Πολιτικη & Οικονομια

Επιδότηση καυσίμων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Καύσιμα με κάρτα: Τα τρία βήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιδότηση καυσίμων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι
Επιδότηση καυσίμων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι © EUROKINNISSI

Επιδότηση καυσίμων: Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης.

Κατατέθηκε χθες 22 Μαρτίου, στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα καυσίμων.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη παρέχεται οικονομική διευκόλυνση σε κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Επίδομα καυσίμων: Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • 40 ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και
  • 30 ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022.

Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Χορηγείται επίσης αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά τον μήνα Απρίλιο 2022 στις υπηρεσίες ταξί, ήτοι επιχειρήσεις με κύριους ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01, όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022, συνολικού ύψους διακοσίων (200) ευρώ, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Επίδομα καυσίμων με κάρτα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Αίτηση στο gov.gr σε τρία βήματα

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.

«Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να λειτουργήσει η πλατφόρμα το συντομότερο δυνατόν. Το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η πλατφόρμα θα έχει ανοίξει και και θα έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Η επιδότηση στα καύσιμα θα κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως 0,28 ευρώ το λίτρο, θα ισχύει από τον Απρίλιο και για τρεις μήνες και θα δίνεται μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας μετά από αίτηση που θα υποβάλει ο δικαιούχος σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Βήμα 1o: Υποβολή αίτησης

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση. Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).  

Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. 

Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

Βήμα 2ο: Έκδοση freedom pass

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

  • 30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ
  • 35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • 40 € ΓΙΑ ΙΧ
  • 50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Βήμα 3ο: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ