Tip of the day

Πού θα φας αυθεντικό BBQ στην Αθήνα;

Σιγοκαπνισμένο κρέας, θεϊκά burgers, και steaks στην πιο value for money τιμή

Κατερίνα Βνάτσιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Po’ Boys, στου Ψυρρή, για αυθεντικό BBQ όπως στην Αμερική

Στην Αμερική του Νότου όταν μιλούν για BBQ, καθόλου δεν εννοούν ό,τι κι εμείς. Ξέχνα τη σχάρα κι έλα να μιλήσουμε για το smoker! Φαντάσου κάτι σαν κυλινδρικό σωλήνα. Μέσα εδώ βάζεις το κρέας σου. Έξω από τον σωλήνα ανάβεις φωτιά και κατευθύνεις τον καπνό της προς τον σωλήνα. Αν αφήσεις για αρκετές ώρες το κρέας σου εδώ, θα ψηθεί από τον καπνό. Αυτό σημαίνει αυθεντικό BBQ, και ο πρώτος που το έφερε στην Ελλάδα ήταν ο σεφ Βασίλης Σπόρος, όταν άνοιξε το Po’ Boys πριν από έξι χρόνια. Τότε η λέξη «καπνιστήριο» ήταν τόσο άγνωστη που ο Βασίλης σχεδίασε μόνος του το δικό του και το έστειλε να κατασκευαστεί στην Καρδίτσα με ειδική παραγγελία. Αν άξιζε τον κόπο; Λοιπόν, αυτό είναι κάτι που απαντά καλύτερα η πάντα γεμάτη σάλα του Po’ Boys.

Τι τρώμε στο ανανεωμένο μενού του Po’ Boys;

Απόψε βρίσκομαι εδώ γιατί ο Βασίλης ανανέωσε ξανά το μενού του – γεγονός που οι φανατικοί θαμώνες του περιμένουν κάθε χρονιά πώς και τι. Λέει ο ίδιος: «Κάθε χρόνο τραβάμε μια γραμμή και βλέπουμε τι μας ενθουσίασε και τι όχι στο μενού του περασμένου χρόνου. Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι νόστιμο, που να αρέσει σε εμάς, να αρέσει και στον κόσμο. Τι θέλει ο κόσμος; Ποιοτικό και value for money φαγητό». Αυτή, η τελευταία φράση είναι και το κλειδί, εκείνο που περισσότερο απ’ όλα χαρακτηρίζει το Po’ Boys. Για παράδειγμα, δεν νομίζω ότι θα βρεις πουθενά αλλού Rib Steak 600γρ., ξηράς ωρίμασης 60 ημερών (και μάλιστα σε αυτή την ποιότητα!) με €29. «Θέλω κυρίως να ευχαριστηθεί αυτός που θα το φάει», λέει ο Βασίλης όταν σχολιάζω την τιμή σε σχέση με το μέγεθος και την ποιότητα.

Στο ανανεωμένο μενού του Po’ Boys βρίσκουμε αρχικά δύο νέες σαλάτες: τη Salty Pig Potato Salad με pulled pork και bourbon glaze, αλλά και την Greek Panzanella που περιέχει κουνουπίδι καμένο στις φλόγες, φρέσκα μυρωδικά, πολύχρωμα ντοματίνια και φέτα. «Αφού έχουμε τα κάρβουνα, γιατί να μην τα αξιοποιήσουμε και στις σαλάτες; Άλλωστε το καμένο κουνουπίδι βγάζει τόσο ωραία γεύση!», λέει και πάλι ο Βασίλης.

Crackling Eggs and Fries

Στα καινούργια ορεκτικά συναντάμε την Po’ Boys εκδοχή των Buffalo Wings,  φτερούγες με sweet and sticky sauce, σουσάμι, φρέσκο κρεμμύδι και μυρωδικά, τις Crackling Eggs and Fries (τραγανές πατάτες, σιγοκαπνιστή πανσέτα, λιωμένα τυριά, μπαχαρικά blackened – με δυο λέξεις χαμός), και το Deviled Corn On the Cob, δηλαδή καλαμπόκι που αφού ψηθεί στα κάρβουνα, αλείφεται με σκορδοβούτυρο και σερβίρεται με μία σος από τυρί κρέμα, πιπεριές chili, πιπέρι cayenne, lime και παρμεζάνα. Eίναι το πιο ωραίο καλαμπόκι που έχω φάει ποτέ!

Σειρά έχει το περίφημο Po’ Boys Sampler, ένας «δίσκος» που συνδυάζει ζουμερό Brisket, pulled pork, (το τέλειο) fried chicken, λουκάνικο Andouille, pork ribs και σιγοκαπνιστή πανσέτα. Στην ανανεωμένη του εκδοχή, σερβίρεται με δύο λαχταριστά potato rolls, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με μία μικρή μερίδα από το ξακουστό Mac n Cheese του Po’ Boys. «Εγώ, αν ερχόμουν στο Po’ Boys θα έπαιρνα πάντα το Sampler» λέει ο Βασίλης και συμπληρώνει «φυσικά μαζί με κάποιον άλλον». Δεν έχει κι άδικο. Αυτό το πιάτο συνδυάζει όλα όσα κάνουν αυτό το εστιατόριο ξεχωριστό. Απλώς είναι αδύνατον να το φας μόνος σου – όσο πεινασμένος κι αν είσαι.

Και από burgers τι γίνεται;

Το Po’ Boys είναι πρώτα γνωστό ως αγαπημένο burger joint της πόλης. Φυσικά και τα burgers του έχουν αφήσει εποχή. Στον ανανεωμένο κατάλογο θα βρείτε πολλά καινούργια μπιφτεκόψωμα, εγώ θα αναφερθώ σε αυτά που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση: το Smash My Greek Up με δύο smashed μπιφτέκια από κιμά προβατίνας, κασέρι Μυτιλήνης και Caesar’s Mayo, το Dry Aged Cheeseburger με μοσχαρίσιο κιμά από κοπές ξηράς ωρίμασης, κόκκινο cheddar και παραδοσιακή burger sauce, όπως και το Umami με dry aged beef, κρέμα παρμεζάνας, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια σοτέ και truffle mayo.

Όλα αυτά τα συνδυάζεις με την μπίρα του Po’ Boys, μία δροσερή Lager που έχει δημιουργηθεί για να ταιριάζει γάντι στα πιάτα του μενού. Εννοείται δεν φεύγεις πριν φας τουλάχιστον μία μερίδα Beignets, τους λουκουμάδες της Νέας Ορλεάνης, γενναιόδωρα λουσμένους με πραλίνα φουντουκιού. Σταθερή αξία στο μενού, όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Αγαθάρχου 12& Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210 3234672, www.poboysbbq.gr, Fb: Po’ Boys, Instagram: @poboysbarbeque