Μουσικη

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η κλασική μουσική συναντά την τζαζ και τις γιορτινές μελωδίες, ενώ η μαγεία του κλασικού σινεμά και του θεάτρου σκιών κατακτούν τη σκηνή

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 809
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι λυρικοί ερμηνευτές του ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble
Χριστουγεννιάτικο a capella με τους λυρικούς ερμηνευτές του ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble © Χάρης Ακριβιάδης

Χριστούγεννα 2021: Όλες οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Και φέτος, στις Γιορτές, τις εξόδους μας υπογράφει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΡΩΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΟΝ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 20:30

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις της στο εξωτερικό, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, με τον Διονύση Γραμμένο στο πόντιουμ, επιστρέφει στην έδρα της και αφιερώνει μια βραδιά σε έργα μεγάλων ρώσων συνθετών. Με σολίστ την πολυβραβευμένη Άννα Φεντόροβα, ένα από τα πιο λαμπρά νέα αστέρια του διεθνούς πιανιστικού στερεώματος, το νεανικό σύνολο in residence του Μεγάρου θα παρουσιάσει το αριστουργηματικό Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο σε σι ύφεση ελάσσονα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Θα ερμηνεύσει, επίσης, δύο κοσμαγάπητες συνθέσεις: τη γεμάτη λάμψη Εισαγωγή από την όπερα Ρουσλάνος και Λιουντμίλα του Μιχαήλ Γκλίνκα και τη δημοφιλέστατη συμφωνική σουίτα Σεχραζάτ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ.  

Η σολίστ Άννα Φεντόροβα από την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Η πολυβραβευμένη σολίστ Άννα Φεντόροβα.

Διάσημη και από την ενεργή παρουσία της στο YouTube (33 εκ. views στο Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ) αλλά και στο μουσικό κανάλι AvroTros, η νεαρή πιανίστα έχει συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με φημισμένες ορχήστρες όπως η Philharmonia και η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Συμφωνική του Κιότο, οι Φιλαρμονικές της Ολλανδίας, του Μπουένος Άιρες και της Βορειοδυτικής Γερμανίας. Στα σολιστικά μέρη για βιολί, ο Γιώργος Μπάνος.  

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της νέας σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων Mentoring Workshops, ο μαέστρος και οι νέοι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ μιλούν σε εφήβους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη (είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση).  

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

18-30 Δεκεμβρίου 2021

Το λευκό πανί του Ηλία Καρελλά στήνεται για ένατη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πάνω του ζωντανεύει από τον θίασο του δημοφιλούς σκιοπαίκτη μια ολοκαίνουργια κωμική περιπέτεια για όλη την οικογένεια, με άρωμα όπερας!  

Τι δουλειά έχει ο Καραγκιόζης στη Σκάλα του Μιλάνου; Ενώ όλοι στο περίφημο λυρικό θέατρο προετοιμάζουν πυρετωδώς το εορταστικό γκαλά, ο Καλικάντζαρος των Χριστουγέννων έχει φέρει τα πάνω κάτω. Αλλόκοτα γεγονότα συμβαίνουν: τραγουδιστές χάνουν τη φωνή τους, όργανα εξαφανίζονται, νότες μετακινούνται. Ο αγαπημένος μας ήρωας, σε ρόλο ντετέκτιβ, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο. 

Ο θίασος του Ηλία Καρέλλα.
Ο θίασος του Ηλία Καρέλλα ανεβάζει τον «Καραγκιόζη στην Σκάλα του Μιλάνου». © Φάνης Παυλόπουλος

Χιούμορ, δράση, μουσική και ξεκαρδιστικές ατάκες περιμένουν τα παιδιά 4 έως 104 ετών που θα λάβουν θέση στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο Ηλίας Καρελλάς υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, τους φωτισμούς, το κείμενο και δανείζει τη φωνή του σε 21 φιγούρες. Οι χορογραφίες είναι της Αντιγόνης Γύρα. Τη μουσική επιμέλεια κάνουν οι String Demons, που παίζουν στην παράσταση ως μέλη της… Δια- φωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου. Επί σκηνής ερμηνεύουν οι Γιάννης Καλύβας, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Νίκος Ντεκούλης, Αλέξανδρος Ζαρμακούπης και Θέμις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη και πίσω από τον μπερντέ οι Νικόλας Τζιβελέκης, Απόστολος Γραββάνης και Δήμητρα Κώνστα.  

Ημέρες παραστάσεων: 18/12, 25/12, 27/12, 28/12, 29/12, 30/12 (18:00), 19/12 & 26/12 (16:00 & 18:00)

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ A CAPPELLA ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, 20:30

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον κόσμο, με μελωδίες από την εποχή της Αναγέννησης έως τις μέρες μας, μας υπόσχεται το δημοφιλές ανδρικό φωνητικό σύνολο. Πάντα υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, οι λυρικοί ερμηνευτές του ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble θα ξετυλίξουν για μια βραδιά, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, γοητευτικές συνθέσεις ελλήνων και ξένων δημιουργών, και συγκεκριμένα δημιουργίες των Willaert, Pitoni, Bruckner, Bardos, Genzmer, Da Rold, Ραχμάνινοφ, Thompson, Whitacre, Sorg, Klein, Nurmoja, Πολυκράτη, Τριάντη, Αδάμη, Mπαλτά κ.ά.  

Έργα που, όπως δηλώνει ο μαέστρος του αγαπημένου πολυφωνικού σχήματος, είναι μεν ταιριαστά στο πνεύμα των ημερών, ταυτόχρονα όμως δεν αποτελούν το συνηθισμένο ρεπερτόριο των χριστουγεννιάτικων συναυλιών. Το ελληνικό ρεπερτόριο δεν θα λείψει ούτε από αυτή τη συναυλία τους, άλλωστε σταθερό στόχο του συνόλου αποτελεί η ανάδειξή του αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή του μέσα από τη δημιουργία νέων έργων. «Ένα τέτοιο ιδιαίτερο μουσικό κομμάτι είναι και το “Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά - ένα ερωτικό τραγούδι” που συνέθεσε ο Άλκης Μπαλτάς ειδικά για το ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE, το οποίο θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά με αίσθημα τιμής και χαράς στη συναυλία μας στο Μέγαρο», αναφέρει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.  

Οι λυρικοί ερμηνευτές του ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble.
Χριστουγεννιάτικο a capella με τους λυρικούς ερμηνευτές του ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble © Χάρης Ακριβιάδης

Στο σύνολο συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Λούτας, Χρήστος Χριστοδούλου, Αναστάσιος Λαζάρου, Γιώργος Νάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Μάνος Μπουρίκας, Ιωάννης Κοντέλλης, Γιάννης Καλύβας, Σπύρος Σώκος, Χρήστος Λάζος, Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Πλατανιάς, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Παναγιώτης Πρίφτης, Νίκος Κατσίγιαννης, Παναγιώτης Παντούλιας, Γιάννης Χριστόπουλος, Κώστας Ζαμπούνης, Μιχάλης Πλατανιάς.  

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ - A LIVE RADIO PLAY

Πρεμιέρα ΠΕΜΠΤΗ 23 Δεκεμβρίου 2021

Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα ζωντανεύει στη σκηνή, μόνο για εννέα παραστάσεις, από τον σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανό και ένα θίασο εκλεκτών ηθοποιών!  

Οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας και Θεοδοσία Σαββάκη υποδύονται τους ήρωες του φιλμ «It’s a Wonderful Life», ως μια ομάδα ηθοποιών οι οποίοι κάνουν τη ραδιοφωνική μετάδοση της ταινίας και παίζουν όλους τους ρόλους της σε ένα στούντιο της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, δημιουργούν επί σκηνής όλους τους ήχους της ταινίας, με τον τρόπο που δημιουργούνταν τα ηχητικά εφέ της εποχής, χρησιμοποιώντας καθημερινά και αναπάντεχα αντικείμενα, όπως τους δίδαξε ένας επαγγελματίας των ηχητικών εφέ ταινιών. Στο πλευρό τους, η Athens Collective Orchestra, υπό τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη. Όλοι μαζί ξετυλίγουν τη συγκινητική ιστορία του Τζορτζ Μπέιλι, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βοηθώντας τους κατοίκους του Μπέντφορντ Φολς και προσπαθεί να σώσει τη μικρή οικογενειακή του επιχείρηση από τον άπληστο επιχειρηματία Χένρι Πότερ. 

Οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας και Θεοδοσία Σαββάκη
© Πάνος Γιαννακόπουλος

Μια συμπαραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως» με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην οποία θριαμβεύει η παιγνιώδης εναλλαγή των ρόλων, η δημιουργία φανταστικών κόσμων και η πίστη πως η ζωή μπορεί να είναι πραγματικά υπέροχη.  

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη 23/12 (20:00), Σάββατο 25/12 (20:00), Κυριακή 26/12 (17:00 & 20:00), Τετάρτη 29/12 (20:00), Πέμπτη 30/12 (17:00 & 20:00), Τρίτη 4/1 (20:00), Τετάρτη 5/1 (20:00)

ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΚΑΣΙΟΥ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 20:30

Σύμβολο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου και στολίδι της Aίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο του ΜΜΑ θα «τραγουδήσει» και φέτος μέσα από την ερμηνεία της Ουρανίας Γκάσιου

Από το πρόγραμμα της διακεκριμένης οργανίστας δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, η μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που με στοχαστική πνευματικότητα και υποβλητική δύναμη φωτίζει το βαθύτερο νόημα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. Επιπλέον, παρουσιάζονται γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και σημαντικά έργα των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Καμίγ Σαιν-Σανς, και μεταγενέστερων συνθετών (Ανρί Νταλιέ, Ζεάν Αλέν) που έπαιζαν και οι ίδιοι όργανο και συνεισέφεραν στο ρεπερτόριό του εντυπωσιακές και δεξιοτεχνικά απαιτητικότατες συνθέσεις. 

Η Ουρανία Γκάσιου
Ρεσιτάλ εκκλησιαστικής μουσικής από την Ουρανία Γκάσιου.

Την ημέρα του ρεσιτάλ προγραμματίζεται και εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το εκκλησιαστικό όργανο (για παιδιά από 6 ετών) με τη σολίστ.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΓΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΑ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, 20:30

Πιστή στο καθιερωμένο εορταστικό ραντεβού με το κοινό της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετά τη χρονιά που φεύγει και υποδέχεται το 2022 με αγαπημένες μελωδίες από το χώρο της όπερας και της οπερέτας. Υπό τη διεύθυνση του έμπειρου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, μας προσκαλεί σε μια μουσική βραδιά που φλερτάρει με τον Ρομαντισμό (ερμηνεύοντας την Εισαγωγή του Ελεύθερου σκοπευτή του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, που έκανε πρεμιέρα το 1821) αλλά και με την τζαζ (μέσα από το Πόργκυ και Μπες του Τζορτζ Γκέρσουιν). Άριες και αποσπάσματα από όπερες των Λεονκαβάλο, Μασνέ, Μπιζέ, Ροσίνι, Μπελίνι, Σαιν-Σανς, Ντβόρζακ, Όφενμπαχ, Σουπέ, Κάλμαν, Βέμπερ, Γκέρσουιν, Σαμάρα και Σακελλαρίδη θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου, ο τενόρος Mario Zeffiri και ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός.  

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Εορταστικό Γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. © Χάρης Ακριβιάδης

Eισιτήρια: 2107282 333, megaron.gr 

M SHOP M CAFÉ: Το ανανεωμένο κατάστημα του Μεγάρου

Για τα δώρα των γιορτών και χαλαρή κουβέντα με την παρέα μας, πριν από την παράσταση, δίνουμε ραντεβού στο ανανεωμένο κατάστημα του Μεγάρου

Όταν η τέχνη συναντά τη φαντασία και την ντιζάιν αισθητική, τότε το δώρο που θα επιλέξουμε δεν μπορεί παρά να πετύχει το στόχο του: το χαμόγελο και την ικανοποίηση του αποδέκτη!  

Τις μέρες αυτές, βάζουμε σίγουρα στο πρόγραμμά μας μια στάση στο ανανεωμένο M Shop για ν’ αναζητήσουμε αντικείμενα με το ίχνος του Μεγάρου, φτιαγμένα ειδικά για το κατάστημά του, αλλά και προτάσεις συντονισμένες στο πνεύμα των γιορτών. Από ένα απλό Τ-shirt, κούπες για τον καφέ και το τσάι και πρωτότυπες τσάντες που κάνουν τη ζωή στην πόλη ευκολότερη, μέχρι ομπρέλες και συλλεκτικά σημειωματάρια.  

Στον καλαίσθητο χώρο του, που ανανεώθηκε από την TAF / The Architectural Firm (Δημήτρης Ματθιόπουλος, Γιώργος Ταλιάκης, Μιχαήλ Ταλιάκης), μπορούμε να ποντάρουμε σε αγορές με αισθητική και φαντασία, χρηστικά αντικείμενα, κοσμήματα, γλυπτά και χαρακτικά που φέρουν την υπογραφή γνωστών αλλά και νέων ελλήνων σχεδιαστών.  

Σε διαρκή διάλογο με τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τις παραστάσεις που «τρέχουν» κάθε φορά στις σκηνές του Μεγάρου, από το M Shop δεν λείπει η καλή μουσική (με cd και συλλογές που θα σας ενθουσιάσουν), αλλά και τα σχετικά αναμνηστικά και μικροαντικείμενα.  

Ο εσωτερικός χώρος του «M SHOP M CAFÉ»
Το ανανεωμένο κατάστημα του Μεγάρου Μουσικής «M SHOP M CAFÉ»

Και για τα παιδιά, όμως, υπάρχουν πολλές και πρωτότυπες προτάσεις, όπως μικρά πάνινα παιχνίδια για τους πρώτους μήνες της ζωής τους αλλά και μουσικά παραμύθια και βιβλία.  

Το ανανεωμένο κατάστημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρίσκεται στην είσοδο για την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Δίνουμε εδώ το ραντεβού μας για αγορές, αλλά και για καφέ και σνακ στο M Café. 

Ώρες λειτουργίας: τις ημέρες των εκδηλώσεων 17:00-21:00 

Επικοινωνία: 2107282 591, 2107282 766, themshop@megaron.gr
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ