Μουσικη

Μαρκ Λάνεγκαν: Πέθανε η φωνή των θρυλικών Screaming Trees

Mόλις 57 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο Μάρκ Λάνεγκαν
Μαρκ Λάνεγκαν © Justin Hunt/Getty Images/Ideal Image

Σε ηλικία μόλις 57 ετών πέθανε η «φωνή» των μεγάλων Screaming Trees, ο Μαρκ Λάνεγκαν.

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς όπως έγινε γνωστό πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο σπουδαίος καλλιτέχνης Μαρκ Λάνεγκαν ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως προφήτης του grunge και από τους λίγους εναπομείναντες «σωτήρες» του παραδοσιακού alternative rock.

«Ο αγαπημένος μας φίλος πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Killarney της Ιρλανδίας», αναφέρει μια δήλωση από τον επίσημο λογαριασμό του στa social media. «Αγαπημένος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και μουσικός ήταν 57 ετών και άφησε πίσω του τη σύζυγό του Shelley. Δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Η οικογένεια ζητά από όλους να σεβαστούν την ιδιωτικότητά τους αυτή τη στιγμή».


Οι Screaming Trees μαζί με τους Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam και Soundgarden ήταν από τις επιδραστικότερες μπάντες του Grunge Rock στην Ιστορία.

Ωστόσο στη μακρά πορεία του, που και με τίτλους να επιχειρήσει κανείς να την ανατρέξει θα του πάρει κάποιον χρόνο, ο Λάνεγκαν έβρισκε συνέχεια τρόπους να επανεφευρίσκει τον εαυτό του: Screaming Trees, Queens Of The Stone Age, Isobel Campbel, Gutter Twins, Greg Dulli, The Twilight Singers, Mark Lanegan band.

Ο Λάνεγκαν γεννήθηκε στο Ellensburg της Washington, στις 25 Νοέμβριου του 1964. Ξεκίνησε την μουσική του καριέρα το 1980, όπου με την φωνή του συντρόφευε τους Screaming Trees μαζί με τον Gary Lee Conner, Van Conner και τον Mark Pickerel. Οι Screaming Trees διαλύθηκαν το 2000 και ο Λάνεγκαν συνέχισε να τραγουδάει με τους Queens of the Stone Age. Ωστόσο ταυτόχρονα έκανε συνεργασίες με την Melissa Auf der Maur, την Martina Topley Bird. Επίσης τραγούδια με τον Atom Brain και τον Black River από το ηλεκτρονικό project Bomb the Bass. Καθώς έφυγε από τους Queens of the Stone Age το 2005, ο Mark δούλεψε με το project των Gutter Twin Greg Dulli’s Twilight Singers και ταυτόχρονα με το project των Soulsaver σαν τραγουδιστής πάντα και άλλοτε και στιχουργός.

Ο Λάνεγκαν κυκλοφόρησε το σόλο ντεμπούτο του, The Winding Sheet, το 1990 μέσω της Sub Pop. Ο δίσκος περιλάμβανε συνεργασίες με τους Kurt Cobain και Krist Novoselic των Nirvana και, το 2005, ο Dave Grohl αποκάλεσε το The Winding Sheet «ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών». Τα άλμπουμ του Λάνεγκαν συνέχισαν να έχουν αξιόλογους συντελεστές, όπως ο J Mascis (που ήταν στο Scraps του 1998 στο Midnight), καθώς και οι PJ Harvey, Joshua Homme, Greg Dulli, Troy Van Leeuwen και Duff McKagan, που ήταν μεταξύ των πολλών συντελεστών του 2004.

Συνολικά κυκλοφόρησε έντεκα σόλο στούντιο άλμπουμ από το 1990, καθώς και τρία άλμπουμ συνεργασίας με την Isobel Campbell και δύο με τον Duke Garwood.

The Winding Sheet

O Μάρκ Λάνεγκαν στην ATHENSVOICE

«Από την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στην Αθήνα, το κοινό ήταν απίστευτο, ζεστό και ενθουσιώδες. Ο κόσμος που συνάντησα ήταν φανταστικός και φιλόξενος, κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα το απολαμβάνω. Θυμάμαι το φανταστικό φαγητό, τον κόσμο, την πόλη, τις συναυλίες. Πάντα ανυπομονώ να ξανάρθω» είχε πει ο Μαρκ Λάνεγκαν στην AV σε συνέντευξη του το 2012. «Όταν ξεκίνησα να βγάζω τα προσωπικά μου άλμπουμ, ήθελα κάτι διαφορετικό από τα χρόνια με τους Screaming Trees. Aναζητούσα έναν άλλο ήχο. Άλλοτε ηλεκτρικό, άλλοτε ακουστικό. Αυτό έχει αλλάξει. Πάντα θέλω να γράφω άλμπουμ και να τα απολαμβάνω ο ίδιος. Αυτό δεν έχει αλλάξει». 

Mark Lanegan Band - 4AD Session

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ