fragkonikolopoylos-panagiotoy_1.jpg

Νίκος Παναγιώτου - Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος

Ο Νίκος Παναγιώτου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth Office UK), υπότροφος της Google,  της DAAD στη Deutsche Welle, των Πανεπιστημιών RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία), του Beijing Foreign Studies University καθώς και διακρατικών υποτροφιών. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με το πλέον ξεχωριστό αυτό που χρηματοδότησε η Google (Digital News Initiatives). Είναι επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος του Thessaloniki International Media Summer Academy, Ιδρυτής και Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ψηφιακή Επικοινωνία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και επιθεωρήσεις καθώς και σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει συμμετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια με ανακοινώσεις και εργασίες. Είναι μέλος του War and Media Network (2010-σήμερα), ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη Διεθνή Δημοσιογραφία, Γραμματισμό στα ΜΜΕ, Διαχείριση Κρίσεων και Διεθνών Ειδησεογραφικών Οργανισμών.
 
Ο Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & ΜΜΕ (https://auth.academia.edu/ChristosFrangonikolopoulos), κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (http://jeanmonnetchair.jour.auth.gr). Είναι συγγραφέας των βιβλίων «ΕΕ: Η αναπόφευκτη πρόκληση της δημοκρατικής νομιμοποίησης» (Επίκεντρο 2017), «Ο παγκόσμιος ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (Σιδέρης, 2007), και συν-συγγραφέας των βιβλίων «Η Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» (Επίκεντρο 2019), «Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης: Μια εισαγωγή στην Κοσμοπολιτική Δημοκρατία» (μαζί με τον Φ. Προέδρου, Σιδέρης 2010), «Τα ‘εθνική θέματα’ στη δίνη των ΜΜΕ» (μαζί με τον Γ. Πλειό, Σιδέρης 2011), «Διεθνείς Διενέξεις: Αντιμετώπιση και Επίλυση» (μαζί με Α. Ηρακλείδη και Γ. Κωστάκο, Ι. Σιδέρης 2004). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 κείμενα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά όπως Global Society, The Round Table, Nordicom, Journal of Contemporary European Studies, Journal of Media and Cultural Politics, Place Branding and Public Diplomacy, Global Media Journal, Diplomacy and Statecraft, Global Discourse, Bridges, Journal of International Electronic Governance, New Perspectives on European Society and Politics, Journalism. Είναι επίσης συνεπιμελητής του βιβλίου Transnational Celebrity Activism: Changing the World? (Intellect, University of Chicago Press 2011).

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Φυσικό αέριο
Podcast Κυριακές του Κόσμου, Παναγιώτου - Φραγκονικολόπουλος | Το ενεργειακό ζήτημα και οι αλλαγές που φέρνει

Πώς επηρεάζονται και πώς αλλάζουν οι κοινωνίες μας οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με διλήμματα που θεωρούσαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω

6η Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφία Thessaloniki International Media Summer Academy THISAM
Podcast Κυριακές του Κόσμου, Παναγιώτου - Φραγκονικολόπουλος | Thessaloniki International Media Summer Academy

Η εμπειρία της συμμετοχής και το μέλλον της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ όπως τα βίωσαν οι συμμετέχοντες στην 6η Διεθνή θερινή Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Ουκρανοί άμαχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι δεν σταματούν να βομβαρδίζουν
Podcast Κυριακές του Κόσμου, Παναγιώτου - Φραγκονικολόπουλος | Ο λόγος στους φοιτητές μας

Tο podcast «Οι Κυριακές του Κόσμου» με τον Νίκο Παναγιώτου και τον Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο Επεισόδιο 39 – «Ο λόγος στους φοιτητές μας»

Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ
Podcast Το Μέλλον της Ευρώπης | Ακροδεξιός εξτρεμισμός και ριζοσπαστικοποίηση

Tο podcast «Οι Κυριακές του Κόσμου» για το Μέλλον της Ευρώπης με τον Νίκο Παναγιώτου και τον Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο Επεισόδιο 38 – «Ακροδεξιός εξτρεμισμός και ριζοσπατικοποίηση»