Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος πόνταρε 5,7 δισ. ευρώ σε πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών

Ποιες εταιρείες έχουν «σορταριστεί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «μεγάλο σορτάρισμα» του Ρέι Ντάλιο: $5,7 δισ. σε ευρωπαϊκές μετοχές
Χρηματιστήριο (Φωτό Αρχείου) © ΕPA Pool

Ποντάρισμα 5,7 δισ. ευρώ στην πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Περισσότερα από 5,7 δισ. δολάρια εναντίον των ευρωπαϊκών μετοχών έχει ποντάρει το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη, η Bridgewater Associates του Ρέι Ντάλιο.

Το στοίχημα αυτό από το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο περιλαμβάνει θέση 1 δισ. δολαρίων κατά της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών ASML και 752 εκατ. δολαρίων κατά της TotalEnergies, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H επενδυτική εταιρεία έχει «σορτάρει» συνολικά 18 ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Το «σορτάρισμα» είναι η πρακτική της πώλησης δανεισμένων μετοχών και της επαναγοράς τους σε χαμηλότερη τιμή, με τη διαφορά να αποφέρει κέρδη. Αποτελεί συνήθης τακτική για τα αντισταθμιστικά ταμεία, ειδικά τώρα που οι μετοχές εισέρχονται σε bear market, εν μέσω των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Σημείωνεται ότι ο Ρέι Ντάλιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ότι αγοράζει περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν προστασία κατά του πληθωρισμού, ενώ και δεν προτιμά ούτε επενδύει σε χρέη και χώρες που εμφανίζουν υψηλό ρίσκο.

Το συνολικό στοίχημα της Bridgewater κατά των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, επειδή οι επενδυτικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν μικρότερα στοιχήματα. Η Bridgewater, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 150 δισ. δολαρίων, αποτελεί τον μεγαλύτερο short-seller στην Ευρώπη, με βάση την αξία των θέσεών της. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ