Κινηματογραφος

Ο «Ράφτης» με τον Δημήτρη Ήμελλο στα ιαπωνικά Όσκαρ

Αντίπαλοί του τέσσερις ταινίες με δυνατό καλλιτεχνικό και εμπορικό προφίλ όπως το «Nomadland», το «No Time to Die», το «Dune» και το «Minari»

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράφτης (2020)

Ράφτης: Η ταινία της Σόνια Λίζα Κέντερμαν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας των Japan Academy Awards, στα αντίστοιχα Oscar της χώρας.

Το ντεμπούτο της Σόνια Λίζα Κέντερμαν στις μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας μπορεί στη χώρα μας να μην έτυχε της υποδοχής που του άρμοζε τον περασμένο Ιούνιο αλλά στην Ιαπωνία σκίζει! Ο τρυφερός «Ράφτης», που αφηγείται μια ιστορία καθυστερημένης ενηλικίωσης, με τον Δημήτρη Ήμελλο στον ρόλο ενός αφελή ράφτη, επιλέχθηκε ανάμεσα από 208 ταινίες και οι εκλέκτορες των κινηματογραφικών βραβείων στη χώρα από την Άπω Ανατολή το τοποθέτησαν στη λίστα των πέντε καλύτερων ξενόγλωσσων φιλμ από την οποία θα αναδειχτεί το κορυφαίο για το 2021.

Ο Δημήτρης Ήμελλος στην ταινία «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Η δημιουργία της Κέντερμαν έχει δυνατούς αντιπάλους κι είναι οπωσδήποτε το αουστάιντερ της τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου. Η φημισμένη «Χώρα των Νομάδων» της Κλόι Ζάο που ήταν η νικήτρια των περσινών Όσκαρ, το συγκινητικό «Minari» του Λι Άιζακ Τσουνγκ που προτάθηκε πέρυσι για 6 Όσκαρ, το τελευταίο φιλμ της σειράς Τζέιμς Μποντ «No Time to Die» του Κάρι Φουκουνάγκα και το sci-fi υπερθέαμα «Dune» του Ντενί Βιλνέβ είναι οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι. 

Η Ταμίλα Κουλίεβα στην ταινία «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Η Ταμίλα Κουλίεβα στην ταινία «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Ο Στάθης Σταμουλακάτος στην ταινία «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Ο Στάθης Σταμουλακάτος στην ταινία «Ράφτης»

«Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν - Η υπόθεση της ταινίας

Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει
ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του 1960. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη;

«Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Η αργοπορημένη ενηλικίωση ενός ονειροπόλου ράφτη που ζει στο μικροσκοπικό πατάρι του οικογενειακού ραφτάδικου, η μεταμόρφωση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου σε πλανόδιο δημιουργό, που βρίσκει την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη, είναι στο επίκεντρο αυτής της τρυφερής και λυρικής ιστορίας. 

«Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Ο παραμυθένιος «Ράφτης» με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και την Ταμίλλα
Κουλίεβα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που υπογράφει η ταλαντούχα Σόνια Λίζα
Κέντερμαν. Η Ελληνογερμανίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις με τις μικρού μήκους ταινίες «Νικολέτα» (2013) και «Λευκό Σεντόνι» (2014), υφαίνει με μαεστρία τον Ράφτη, μία αισιόδοξη και ανθρωποκεντρική ιστορία με φόντο την κρίση, όπως τη βιώνει σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο ο συγκινητικός και αναπάντεχα δυνατός πρωταγωνιστής της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ