Θεατρο - Οπερα

Έντονες αντιδράσεις του θεατρικού κόσμου κατά του Σερβετάλη

Πολλοί συνάδελφοι του τον κατακεραυνώνουν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρης Σερβετάλης © NDP
Άρης Σερβετάλης © NDP

Oι αντιδράσεις στην απόφαση που πήρε ο Άρης Σερβετάλης να αποχωρήσει από την θεατρική παράσταση «Ρινόκερος».

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος» επειδή δεν δέχεται τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Πολλοί συνάδελφοι του έσπευσαν μάλιστα να απαντήσουν στον ισχυρισμό του «ότι η Τέχνη είναι για όλους» καθώς όπως τόνισαν δεν σεβάστηκε τους ανθρώπους που θα μείνουν άνεργοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός ήδη από το περασμένο έτος δήλωνε ενάντιος στον εμβολιασμό και τασσόταν αναφανδόν υπέρ των ανοικτών εκκλησιών. 

Φαίη Κοκκινοπούλου: «Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί...θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε».


«Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και ας μου γίνουν ριπόρτ και ας κατεβάσουν το προφίλ μου. Αξίζει. Ο Σερβετάλης (ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα σε 20 ανθρώπους που εργάζονται στην παράσταση “Ρινόκερος”) αποφάσισε να μην συνεχίσει τις παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, γιατί δεν θέλει να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους. Η παραγωγή, προς τιμήν της και χίλια μπράβο, του πρότεινε να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια η παράσταση να κατέβει, δεμευόμενη (η παραγωγή) ότι θα πληρώσει τους ηθοποιούς κανονικά μέχρι τη λήξη της θεατρικής σαιζόν! Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε».

Αντώνης Καφετζόπουλος κατά Σερβετάλη 

«Η υποκριτική και η υποκρισία δεν αλληλοαποκλείονται» έγραψε ο γνωστός ηθοποιός στα social media, κατηγορώντας εμμέσως τον Άρη Σερβετάλη – χωρίς να τον κατονομάζει – για υποκρισία.

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος…»
«Δικαίωμά σου να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς. Δε θες να παίζεις μόνο για εμβολιασμένους, και αυτό είναι δικαίωμά σου. Έχεις ενημερώσει την παραγωγή σχετικά και εκείνη πετάει τη μπάλα στην εξέδρα προφανώς για να μην χάσει τον πρωταγωνιστή της και δεν φροντίζει να έχει αντικαταστάτη – πως να αντικαταστήσεις τον Άρη Σερβετάλη στο ελληνικό θέατρο και να έχεις την ανταποδοτικότητα στο ταμείο (ας μη γελιόμαστε), δικαίωμά της.
Τόσα χρόνια που είμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν κατεβάζεις παραστάσεις όμως, δεν βλέπω να έχεις την ίδια ευαισθησία, ίσως γιατί ο πνευματικός σου δε σου έδωσε το δικαίωμα να το κάνεις. Οι συνάδερφοί σου, οι εργαζόμενοι στο θέατρο μένουν στην ανεργία. Είχαν δικαίωμα να ξέρουν τις προθέσεις σου; Τους είχες ενημερώσει σχετικά; Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος πάλι και από τύχη ή θέλημα του Θεού δεν σταμάτησαν οι παραστάσεις.
Τελικά, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο και την καλλιτεχνική σου αξία πολλά δικαιώματα μαζεύτηκαν αγαπημένε Άρη Σερβετάλη και ίσως το δικαίωμα της εργασίας να είναι το πιο ιερό».

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δεν περίμενα πως κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί» 


«Είναι ένα πολύ φλέγον θέμα αυτό το τι γίνεται στα θέατρα. Τους άλλους τους ρώτησε ο Σερβετάλης; Ήταν ενήμεροι η ηθοποιοί; Πληρώνονται αυτή τη στιγμή; Που ίσως εξαιτίας του να μη πληρώνονται; Θα έρθω σε επαφή με τον επιχειρηματία να δω αν γίνονται οι προσλήψεις και αν πληρώνονται. Ως Σωματείο Ηθοποιών μας ενδιαφέρει να μάθουμε αυτό. Ο κ. Σερβετάλης έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει αλλά οι υπόλοιποι θα πρέπει να αμοίβονται εφόσον είχαν προσληφθεί σε μια παράσταση» δήλωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας στην εκπομπή «Super Κατερίνα».
«Το έμαθα και έχω σοκαριστεί. Δεν το περίμενα. Δεν περίμενα πως κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί. Δε μπορώ να συμφωνήσω. Μιλάω σαν Σπύρος Μπιμπίλας και όχι σαν πρόεδρος των ηθοποιών. Δε μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος που λέει πως είναι τόσο μέσα στην πίστη δε σκέφτεται πως οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΕΗ σε χθεσινές δηλώσεις του.

Άρης Λεμπεσόπουλος: «Μόνος του παίζει στην παράσταση; »
«Η Τέχνη είναι για όλους. Είναι ανεμβολίαστος ο Άρης Σερβετάλης; Είναι δικαίωμα του καθενός να μη το κάνει. Μόνος του παίζει στην παράσταση; Μάλλον είναι αναγκαίο, αν έχω κάτι και σε κολλήσω; Εγώ εμβολιάστηκα και θα κάνω το τρίτο, γιατί αυτό θεώρησα ότι είναι το σωστό» σχολίασε ο ηθοποιός.

Αντωνίου: Τραγικό, αντιεπιστημονικό και αντιανθρώπινο αυτό που έκανε ο Σερβετάλης

«Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί του. Το θέατρο αυτή τη στιγμή πρέπει να παρέχει και ασφάλεια στους θεατές, πέρα από την ουσιαστική διασκέδαση», τόνισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Αντώνης Αντωνίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολιάζοντας την απόφαση του Άρη Σερβετάλη.

«Διαφωνεί με τον διαχωρισμό των ανθρώπων, αλλά η επιστήμη δεν διαφωνεί με αυτό. Η επιστήμη λέει "εμβολιαστείτε, προστατευτείτε, προστατεύστε τον διπλανό σας, την οικογένειά σας και τον εαυτό σας. Από τη στιγμή που η επιστήμη παγκοσμίως κηρύσσει πανδημία και προτείνει μέτρα προφύλαξης, εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες, πρέπει να πειθαρχήσουμε και να το ακολουθήσουμε», επεσήμανε.

Χρύσα Ρώπα για Σερβετάλη: Έχω χάσει ανεμβολίαστους φίλους λόγω θρησκείας

Η Xρύσα Ρώπα αποκάλυψε ότι έχει χάσει τρεις παιδικούς της φίλους, από κορωνοϊό, επειδή ήταν ανεμβολίαστοι και στη συνέχεια τάχθηκε ενάντια στην απόφαση του Σερβετάλη.

Όπως σημείωσε η ίδια μιλώντας στον Αlpha: «Καταλαβαίνω να βλάψει το ταμείο του θεάτρου. Το καταλαβαίνω αυτό. Αυτό, αυτό το νέο μέτρο. Αλλά ιδεολογικά κάποιος να σηκωθεί να φύγει; Γιατί να φύγει; Επειδή οι ανεμβολίαστοι δεν... Προφανώς, δεν θέλουν και οι ανεμβολίαστοι, να μπουν στο θέατρο. Αυτά είναι κάποια μέτρα που ελήφθησαν... Δίκαια ή άδικα είναι ο μόνος τρόπος κατά τη γνώμη των ειδικών, των γιατρών, να λάβουν τα μέτρα τους για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, το οποίο είναι παγκόσμιο».

Τέλος, η ηθοποιός με φανερά φορτισμένο λόγο δήλωσε: «Εχω χάσει τρεις φίλους, παιδικούς μου φίλους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δε εμβολιάστηκαν για θρησκευτικούς λόγους, και το πληρώσανε. Οι επιλογές μας στη ζωή έχουν συνέπεια. Όλες οι επιλογές μας».

Άρης Σερβετάλης: Η σχέση του με την εκκλησία και το εμβόλιο

«Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται, αποκαλύπτεται. Πολύ λογικά ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει θα πει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδεται ο κορωνοϊός. Εγώ, επειδή πιστεύω, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις κοινωνώντας, χωρίς να θέλω να μπω σε κάποια αντιπαράθεση. Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κανέναν αυτή την πεποίθησή μου, θα ήθελα ωστόσο να γίνεται σεβαστή. Αυτά λείπουν σήμερα συχνά από τις διαφωνίες μας: η κατανόηση και ο σεβασμός» δήλωνε προ μηνών ο ηθοποιός στο Βήμα.

«Αν ήταν να κοινωνώ με πλαστικά κουταλάκια, θα έπαιρνα μαζί μου και Θεία Κοινωνία να τη βάλω στην κατάψυξη» πρόσθετε. 

Σχετικά με τη στενή σχέση που διατηρεί με την εκκλησία τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Σερβετάλης δήλωνε σε άλλη συνέντευξη για τα Παραπολιτικά: «Με το lockdown μού έχει λείψει πολύ η εκκλησία. Γιατί, όπως υπάρχουν τα σούπερ μάσκετ για την τροφή του σώματος, έτσι είναι και οι εκκλησίες για την πνευματική τροφή. Και στις εκκλησίες δεν πας επειδή είσαι υγιής. Πας επειδή νοσείς πνευματικά. Θα έπρεπε να είναι ανοιχτές».

Τέλος, όσον αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και το αν σκοπεύει να το κάνει, έναν χρόνο πριν ο Άρης Σερβετάλης δήλωνε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός, επειδή διαφημίζεται σαν σωτήρας και νομίζω πως θα είμαι από τους τελευταίους που θα το κάνουν».

Ο Λάκης Λαζόπουλος στηρίζει Σερβετάλη

«Αγαπώ και εκτιμώ τον Άρη Σερβετάλη και τον ξέρουμε όλοι ότι κάνει επιτυχία και αυτό είναι σημαντικό για την απόφαση που πήρε. Έχω δηλώσει και εγώ ότι δεν μπορώ να παίζω μόνο για εμβολιασμούς. Στο λεωφορείο, στην εκκλησία, στο κρεοπωλείο μπορούν να μπαίνουν όλοι, γιατί δεν μπορούν να μπουν στο θέατρο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τον κόσμο. Αυτά τα μέτρα που δεν είναι μέτρα και βγάζουμε έξω αυτούς που δεν είναι πελάτες μας, δημιουργούν τη σύγχυση στο κοινό. Αν το μέτρο έχει καμπύλες, τότε κάποιοι θα κρυφτούν στις καμπύλες» υπογράμμισε ο ηθοποιός παίρνοντας και εκείνος το μέρος του Άρη Σερβετάλη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ