Visual Browsing

Η «Πτέρυγα» ανακινεί συναισθήματα και μνήμες

dimitra kouza pteryga theatro horos
Η Δήμητρα Κούζα πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η Πτέρυγα» στο θέατρο Χώρος
Η Δήμητρα Κούζα μιλάει στην ATHENS VOICE για την παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Χώρος
  • A-
  • A+
0
Συνέντευξη με την ηθοποιό Δήμητρα Κούζα με αφορμή την παράσταση «Πτέρυγα» στην οποία πρωταγωνιστεί στο θέατρο Χώρος.

«Η Πτέρυγα», μια ονειρική παράσταση για τη μητρότητα εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, έρχεται από τις 21 Φεβρουαρίου στο θέατρο Χώρος, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου.

Η πρωταγωνίστρια Δήμητρα Κούζα ξεναγεί την ATHENS VOICE στο όνειρο και στις μνήμες της «Πτέρυγας», αποκαλύπτει γιατί διάλεξε τον δρόμο του θεάτρου, συστήνει το πλάσμα που υποδύεται και αποκαλύπτει τι άλλο αγαπά με πάθος, εκτός από το θέατρο.

Γιατί επιλέξατε τον δρόμο του θεάτρου;
Είναι κάτι που με έναν τρόπο έκανα από μικρή ηλικία. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, δημιουργίας από το σημείο μηδέν. Και αυτό το βρίσκω πολύ ελκυστικό.

dimitra kouza pteryga theatro horos
Σχετικα
H Άννα Φόνσου μας διηγείται τη ζωή της
H Άννα Φόνσου μας διηγείται τη ζωή της

Έχετε άγχος και αγωνία κάθε φορά που ανεβαίνετε στο σανίδι;
Υπάρχει άγχος κάθε φορά και νομίζω δεν θα φύγει ποτέ αυτό το συναίσθημα. Με τα χρόνια βέβαια εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δημιουργικότητας μαζί με χαρά, όσο πλησιάζει η πρεμιέρα.

Τι σας σαγηνεύει στην παράσταση «Η Πτέρυγα»;
Στην παράσταση δεν υπάρχει ιδιαίτερο κείμενο με τη μορφή θεατρικού έργου. Είναι το όνειρο και οι μνήμες μιας κοπέλας που βίωσε μια δύσκολη εγκυμοσύνη και έμεινε στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφηγούμαστε αυτήν την ιστορία και τη διαδρομή της κοπέλας προς τον τοκετό μέσα από εικόνες και σωματικές δράσεις. Το να αφηγείσαι μια ιστορία χωρίς τη χρήση λόγου, αλλά μέσα από μια σωματική συμπεριφορά είναι μια ωραία πρόκληση.

dimitra kouza pteryga theatro horos
Σχετικα
Η Αθήνα του ​Μιχάλη Σαράντη
Η Αθήνα του ​Μιχάλη Σαράντη

Γιατί να έρθει το κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση αυτή;
Οι θεματικές του είναι η εγκυμοσύνη, η αντοχή στη δυσκολία, η στήριξη και η αγάπη του άντρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Ο ερχομός ενός παιδιού στον κόσμο. Όλοι με τον ίδιο τρόπο έχουμε έρθει. Είναι μια θεματική που αγγίζει τον καθένα μας. Ανακινεί συναισθήματα και μνήμες είτε έχουμε κάνει παιδιά, είτε όχι. Κάποτε όλοι υπήρξαμε παιδιά.

Υπάρχουν στιγμές που ο ρόλος σας φορτίζει συναισθηματικά και σας ξεπερνά;
Το πλάσμα που υποδύομαι ανήκει σε έναν φαντασιακό κόσμο. Είναι ένας συμβολισμός της ζωής, του φωτός, της γέννησης. Είναι η θετική ενέργεια που προστατεύει τις γυναίκες και τα μωρά όταν είναι να έρθουν στον κόσμο. Δεν έχει κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Είναι ένα πλάσμα που είναι πολλών ετών, ζει στην Πτέρυγα από πάντα. Έχει μια σιγουριά. Εμφανίζεται για να προστατέψει κάποιον, δεν βιώνει το ίδιο καταστάσεις που μπορούν να του δημιουργήσουν έντονες συναισθηματικές αλλαγές.

dimitra kouza pteryga theatro horos

Τι είναι το Θέατρο Χώρος για εσάς;
Το δεύτερο σπίτι μου.

Εκτός από το θέατρο, τι άλλο αγαπάτε με πάθος;
Τα ταξίδια, το σινεμά, η θάλασσα, οι περίπατοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάποια από τα πράγματα που μου δίνουν μεγάλη απόλαυση και λειτουργούν τελείως αγχολυτικά για μένα.

dimitra kouza pteryga theatro horos

Οργανώνετε τα πάντα στην καθημερινότητά σας ή αφήνετε την κάθε μέρα να σας οδηγήσει;
Έχω πλέον καταλάβει ότι δεν μπορείς να οργανώσεις τα πάντα στην εντέλεια. Επιπλέον έχει ενδιαφέρον να αφήνεις περιθώριο στον εαυτό σου να προκύψει και κάτι που δεν είναι στο πρόγραμμα. Οργανώνω ό,τι θεωρώ ότι χρειάζεται χωρίς να κλειδώνω απόλυτα όλη τη μέρα μέσα σε ένα αυστηρό σχεδιάγραμμα.

Ταξίδια, βιβλία, έξοδος με φίλους, κινηματογράφος, τηλεοπτικές σειρές. Αν έπρεπε να τα βάλετε σε σειρά προτεραιότητας, ποια θα ήταν αυτή;
Ταξίδια, έξοδος με φίλους, κινηματογράφος, βιβλία και τηλεοπτικές σειρές.

dimitra kouza pteryga theatro horos

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της ATHENS VOICE

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5