Tip of the day

Το ομορφότερο (και πιο καθαρό) πλυντήριο της Αθήνας

Καλόγουστο, μοσχομυριστό και με ειδικό πλυντήριο για κατοικίδια

Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το “Kallidromiou Laundry” είναι πραγματικά ένα πλυντήριο ρούχων αλλιώτικο από όλα τα άλλα της Αθήνας

Προσπαθώ να μη το παρακάνω με ενοχλητικές και νέρντι αναφορές στο «Ωραίο μου πλυντήριο», σπουδαία ταινία των ΄80ς, αλλά το πλυντήριο της Καλλιδρομίου είναι το ομορφότερο μπαιφάρ. Είναι γαλάζιο, παστέλ, καλόγουστο, αέρινο και πεντακάθαρο, μοσχοβολάει (μαλακτικό ρούχων), έχει μεγάλα και επίσης πεντακάθαρα πλυντήρια… και είναι ένα «λώντρυ» (laundry ή ακόμα καλύτερα launderette) όπως τα αποκαλούν οι Εγγλέζοι: το “Kallidromiou Laundry” πραγματικά είναι αλλιώτικο από τα εκατοντάδες άλλα πλυντήρια που έχουν γεμίσει την Αθήνα τα τελευταία χρόνια, από κει που δεν υπήρχε ούτε ένα, τώρα τα βρίσκεις σε κάθε γειτονιά.

Φοιτητές, εργένηδες, μετανάστες αλλά και οικογενειάρχες φορτώνουν τα άπλυτά τους σε καροτσάκι λαϊκής και τα πλένουν σε λώντρυ/πλυντήρια… μόνο που το “Kallidromiou Laundry” είναι ομορφότερο και κομψότερο (εκτός από καθαρότερο) από όλα τα αντίστοιχα, και ο Βασίλης Τσακνής, που το τρέχει, το φροντίζει σα να είναι σπίτι του. Ο Βασίλης είναι γιος της ραδιοφωνικής παραγωγού Μαρίνας Λαχανά, μιας πολύ δυναμικής γυναίκας με τεράστια αποθέματα γνώσης για το ελληνικό τραγούδι – τελευταία φορά την πέτυχα πριν μερικά χρόνια να συνεργάζεται με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη, αλλά εδώ και ακόμα πιο πολλά χρόνια την ξέρω από την καριέρα της στο ραδιόφωνο.

Τέλος πάντων ο Βασίλης «τρέχει» το πρωτότυπο, μοντέρνο (ίου) και όμορφο λώντρυ το οποίο διαθέτει όλα τα κομφόρ για να πλύνεις με επιτυχία τα ρούχα, παπλώματα, κουβέρτες, μαξιλάρια και ό,τι άλλο έχεις για φρεσκάρισμα. Διαθέτει μάλιστα και ειδικό πλυντήριο για κατοικίδια – κουβερτάκια, κρεβατάκια, υφασμάτινα παιχνίδια και γενικά την προίκα των ζωακίων μας. Μα δεν είναι το ομορφότερο πλυντήριο που έχετε δει; Θα συμφωνούσε σίγουρα και ο Ντάνιελ Ντέη Λιούις, αν είχε άπλυτα σώβρακα αυτή την εποχή…

“Kallidromiou Laundry”, Καλλιδρομίου 16, Εξάρχεια, 2110133797, ώρες 7 πμ-12.00.

“My beautiful launderette”, ταινία (1985) του Stephen Frears, σε σενάριο του Hanif Kureishi, από τις πρώτες εμφανίσεις του Daniel Day Lewis, με διευθυντή φωτογραφίας τον διάσημο Oliver Stapleton. Μία από τις πρώτες ταινίες της εταιρείας παραγωγής Working Title, που έλαμψε στα ‘80ς, ΄90ς και ΄00ς.