Πολιτικη & Οικονομια

Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει με την επιδότηση στα καύσιμα

Για βενζίνη, diesel και ταξί - Αναλυτικά οι δικαιούχοι.

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει με την επιδότηση στα καύσιμα
Στιγμιότυπο από ανεφοδιασμό αυτοκινήτου με βενζίνη σε πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα © EUROKINNISSI

Μέτρα στήριξης - Επιδότηση στα καύσιμα: 22 λεπτά για 60 λίτρα το μήνα για 3 μήνες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τελικό σχέδιο για την επιδότηση των καυσίμων κίνησης, βενζίνης και diesel. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών ενάντια στο κύμα ακρίβειας και σημείωσε ότι η νέα κρίση που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια».

Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση σέβεται «τις αγωνίες των πολιτών γι’ αυτό και αντιδρούμε άμεσα, ψύχραιμα και συγκροτημένα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο «απευθείας επιδότησης καυσίμων στους πολίτες» που θα διαρκέσει τρεις μήνες και με το οποίο καλύπτεται «σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών».

Μέτρα στήριξης - Επιδότηση καυσίμου: Πώς υπολογίζεται - ποιοι οι δικαιούχοι

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες. Βασική προϋπόθεση είναι η φορολογική κατοικία να είναι στην Ελλάδα και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά ένα όχημα ανά οικογένεια.

Συγκεκριμένα, το κράτος θα επιδοτήσει 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, με 22 λεπτά το λίτρο.

«Η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο είναι τα 54 λίτρα καυσίμου τον μήνα» ανέφερε σε εκείνο το σημείο ο Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιδότηση, πιο γενναία, αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Σημειώνεται ότι για τα νησιά η επιδότηση φτάνει τα 27 λεπτά το λίτρο. Το παραπάνω μέτρο θα κοστίσει στα 130 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Μέτρα στήριξης: Παραδείγματα για την επιδότηση στα καύσιμα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, με την επιδότηση των 22 λεπτών του ευρώ το λίτρο, η επιδότηση για τρεις μήνες φτάνει το ποσό των 40 ευρώ. Για τα νησιά, ωστόσο, η επιδότηση καυσίμου θα ανέλθει στα 50 ευρώ.

Για μια ηπειρωτική περιοχή, αν η τιμή της βενζίνης είναι 2,10 το λίτρο, τότε ο καταναλωτής, για τα 60 πρώτα λίτρα του μήνα, θα πληρώσει 1,88 ευρώ το λίτρο.

Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 35 ευρώ για τα νησιά (για τρεις μήνες).

Για το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση είναι 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, ώστε μαζί με τον ΦΠΑ το όφελος να φτάνει τα 15 λεπτά. Αν η τιμή του λίτρου είναι στα 2 ευρώ, τότε με την επιδότηση ο καταναλωτής θα πληρώσει 1,85 ευρώ για κάθε ένα από τα 60 πρώτα λίτρα.

Με μορφή freedom pass η επιδότηση στα καύσιμα

Στην εξειδίκευση των μέτρων, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η επιδότηση καυσίμων θα γίνει με μια ηλεκτρονική κάρτα, όπως έγινε στο freedom pass, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης.

Για όσους δεν έχουν smartphone το ποσό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώνουν. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στο gov.gr. Ο δικαιούχος θα πρέπει να εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες του οχήματος, το οποίο, ωστόσο, θα μπορεί να δηλώνεται μόνο μια φορά. Και κάθε πρόσωπο θα μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Έξτρα επιδότηση πετρελαίου κίνησης

Επιπλέον, επιδοτείται στην πηγή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης diesel κίνησης, ώστε το όφελος να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

Το κόστος αυτού του μέτρου είναι τα 23 εκατ. ευρώ.

Επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης ντιζελ τον Απρίλιο ώστε το όφελος να είναι 15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή. Το κόστος είναι 23 εκατ. ευρώ. «Η μείωση της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης είναι σημαντική για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιδότηση στα καύσιμα: Ταξί

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ