Θεατρο - Οπερα

Το ΕΛΕΡ είναι το νέο θέατρο στην Πλάκα

Ένας ακόμα λόγος να πάμε στην Πλάκα: στη Φρυνίχου 10 η ομάδα του ΕΛΕΡ οραματίζεται να συγκεντρώσει νέες φωνές στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θέατρο ΕΛΕΡ, η νέα θεατρική σκηνή στην Φρυνίχου 10 στην Πλάκα
Θέατρο ΕΛΕΡ, η νέα θεατρική σκηνή στην Φρυνίχου 10 στην Πλάκα © Θωμάς Αρσένης

Θέατρο ΕΛΕΡ: ανοίγει στην Πλάκα με παραστάσεις των Όλιας Λαζαρίδου, Σπύρου Γραμμένου, Ένκε Φεζολάρι και Μάρθας Μπουζιούρη

«Ελπίς τε και Έρως επί παντί» (δηλαδή, συνυπάρχουν πάντοτε μέσα μας η ελπίδα και ο έρωτας): σ’ αυτή τη φράση οφείλει το όνομά της η νέα σκηνή που προσγειώνεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας από τον Δεκέμβριο. Σε μια γνώριμη και αγαπημένη θεατρική γειτονιά, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, εκεί που παλαιότερα στεγαζόταν το Θέατρο του Ήλιου, η ομάδα του ΕΛΕΡ «οραματίζεται να συγκεντρώσει τις ομάδες και τους δημιουργούς με το δικό τους ξεχωριστό στίγμα και πορεία στο θεατρικό τοπίο της χώρας μας. Τους ανθρώπους που καταφέρνουν να δημιουργούν τις θεατρικές στιγμές, οι οποίες μένουν χαραγμένες στη μνήμη του κοινού για την πληρότητα των προτάσεών τους και την υψηλή τους ποιότητα. Τα είδη θεάτρου που οδηγούν τις εξελίξεις, οι νέες φωνές στη δραματουργία και τη σκηνοθεσία, οι διεθνείς συνεργασίες, είναι ευπρόσδεκτα στο Θέατρο ΕΛΕΡ», όπως δηλώνουν.

Το θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα
Το θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα

Θέατρο ΕΛΕΡ: οι παραστάσεις για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2022

Και αν μη τι άλλο, οι πρώτες συνεργασίες του, που μόλις ανακοινώθηκαν, κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Το νέο θέατρο κάνει το ντεμπούτο του στις 17 Δεκεμβρίου, με το «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου. Η παράσταση, φόρος τιμής στα 200 χρόνια από τη γέννηση του κλασικού Ρώσου συγγραφέα, βασίζεται στην βραβευμένη διασκευή των Marilyn Campbell και Curt Columbus, που αφηγείται την ιστορία μέσω των τριών βασικών ρόλων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια. Τo σκηνικό υπογράφει ο γνωστός ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, τους τρεις ρόλους θα υποδυθούν οι Νικόλας Μίχος, Κωνσταντίνος Μπλάθρας και Χριστίνα Τασκασαπίδου, ενώ τη μουσική θα ερμηνεύει ζωντανά από σκηνής η Ελένη Φουρλάνου (βιόλα).

Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί τo "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι στο θέατρο ΕΛΕΡ
Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί τo "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι στο θέατρο ΕΛΕΡ

Στις 19 Δεκεμβρίου το «Φανταστικό χωριό» του Σπύρου Γραμμένου, έρχεται στο ΕΛΕΡ σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, για να βάλει μικρούς και μεγάλους στην ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία, σ’ έναν τόπο όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι. Μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο, επί σκηνής θα βρίσκεται ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς.

To "Φανταστικό χωριό" του Σπύρου Γραμμένου έρχεται τον Δεκέμβριο στο θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα
To "Φανταστικό χωριό" του Σπύρου Γραμμένου έρχεται τον Δεκέμβριο στο θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα

Μια ακόμα νέα πρεμιέρα από τις 17 Ιανουαρίου 2022 φέρνει ο Ένκε Φεζολάρι, ο οποίος διασκεύασε και σκηνοθετεί την «Μαντάμ Μποβαρύ» του Φλωμπέρ. Ο γνωστός σκηνοθέτης καταπιάνεται με την εμβληματική ηρωίδα, αναδεικνύοντας το ψυχικό βάθος του χαρακτήρα μέσα από τρεις «οδούς»: μέσα από τον δικό της λόγο που σταδιακά αποκτά ποιότητα τραγικού μονολόγου, μέσα τα λόγια των πολιορκητών της που οδηγούνται προοδευτικά σε μια ακατάσχετη φλυαρία, αλλά και μέσα από την περίφημη αφηγηματική «απάθεια» του Φλωμπέρ.

Στις 11 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη με τίτλο «Belle equipe», που βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Grégory Reibenberg και σε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο café La belle équipe στο Παρίσι, όπου ο ιδιοκτήτης έχασε τη σύντροφο και τους φίλους του, η παράσταση μιλά για την επίπονη, αλλά και αισιόδοξη διαδικασία αναγέννησης ενός ανθρώπου μετά την καταστροφή.

Ο νέος χρόνος, πάντως, στο ΕΛΕΡ ξεκινά με το 5ο Επετειακό Masterclass του Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro στην Αθήνα, με τίτλο «Από το κείμενο στη σκηνή. Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», από το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Avantgarde. Θα διεξαχθεί στις 7-13 Ιανουαρίου και απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες αλλά και σε δραματοθεραπευτές και λογοτέχνες, που μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ως ακροατές.

Το θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα
Το θέατρο ΕΛΕΡ στην Πλάκα © Θωμάς Αρσένης

Το θέατρο ΕΛΕΡ

Ο χώρος ανακαινίστηκε εκ θεμελίων κατά τη διάρκεια της καραντίνας και διαθέτει δύο σκηνές. Την κεντρική, δυναμικότητας 126 θέσεων, αλλά και μεγάλο υπόγειο χώρο 140 τ.μ. που θα φιλοξενεί σεμινάρια, εργαστήρια, πρόβες, εκθέσεις καθώς και παραστάσεις. Είναι ένας χώρος μοντέρνος, φωτεινός, εξοπλισμένος τεχνολογικά για τις ανάγκες των δημιουργών.


INFO:
Θέατρο ΕΛΕΡ
, Φρυνίχου 10, Πλάκα, 211 735 3928, www.eler.gr
Έγκλημα και τιμωρία, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου.
Διάρκεια παραστάσεων: 17/12/2021-23/1/2022, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00.
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/egklima-kai-timoria-theatro-eler/
Το φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου
Διάρκεια παραστάσεων: 19/12/2021-30/1/2022, κάθε Κυριακή στις 11:30
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/fantastiko-chorio-21-22/
Μαντάμ Μποβαρύ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι.
Από 17/1/2022, κάθε Δευτέρα και Τρίτη
Belle equipe, της Μάρθας Μπουζιούρη
Από 11/2/2022, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ