Μουσικη

Placebo: Το συγκρότημα θρύλος επιστρέφει στην Ελλάδα

Μία από τις επιδραστικότερες ροκ μπάντες όλων των εποχών

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία του συγκροτήματος Placebo.

Placebo: Το θρυλικό αλτέρνατιβ ροκ συγκρότημα επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω των Rockwave Nights σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στις 19 και 21 Ιουλίου αντίστοιχα.

Το φεστιβάλ Rockwave αποτελεί έναν από τους πιο κλασικούς και συνάμα θρυλικούς μουσικούς θεσμούς στην Ελλάδα, όμως φέτος αλλάζει μορφή και ανανεώνεται για το ελληνικό κοινό. Για πρώτη φορά παρουσιάζει τις Rockwave Nights, βραδιές με live εμφανίσεις μεγάλων καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μετά την ανακοίνωση της εμφάνισης του γαλλικού αλτέρνατιβ πανκ - ροκ συγκροτήματος Les Negresses Vertes, έρχεται άλλη μία, που σίγουρα θα ενθουσιάσει μεγάλο μέρος του κόσμου. Οι Placebo αδιαμφησβήτητα συγκαταλέγονται μέσα στα μεγαλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών και επιστρέφουν στη χώρα μας γιο δύο εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι φανατικοί οπαδοί της βρετανικής μπάντας θα έχουν την ευκαιρία να τους δουν από κοντά μέσω των συναυλιών τους στο Θέατρο Γης και την Τεχνόπολη στις 19 και 21 Ιουλίου.

placebo_press.01.jpg

Οι Placebo ανήκουν με βεβαιότητα στη συζήτηση για τις πιο επιδραστικές μπάντες στην ιστορία της μουσικής. Έχουν καταφέρει να πουλήσουν εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον πλανήτη και έχουν πει πολλά τραγούδια, που μένουν χαραγμένα σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα έχουν αποτελέσει έμπνευση για πολύ μεγάλες μπάντες όπως οι My Chemical Romance και Panic! At the Disco. Έχουν γράψει την ιστορία τους με χρυσά γράμματα στη βρετανική μουσική με τα 6 «top 10» άλμπουμ τους και έχουν συνεργαστεί διαχρονικά με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Ντέιβιντ Μπάουι, Ρόμπερτ Σμιθ και Μάικλ Στράιπ. Αποτελούνται από το δίδυμο των Μπράιαν Μόλκο και Στέφαν Όσνταλ. Η ίδρυσή τους συνέβη τυχαία το 1994 στο Λονδίνο με το πρώτο όνομα της μπάντας τους να είναι το Ashtray Heart.

Γύρω από το όνομά τους εξάλλου επικρατεί ακόμα και σήμερα μεγάλη συζήτηση. Ως γνωστόν με τον όρο Placebo αναφερόμαστε στο «εικονικό φάρμακο», όμως σύμφωνα πάντα με τους συντελεστές του είναι παρμένο από τη φράση «Θα παρακαλώ» στα λατινικά. Το ομότιτλο πρώτο άλμπουμ τους έφερε μια τεράστια αλλαγή στη βρετανική μουσική και έσπασε την πρωτοκαθεδρία της Μπριτποπ, που μέχρι τότε αποτελούσε και το κυρίαρχο είδος. Δώδεκα μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους σινγκλ «Bruise Pristine» βγάζουν στη δημοσιότητα το «Nancy Boy» που δέχτηκε αποθεωτικές κριτικές και σημάδεψε την πορεία τους μετέπειτα.

Placebo - Nancy Boy (Official Music Video)

Το 1998 ήταν η ώρα για τον δίσκο «Without You I'm Nothing» που πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα και τους έβαλε για τα καλά στις συνειδήσεις του κοινού. Μέσα σε αυτό μπορεί να εντοπίσει κανείς το κορυφαίο σινγκλ «Pure Morning» και το εμβληματικό «Every You Every Me». Με τον Ντέιβιντ Μπάουι ερμήνευσαν μαζί το «20th Century Boy» στα BRIT Awards το 1999 και εκτόξευσαν έτσι τη δημοφιλία του άλμπουμ. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το «Black Market Music». Από τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχώρισαν τα κομμάτια «Taste In Men», «Slave To The Wage» και «Special K», που σκαρφάλωσαν στο Top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου και των charts διεθνώς.

Φωτογραφία των Μπράιαν Μόλκο και Στέφαν Όσνταλ.

Ο τέταρος δίσκος τους «Sleeping With Ghosts» το 2003 αναδείχθηκε διπλά πλατινένιος στη Γαλλία, πλατινένιος στη Γερμανία και χρυσός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σινγκλ «The Bitter End» έγινε μία από τις κορυφαίες επιτυχίες του συγκροτήματος και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια τους. Μαζί με το «Every You Every Me» είναι από εκείνα που παίζουν σχεδόν σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση. 

Placebo - Every You Every Me (Official Music Video)

Όταν βάζεις τον πήχη τόσο ψηλά, είναι δύσκολο να τον ξεπεράσεις εκ νέου. Η μπάντα το κατάφερε σίγουρα με το «Meds» το 2006. Πούλησε πάνω από 1,1 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έγινε πλατινένιο σε Γερμανία, Γαλλία και χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έπειτα ακολούθησε το «Battle For The Sun» με παραγωγό τον Ντέιβ Μπότριλ το 2009. Πρόκειται για μία διαφορετική δουλειά, που άλλαξε κάπως τον χαρακτήρα του συγκροτήματος και σηματόδοτησε την έναρξη μιας νέας εποχής. Παρέμειναν για δύο βδομάδες στην πρώτη θέση του European Billboard Chart, ενώ βρέθηκαν στο νούμερο 1 στα charts 10 χωρών και στο Top 5 στα charts σε άλλες 20 χώρες. Στα MTV European Music Awards του 2009 κέρδισαν το Best Alternative Award, εδραιώνοντας τη θέση τους ως μία από τις κορυφαίες live ροκ μπάντες παγκοσμίως.

Φωτογραφία του συγκροτήματος Placebo.

Το «Loud Like Love», που κυκλοφόρησε το 2013, ήταν το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους με παραγωγό τον Άνταμ Νόμπλ και βρήκε τη μπάντα να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, σε μια περιοδεία με πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές σε Αυστραλία, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Στη συνέχεια γιόρτασαν την επέτειο των 20 χρόνων τους με την κυκλοφορία του retrospective δίσκου, «A Place For Us To Dream» στις 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και με την κυκλοφορία του EP με τίτλο «Life's What You Make It» που περιείχε 6 νέα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του σινγκλ «Jesus' Son» και της διασκευής του «Life's What You Make It» των Talk Talk. Λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ακολούθησε η μεγάλη παγκόσμια περιοδεία τους, με τίτλο «20 Years of Placebo» που συνεχίστηκε και σε όλη τη διάρκεια του 2017. Το Σεπτέμβριο του 2021 επέστρεψαν και μοιράστηκαν με τους χιλιάδες φανς τους το πρώτο νέο τους single «Beautiful James». 

Placebo - Beautiful James

Ο νέος τους δίσκος «Never Let Me Go» έφτασε στην θέση 3 στο αγγλικό top-10 UK Albums και είναι το πρώτο τους, που πετυχαίνει κάτι ανάλογο. Στο παρελθόν το συγκρότημα έχει μπει στο αγγλικό top-10 έξι φορές συνολικά και η τελευταία φορά ήταν με το «Battle for The Sun» το 2009, που είχε σκαρφαλώσει μέχρι το νούμερο 8. Το όγδοο άλμπουμ των Μπράιαν Μόλκο και Στέφαν Όλσνταλ είναι αρκετά διαφορετικό από τις πιο κλασικές δουλειές τους. Δεν λείπει η ανάγκη τους για αυτό - έκφραση, ενώ υπάρχει μία προσπάθεια για σύνδεση με τον κόσμο της σύγχρονης εποχής και της post - covid περιόδου, που χαρακτηρίζεται από ένα τοπίο μισαλλοδοξίας, διαχωρισμού, τεχνολογικού κορεσμού και επαπειλούμενης οικο-καταστροφής.

Το εξώφυλλο του δίσκου «Never Let Me Go» των Placebo.

Το συγκρότημα κάνει θέλει να είναι αντίθετο στα παραπάνω και να θίγει παγκόσμια ζητήματα. Ο Μόλκο έχει πει εξάλλου στο παρελθόν ότι «Όλα έχουν να κάνουν με τον πόνο του κόσμου, αυτή τη σιωπηλή κραυγή που βρίσκεται παντού. Κάθε ακροατής ανακαλύπτει τη δική του προσωπική ιστορία στα τραγούδια μας» ενώ ο Όλσνταλ εξέφρασε πως «Ο Μπράιαν έχει 300 διαφορετικές ιδέες στο κεφάλι του, η σκέψη του τρέχει με ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα. Υπάρχουν τόσα πολλά στους στίχους του αυτή τη φορά, που σας μεταφέρουν σε τόσα πολλά διαφορετικά μέρη – μερικά πολύ σκοτεινά, αλλά υπάρχει και αγάπη και ελπίδα. Βλέπω πολλή από την αλήθεια του, και την αλήθεια μας».

Μετά από 25 χρόνια μίας γεμάτης καριέρας και περισσότερες από δεκατρία εκατομμύρια πωλήσεις οι Placebo αποδεικνύονται γνώστες της ανθρώπινης φύσης. Μέσα από τα τραγούδια τους προσπαθούν να ενώνουν το κοινό και να αφήνουν απ΄έξω το μίσος και τις έχθρες, με τρόπο που μένει μακριά από τις mainstream νόρμες. 

Σίγουρα δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητοι και το ελληνικό κοινό είναι έτοιμο να τους υποδεχτεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα στις 19 και 21 Ιουλίου αντίστοιχα. Το Θέατρο Γης και η Τεχνόπολη θα αποτελέσουν για εκείνες τις ημέρες το μέρος που θα χτυπάει η καρδιά των φίλων της αλτέρνατιβ ροκ.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 48 ευρώ
Golden Area (περιορισμένος χώρος μπροστά στη σκηνή): 88 ευρώ

Τα εισιτήρια ROCKWAVE FESTIVAL 2020 | PLACEBO εξακολουθούν να ισχύουν για τις νέες συναυλίες των PLACEBO στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήριά τους για την ημέρα της επιλογής τους. Για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια οι οδηγίες θα αποσταλούν μέσω e-mail από τις Viva & Hunter Agency. Τα φυσικά εισιτήρια (hard copy tickets) μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν για την είσοδο στο χώρο της συναυλίας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Ηλεκτρονικά

Δίκτυο: viva.gr

Θεσσαλονίκη

unnamed_11.jpg

Αθήνα

unnamed_12.jpg

 

Τηλεφωνικά: 11876

Σε όλα τα Viva Spots (Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Yoleni's)

Φυσικά Σημεία Προπώλησης

Hunter Agency
Πανεπιστημίου 42, Αθήνα
Ωράριο Λειτουργίας (έως 21/4)
Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη: 10.30 – 14.30
Παρασκευή: 16.00 – 20.00
Σάββατο: 10.30 – 16.00
Δευτέρα: Κλειστά

Stereodisc Record Shop
Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή: 10:30 - 21:00, Σάββατο 10:00 - 18:00

Kαταστήματα Public 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
Τριανδρία, Θεσσαλονίκη

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100 - Γκάζι, Αθήνα 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ