1821 Digital Gallery
pisti agapi elpida bios Main

«Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» στο Bios Main

Από την ομάδα ΑΝΙΜΑ για λίγες μόνο παραστάσεις
«Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» από την ομάδα ΑΝΙΜΑ στο Bios Main © Μίλτος Πιλαλητός
Η ομάδα ΑΝΙΜΑ παρουσιάζει την παράσταση «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» στο Bios Main από τις 19 Μαρτίου.

Η ομάδα ΑΝΙΜΑ, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Γαμήλιο Εμβατήριο», «Έξοδος» και τη διάκριση της σκηνοθέτιδας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη με το βραβείο Κάρολος Κουν για το έργο «Ζητιάνος», ανεβάζει το «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» του Odon Fon Horvath (Έντεν Φον Χόρβατ) στο Bios Main με χορηγό επικοινωνίας την ATHENS VOICE. Γραμμένο το 1932, είναι ένα από τα πιο σκοτεινά και δυστοπικά έργα του 20ού αιώνα και σκοπός της παράστασης είναι να ανοίξει έναν διάλογο με την σημερινή, εξίσου άγρια εποχή.

pisti agapi elpida bios Main

Υπόθεση
Μια άνεργη γυναίκα προσπαθεί να βρει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει, βάζοντας το σώμα της ενέχυρο στο Εργαστήριο Ανατομίας, προκειμένου να πάρει τα χρήματα που αντιστοιχούν και έτσι να εξασφαλίσει μια άδεια πλασιέ, για να μπορέσει να εργαστεί. ‘Όμως τα πράγματα θα περιπλεχθούν, θα κατηγορηθεί για απάτη, θα φυλακισθεί και θα χάσει τη δουλειά της, φτάνοντας στα όρια της εξαθλίωσης. Η σύντομη ερωτική ιστορία που θα ζήσει μ’ έναν αστυνομικό, δεν θα είναι αρκετή για να αλλάξει την πορεία των γεγονότων…

Η ομάδα ΑΝΙΜΑ αποφάσισε να ανεβάσει το θεατρικό έργο του Χόρβατ «Πίστη, αγάπη, ελπίδα», για να αναδείξει τις ομοιότητες και τις αντιστοιχίες με τη σημερινή εποχή, όπου κυριαρχεί η γενικευμένη κρίση- οικονομική και κοινωνική, ο κυνισμός,  οι έντονες φασιστικές ιδεολογίες και συμπεριφορές, καθώς και η έλλειψη ανθρωπιάς και επικοινωνίας. Οι ανθρώπινες σχέσεις και η βαρβαρότητα που τις διακρίνει, οι εργασιακές σχέσεις, οι σχέσεις εξουσίας, οι ερωτικές και φιλικές σχέσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο, σ’ έναν κόσμο που οι τρεις αξίες του τίτλου του θεατρικού μοιάζουν μακρινή ουτοπία.

Σχετικα
Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ
Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ

pisti agapi elpida bios Main
© Μίλτος Πιλαλητός

Σκηνοθετικό σημείωμα
«Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το έργο στην Αθήνα του σήμερα, τονίζοντας τις τρομακτικά πολλές ομοιότητες των δυο εποχών. Σκοπός μας να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό ψηφιδωτό σημερινών χαρακτήρων που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και την άνθιση ακροδεξιών μορφωμάτων και φασιστικών ιδεολογιών. Επιθυμούμε με αυτό τον τρόπο να φωτογραφίσουμε μια πολύχρωμη παλέτα ανθρώπων, από διαφορετικές τάξεις, επαγγέλματα, ακόμα και διαφορετική καταγωγή μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ζωντανούς ανθρώπους με παρελθόν, παρόν και μέλλον, ώστε  οι παραλληλισμοί με την τότε εποχή να μοιάζουν αληθινοί και υπαρκτοί ώστε να ακουμπήσουν στους προβληματισμούς ενός σημερινού κοινού. Σκοπός μας η αποκατάσταση της ουσίας των εννοιών της πίστης, αγάπης, ελπίδας». -Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

pisti agapi elpida bios Main
Σχετικα
Είδαμε την «Αιολική Γη» στο Εθνικό Θέατρο
Είδαμε την «Αιολική Γη» στο Εθνικό Θέατρο

Η Ομάδα ΑΝΙΜΑ
Με σκηνοθέτη τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και βασικούς εκπροσώπους την ίδια και την ηθοποιό Κατερίνα Μπιλάλη, καθώς και μια ομάδα μόνιμων συνεργατών, η ΑΝΙΜΑ πειραματίζεται κυρίως σε σύγχρονες θεατρικές φόρμες αφήγησης. Η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία δουλεύει η ομάδα είναι μια μεταμπρεχτική προσέγγιση των κειμένων. Μέσα από την ουσιαστική χρήση της μουσικής ως παρτενέρ των ηθοποιών, την κίνηση και την σωματοποιημένη έκφραση των ρόλων, προσεγγίζεται η υποκριτική. Το ενδιαφέρον της ομάδας στρέφεται είτε γύρω από κλασικά κείμενα και το πώς αυτά μπορούν να παρουσιαστούν ώστε να αφορούν το σήμερα, είτε γύρω από πολιτικά, ιστορικά έργα. Η ματιά που προσεγγίζουμε τα κείμενα έχει αφετηρία και στόχο να φωτίσει τη γυναικεία πλευρά-θέση μέσα στα κοινωνικά και ιστορικά συμφραζόμενα και να διερευνήσει τις έμφυλες ταυτότητες. Σταθμός στην πορεία της ομάδας είναι η παράσταση «Ζητιάνος», για την οποία η σκηνοθέτης Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη βραβεύτηκε με το βραβείο Κάρολος Κουν για νέο σκηνοθέτη.

pisti agapi elpida bios Main
© Μίλτος Πιλαλητός

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της ATHENS VOICE

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5