως πως «κανένας δεν χάρισε αυτό το βραβείο στον Καμύ».

10. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1960, σε ηλικία 46 ετών, μαζί με τον εκδότη του, Μισέλ Γκαλιμάρ. Υποτίθεται πως έτρεμε όλη του τη ζωή την πιθανότητα ενός τροχαίου. Οι συνωμοσιολογικές εικασίες μιας ιταλικής εφημερίδας το 2011, ότι ο θάνατος του Καμύ ήταν δολοφονία, δεν έχουν ληφθεί στα σοβαρά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «φρένο» σε σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη Γενική Γραμματέα Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε μέλη της διοίκησης έκαναν λόγο για σοβαρά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εντυπωσιακή εμφάνιση για τους φιλοξενούμενους
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Η αντιπολίτευση μιλά για «χρηματοδότηση»
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Πώς διαφέρει το άγχος του επιχειρηματία από το «τυπικό» άγχος και πώς να το διαχειριστείς
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Σπουδαία νίκη-πρόκριση για τους Κρητικούς στα ημιτελικά του Κυπέλλου
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Το Australian Open θα διεξαχθεί το διάστημα 18 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή – Στρατηγική συνεργασία σε εκπαίδευση, γλώσσα, ιστορία, πανεπιστήμια
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.