- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πού θα βρεις το καλύτερο τυλιχτό με κοντοσούβλι;
Με τραγανή πέτσα, ζουμερό και λουκούμι, με σωστό αλάτι και πιπεράκι
Ο Μαύρος Τράγος μόλις ήρθε στην Παπαδιαμαντοπούλου και άναψε τα κάρβουνα με τα πιο λαχταριστά κοντοσούβλια
Όταν κλείνει το καλύτερο σουβλατζίδικο στη γειτονιά σου, μια πείνα μέσα σου πενθεί. Όταν, λοιπόν, έκλεισε το περίφημο και μοναδικό στη νοστιμιά του Μαγκάλι, όλοι ανησυχήσαμε για το τί μέλει γενέσθαι και τί άραγε θα ανοίξει στη θέση του. Δεν άργησε πολύ η ημέρα, όπου είδαμε καινούργιες σούβλες να στήνονται και μια νέας αισθητικής σουβλακερί, να μπαίνει… στα κάρβουνα. Ο Μαύρος Τράγος, με τα μαύρα μενού και την απλή αισθητική των ξύλινων τραπεζιών μέσα και έξω στο πεζοδρόμιο, δεν σκοπεύει να σε εντυπωσιάσει με την αισθητική του. Μας έχει, όμως, κερδίσει με τη νοστιμιά του. Το πεζοδρόμιό του, έχει ήδη μεταμορφωθεί σε πλατεία του χωριού Κάτω Ζωγράφου-όρια Ιλίσια, όπου όλοι της γειτονιάς, περιμένοντας την παραγγελία, κάνουμε γνωριμίες και πιάνουμε κουβέντες, αποδεικνύοντας πως ακόμα υπάρχουν γειτονιές στην απέραντη και απρόσωπη πόλη.
Μαύρος Τράγος, το νέο σουβλατζίδικο στου Ζωγράφου ξέρει από καλό κρέας
Ένας φανατικός πελάτης μου σύστησε τον Θανάση Φοραδούλα, το χρυσό παιδί - ιδιοκτήτη του Μαύρου Τράγου. Ο Θανάσης είναι από τη Βόνιτσα, που το κρέας το έχει θρησκεία της και το γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά. Ο Βονιτσιώτης, πρωτίστως ορκίζεται στην προβατίνα, που τη θεωρεί τον εκλεκτότερο μεζέ, αρκεί να είναι μεγαλωμένη στα μέρη του. Μέσα στα ζώα μεγάλωσε ο Θανάσης από μικρό παιδί. Εδώ δίπλα διατηρεί εξαιρετικό κρεοπωλείο ο θείος του, τον Τσέλιγκα, που φυσικά και δουλεύει με βονιτσιώτικα κρέατα. Όχι μόνο δούλεψε στο κρεοπωλείο όλη του τη ζωή αλλά έχει διατηρήσει τη ντοπιολαλιά, το σουλούπι, αν βγάλεις πίσω του το αθηναϊκό φόντο, άνετα τον βλέπεις αθώο τσέλιγκα στα βοσκοτόπια της πατρίδας του. Αργότερα, αν και νεότατος, άνοιξε το δικό του κρεοπωλείο στα νότια προάστεια. Όμως, το όνειρό του, όπως λέει και τα μάτια του γυαλίζουν, ήταν ένα σουβλατζίδικο. Και έτσι, μας ήρθε στη γειτονιά. Και επειδή είναι μεθοδικός και τελειομανής, αντελήφθη γρήγορα πως δυο καρπούζια δεν αντέχουν στην ίδια μασχάλη, έκλεισε το χασάπικο και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Μαύρο Τράγο. Πρωί και αξημέρωτα μπαίνει στο κρεοπωλείο του θείου, διαλέγει, τεμαχίζει μόνος, περνάει στις σούβλες το ονειρεμένα του κοντοσούβλια, προβατίνα, κοτόπουλο, χοιρινό και κοκορέτσι. Και μέχρι αργά τη νύχτα, μένει στο πόδι, πάνω από τα κάρβουνα.
Τυλιχτό με κοντοσούβλι κι άλλα νόστιμα
Κοντοσούβλι με τραγανή πέτσα, ζουμερό και λουκούμι εντός, με σωστό αλάτι και πιπεράκι. Αυτό τώρα, μπορείς να το καταναλώσεις μερίδα ή να το γυρίσεις σε τυλιχτό, με το τζατζίκι, τη ντομάτα και το κρεμμύδι του. Πίτα καλής ποιότητας, ελαφρώς λαδωμένη όσο χρειάζεται η νοστιμιά και ελαφρότατα τραγανή. Το σύνολο, ένα όνειρο. Ιδιαίτερα αν το συνοδεύσεις και με την αληθινότατη πατάτα του που καθαρίζεται στο χέρι και κόβεται ψιλή, στον ειδικό κόφτη. Η οποία πατάτα, ταιριάζει γάντι με τη βουτυράτη, ρουστίκ, παλιάς κοπής φέτα, που και αυτή, έρχεται από τη Βόνιτσα.
Την ίδια ποιότητα θα διαπιστώσεις και στο οποιοδήποτε καλαμάκι, κρέας βαθιά νόστιμο, κομμένο στο χέρι, με τη σωστή ισορροπία σε λιπάκι που δίνει τη νοστιμιά. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τον Μαύρο Τράγο σαν μια καθημερινή, χαλαρή έξοδο, αυτό που λέμε «με την παντόφλα», έχει και τρία εμφιαλωμένα καλά τσιπουράκια και παγωμένη μπίρα. Αν είχε και κανένα πλατάνι εδώ κοντά, θα ήταν σαν να διακτινιζόσουν σε κάποια δροσερή πλατεία της Αιτωλοακαρνανίας.
Παπαδιαμαντοπούλου 54, Ζωγράφου, 2107475358